logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 diesel - jakie zabezpieczenie do 1000 zł? CHALLENGER z ODIS-em?

kopi 19 Lip 2007 21:52 6116 15
REKLAMA
  • #1 4096680
    kopi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich; mam pytanie - co mi polecicie do tego samochodu - do 1000zł (mniej więcej); czy montowanie CHALLENGER-a z ODIS-em ma sens?? może coś lepszego jest na rynku?? myślałem dodatkowo o jakimś odcięciu - samoróbce; co o tym sądzicie?? aha i jeszcze pytanie - czy blokada skrzyni ma jakiś sens ?? (np. niedzwiadek) i jeszcze jedno pytanie - możecie mi kogoś polecić z w-wy ??
  • REKLAMA
  • #2 4096765
    rambler_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Nie wiem jak jest w dieslu, ale sprawdź czy komputer nie "zbiera" sygnału położenia wału korbowego - bardzo wdzięczny sygnał do blokad. Wystarczy zewrzeć do masy i można sobie kręcić rozrusznikiem aż padnie aku :-) na pych też nie zapali... dopiero jak odepniemy ten sygnał od masy wszystko wraca do normy. Kwestię zwierania do masy i rozwierania każdy już musi rozwiązać indywidualnie.
  • REKLAMA
  • #3 4096836
    kopi
    Poziom 11  
    OK; dzięki za radę; w między czasie znalazłem stronę pana Janusza Niedziałka który zakłada alarmy w wawie; może znakie kogoś innego ??? a jak z tym CHALLENGER-em ?? czy warto się w to pakować ?? bo jeżeli mi to rozbroją w 30 sekund - to ja dziękuję; a na tą blokadę skrzyni mają jakieś patenty ??
  • #4 4096850
    szprytek2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    z tym zwieraniem do masy to bym odradzał bo pdczas próby rozruchu z zwartym do masy lub przerwanym obwodem czujnika komputer zarejestruje błędy i po odpaleniu silnika może zapalić czeka lub mrugać kontrolka świec. Niektóre diezle mają 2 czujniki wałka i wału i często jak rozłączysz 1 to na podstawie sygnału z 2 auto i tak pali lepiej dobrze schowaj gniazdo diagnostyczne albo przetnij kabel na 7 pinie to sie nie złdzieje nie zkomunikują z fabrycznym immo i to starczy
  • #5 4096877
    kopi
    Poziom 11  
    dzięki za radę; bo ja to laik jestem :); a jak z resztą ??
  • #6 4097251
    grzech12
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Odcięcie zasilania ECU tez skutecznie unieruchomi to auto.
  • #7 4098764
    kopi
    Poziom 11  
    po poczytaniu forum dochodzę do wniosku że dobrym rozwiązaniem będzie założenie SEO PERFEKT i podpięciu go do CAN; jeszcze mam pytanie słyszeliście coś o alarnie ANTIO ?? taki mi zaproponowano do tego samochodu
  • #8 4099346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4099399
    kopi
    Poziom 11  
    to co wobez tego proponujesz ?????
  • REKLAMA
  • #10 4099447
    grzech12
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Norbert ma rację podaj rocznik tego auta a wtedy można coś konkretnego powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #11 4099452
    kopi
    Poziom 11  
    rocznik 2003
  • #12 4099471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4100238
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Czytałem kiedyś wywiad (nie pamiętam już w jakiej to było gazecie) ze złodziejem samochodów (zawodowcem - odsiadywał w tym czasie wyrok).
    Jego zdaniem najskuteczniejszy jest własny ukryty wyłącznik odcinający coś (np. pompę paliwa) lub blokujący sygnał z jakiegoś czujnika
  • #14 4100434
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    NOOO!!!!
    I to jest konstruktywna propozycja za 1000zł.

Do tego jeszcze haczyki wędkarskie wbite w deskę i położone pod pokrowcem fotela kierowcy.

Na koniec zamiana świateł z klaksonem i złodziej na pewno zgłupieje i ucieknie.
  • #15 4100537
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Nie za tysiąc tylko 100 razy taniej i bardzo skutecznie
  • #16 4100576
    bebefirst
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zapomnij o Światowej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczeń antykradzieżowych do Audi A4 diesel rocznik 2003, z budżetem do około 1000 zł. Wskazano, że montaż alarmu CHALLENGER z identyfikacją ODIS jest sensowny i skuteczny, zwłaszcza w połączeniu z immobiliserem SEO PERFECT analogowym z funkcją niezależnego immobilizera. Zalecane jest także rozważenie mechanicznej blokady skrzyni biegów, np. typu "niedźwiadek". Wskazano, że proste metody, takie jak odcięcie sygnału położenia wału korbowego lub zasilania ECU, mogą skutecznie unieruchomić silnik, jednak zwracano uwagę na ryzyko błędów w komputerze i konieczność indywidualnego podejścia do implementacji. Podkreślono, że zabezpieczenia oparte na magistrali CAN w tym modelu mogą być nieadekwatne lub przereklamowane. Dodatkowo sugerowano ukryte wyłączniki odcinające pompę paliwa lub sygnały czujników jako skuteczne rozwiązania. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia gniazda diagnostycznego, np. poprzez odcięcie przewodu na pinie 7, aby uniemożliwić komunikację z fabrycznym immobiliserem. Wśród propozycji pojawiły się także alarmy ANTIO, jednak brak jednoznacznej opinii na ich temat. Wskazano na lokalnych instalatorów alarmów w Warszawie, jednak bez konkretnych rekomendacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA