logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd programowania ATmega8 w STK200 i ISP Programmer - brak odpowiedzi urządzenia

Kubbaz 31 Gru 2006 11:47 1398 8
REKLAMA
  • #1 3390244
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Podczas programowania uC ATmega8 w programatorze STK200 (z buforem 74HC244) w programie Adama Dybkowskiego ISP Programmer pojawia się błąd:
    Błąd programowania ATmega8 w STK200 i ISP Programmer - brak odpowiedzi urządzenia
    Dodam, że:
    - zczytywanie pamięci flash do pliku przebiega bez błędu,
    - błąd podczas programowania występuje na dwóch egzemplarzach uC ATmega8 - nowo kupinych w sklepie,
    - ten sam błąd występuje podczas próby weryfikacji flash,

Podobne ('podobne' - tzn. występuje błąd podczas próby komunikacji z ATnega8) problemy występują na programatorze USbasp, ale to osobny wątek, którym nie chcę mieszać w tym temacie.

Program WinAVR v2.0.6.1-ella podczas flashowania avrdude również zgłasza błąd:
    > "D:\AVR_projekty\USART\zaprogramuj.bat" 

D:\AVR_projekty\USART>REM Plik  procedury programowania ATMega8 

D:\AVR_projekty\USART>avrdude -p m8 -c stk200 -e -U flash:w:usart.hex 

avrdude: AVR device not responding
    avrdude: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

avrdude done.  Thank you.

> Process Exit Code: 1
    > Time Taken: 00:00

Co może być przyczyną tych błędów i jak mogę je naprawić ??

P.S. Czy nie podciągnięcie pinu RESET (a w zasadzie !RESET) rezystorem 10kΩ do Vcc (zasilanie 5V) (), może być tego przyczyną ?? - pytam, bo próbowałem już chyba wszystkiego ....
    Tak na marginesie: podciągnięcie !RESET do 5V, oznacza że: RESET=0 (zero logiczne), czyli uC nie jest resetowany ? ... bo już się zakręciłem
  • REKLAMA
  • #2 3390331
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Wykonaj najpierw Erase.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3390394
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 55
    Jakikolwiek uC tym programatorem zaprogramowaleś? Skoro w dwóch programach zgłasza błędy ja bym obstawiał jakiś feler w programatorze (zły lut, jakiś błąd itp.).
    Masz podłączone zasilanie układu? Sygnatury mikrokontrolera zczytuje prawidłowo?
  • #5 3390731
    teedd
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Witam.
    cyt: ...Po czyszczeniu pamięci program ISP PRogrammer pisze: Device Erase - czyli wszystko powinno być OK...
    No to po czyszczeniu wczytaj do bufora zawartość flasha i sprawdź, czy są w nim same FF-y. Potem zaprogramuj flasha i zobacz jak Ci się zaprogramował - czy przypadkiem nie masz przesuniętych danych we flashu. Kiedyś coś takiego mi się działo.
    teedd
  • REKLAMA
  • #6 3390889
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Panowie , tu nie ma co nadwyrężać szarych komórek, bo kolega Kubbaz wyłączył w setupie autodetekcję - "zaszarzony" combobox z napisem AVR. W takim przypadku , ISPProg "widzi" proca(czyta sygnaturę) nawet wtedy , kiedy GO(procka) fizycznie nie ma.

Kubbaz
    Włącz autodetekcję i napisz co "widzi" ISPProg .Ja obstawiam "figa z makiem" , czyli NOT KNOWN (FF,FF,FF) ;)
    Wniosek - błąd w hardware , lub "za dużo Hz" :(

Piotrek
  • #7 3395326
    Sokolsok
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam! Mam identyczny problem jak kolega Kubbaz..:(
    Tyle że mam programator "ZL2PRG".. Nie wiem czy to robi jakąkolwiek różnice.. Powinienem dodać jeszcze, że niedawno zacząłem się bawić uC i jestem żóltodziób;p;p Dlatego w razie pisania (jeśli nie sprawiło by to problemu) prosiłbym o odp jak dla amatora.. Dziękuje z góry..
  • #8 3395397
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    A może warto by było skorzystać z programatora równoległego do flasha. Może ktoś już wcześniej się bawił tymi procesorami i jakieś błędne fuse bity zostały ustawione może zewnętrzny clk. Reset podczas programowania proponowałbym pozostawić czysty czyli nic do niego nie podpinać. Pozdrawiam
  • #9 3395789
    marty123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mialem ten sam problem u siebie, procek wykrywal moglem kasowac a nic nie moglem zapisac, ktos doradzil aby sprobowac na innym kompie i zadzialalo za pierwszym razem. Zmienilem plyte glowna i tez poszlo za drugim albo trzecim razem.

Nacisnij jeszcze fuse and lock bits i pokaz co pokazuje.

Pozdrawiam
    Marcin

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas programowania mikrokontrolera ATmega8 za pomocą programatora STK200 z buforem 74HC244 i oprogramowania ISP Programmer pojawia się błąd komunikacji „AVR device not responding”. Problem występuje na dwóch nowych egzemplarzach ATmega8 oraz podczas próby weryfikacji pamięci flash. Odczyt pamięci flash przebiega bez błędów. Podobne problemy zgłaszane są również przy użyciu programatora USBasp. Zalecane jest wykonanie pełnego kasowania pamięci (Erase) i sprawdzenie zawartości bufora po kasowaniu, aby potwierdzić, czy pamięć jest wyczyszczona (same wartości FF). Należy zweryfikować, czy w oprogramowaniu ISP Programmer jest włączona autodetekcja mikrokontrolera, ponieważ jej wyłączenie może powodować błędne odczyty sygnatury i fałszywe komunikaty o obecności układu. Istotne jest także sprawdzenie poprawności połączeń programatora, zasilania układu oraz ewentualnych błędów sprzętowych, takich jak złe lutowanie. Wskazane jest również sprawdzenie ustawień fuse bitów, które mogą wpływać na komunikację, np. ustawienie zewnętrznego zegara. W jednym z przypadków problem rozwiązała zmiana komputera i płyty głównej, co sugeruje możliwe zakłócenia sprzętowe lub problemy z portem komunikacyjnym. Alternatywnie można rozważyć użycie programatora równoległego do programowania pamięci flash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA