Witam
Podczas programowania uC ATmega8 w programatorze STK200 (z buforem 74HC244) w programie Adama Dybkowskiego ISP Programmer pojawia się błąd:
Dodam, że:
- zczytywanie pamięci flash do pliku przebiega bez błędu,
- błąd podczas programowania występuje na dwóch egzemplarzach uC ATmega8 - nowo kupinych w sklepie,
- ten sam błąd występuje podczas próby weryfikacji flash,
Podobne ('podobne' - tzn. występuje błąd podczas próby komunikacji z ATnega8) problemy występują na programatorze USbasp, ale to osobny wątek, którym nie chcę mieszać w tym temacie.
Program WinAVR v2.0.6.1-ella podczas flashowania avrdude również zgłasza błąd:
Co może być przyczyną tych błędów i jak mogę je naprawić ??
P.S. Czy nie podciągnięcie pinu RESET (a w zasadzie !RESET) rezystorem 10kΩ do Vcc (zasilanie 5V) (), może być tego przyczyną ?? - pytam, bo próbowałem już chyba wszystkiego ....
Tak na marginesie: podciągnięcie !RESET do 5V, oznacza że: RESET=0 (zero logiczne), czyli uC nie jest resetowany ? ... bo już się zakręciłem
Podczas programowania uC ATmega8 w programatorze STK200 (z buforem 74HC244) w programie Adama Dybkowskiego ISP Programmer pojawia się błąd:
Dodam, że:
- zczytywanie pamięci flash do pliku przebiega bez błędu,
- błąd podczas programowania występuje na dwóch egzemplarzach uC ATmega8 - nowo kupinych w sklepie,
- ten sam błąd występuje podczas próby weryfikacji flash,
Podobne ('podobne' - tzn. występuje błąd podczas próby komunikacji z ATnega8) problemy występują na programatorze USbasp, ale to osobny wątek, którym nie chcę mieszać w tym temacie.
Program WinAVR v2.0.6.1-ella podczas flashowania avrdude również zgłasza błąd:
> "D:\AVR_projekty\USART\zaprogramuj.bat"
D:\AVR_projekty\USART>REM Plik procedury programowania ATMega8
D:\AVR_projekty\USART>avrdude -p m8 -c stk200 -e -U flash:w:usart.hex
avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.
> Process Exit Code: 1
> Time Taken: 00:00Co może być przyczyną tych błędów i jak mogę je naprawić ??
P.S. Czy nie podciągnięcie pinu RESET (a w zasadzie !RESET) rezystorem 10kΩ do Vcc (zasilanie 5V) (), może być tego przyczyną ?? - pytam, bo próbowałem już chyba wszystkiego ....
Tak na marginesie: podciągnięcie !RESET do 5V, oznacza że: RESET=0 (zero logiczne), czyli uC nie jest resetowany ? ... bo już się zakręciłem