logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega8, błędy flash przy programowaniu ISP – zasilanie 7805, uisp, Linux

todevor 19 Lip 2007 18:45 1512 2
REKLAMA
  • #1 4096064
    todevor
    Poziom 12  
    Witam, zbudowałem programator ISP według schematu na stronie lancos.com. Zamontowałem na płytce uniwersalnej atmega8 i podpinam zasilanie. Podpinam kable programujące miedzy programator i piny atmegi. Problem zaczyna sie gdy chce to zaprogramować. Używam programu uisp pod linuxem przy każdej próbie wywala mi

Atmel AVR ATmega8 is found.
    Erasing device ...
    Reinitializing device
    Atmel AVR ATmega8 is found.
    Uploading: flash

i Po ty cały szereg flash error at adress z róznymi kombinacjami liczb w hex.
    Może problem tkwi w tym, że pobieram zasilanie ze stablilizatora 7805 i zasilanim nim rownolegle programator i atmege. Już nie mam pomysłu... Pomocy:)
  • REKLAMA
  • #2 4100258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4100348
    todevor
    Poziom 12  
    Z tego co zauważyłem to czy atmega jest wsadzona w podstawke czy też nie, program zachowuje sie tak samo. Z nerwów przebudowalem programator na ten ze stronki Adam Dybkowskiego, i teraz nawet atmegi nie wykrywa (a czy w ogole przedtem wykrylo ;/) Jeżeli juz nic nie pomoże użyje zwyklej tasiemki i rezystorów, i nie będę sie bawić w programatory. Uzbieram troche wiecej pieniędzy może kupie coś profesjonalnego, no nie wiem. Jak narazie stoje (a to prawie środek wakacji ;/ ), a chciałbym już coś zacząć programować.
REKLAMA