logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A6 - jak zrobić proste i skuteczne zabezpieczenie przed utratą

ekmir 14 Kwi 2012 10:14 8239 17
REKLAMA
  • #1 10792121
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 404
    Audi A6 - jak zrobić proste i skuteczne zabezpieczenie przed utratą?
    wersja: TDI 4F, rok prod. 2007, poj. 2.0

Co najlepiej "odciąć"?
    czy dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie układu z forum:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic134518.html
  • REKLAMA
  • #2 10792145
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Tylko to jest temat dla benzyniaka w dieslu cewki nie odetniesz. Zależy przed kim chcesz uchronić auto. Jeśli przed amatorami wystarczy fabryczny immobiliser. Przed zawodowcami którzy podpinają własny komputer z własnym zasilaniem wiele nie zrobisz. Można odciąć zasilanie pompy paliwa, założyć dobry alarm z czujkami wstrząsowymi, przechyłowymi i syreną umieszczoną w miejscu gdzie nie da się jej łatwo unieruchomić. To zbyt skomplikowane elektrycznie auto żeby dało się wprowadzić coś prostego. Wszelkie przeróbki trzeba zrobić w profesjonalnym zakładzie aby nie zaszkodzić sobie choćby przez unieruchomienie auta na autostradzie, moście, wiadukcie, przejeździe kolejowym.. . Możesz jedynie poprosić o "ukryty włącznik" na długim kablu i ukryć go w kabinie "po swojemu".
  • #3 10792162
    ekmir
    Poziom 24  
    A co "odcinać" tym ukrytym wyłącznikiem?
  • #4 10792175
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    kup ac , do mlodych aut amatorzy nie podchodzą , "fachowcy" wezmą bez względu na zabezpieczenie
  • #5 10795284
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1304
    Polecam dodatkowo odciąć linie can i zasilanie od gniazda diagnostycznego Tego odciecia nie używasz co dzień tylko do diagnozy, a złodziej nie da rady wyłączyc immo bez zasilania i komunikacji
  • #6 10795298
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    Możesz tylko utrudnić życie złodzieja. 100% nie uzyskasz nigdy, no chyba, że chcesz go zamknąć w fort knox :). Inaczej się nie da.
  • REKLAMA
  • #7 10795454
    ekmir
    Poziom 24  
    kkknc napisał:
    Możesz tylko utrudnić życie złodzieja.

O to mi właśnie chodzi :)
  • #8 10799588
    Pawel_szymanski89
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Faktycznie przed zawodowcami auta nie uchronisz bo oni potrafią zarąbać wszystko. Kiedyś czytałem na jakimś forum, że można ukryć w kabinie auta jakiś stary telefon komórkowy podłączony cały czas pod ładowarkę. Kradzież zgłaszasz na policję, a oni namierzają ten właśnie telefon. Moim zdaniem to zalatuje druciarstwem bo chyba lepiej zainwestować w jakiś dobry system namierzania. Ale pewnie to i tak się nie przyda bo zanim policja go namierzy to auto będzie już dawno rozebrane na części ;)
    Pozdrawiam!
  • #9 13440866
    slas
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Ten system stosuje u siebie , mam starą komorke schowana w samochodzie bez podlaczenia nastale bo szkoda akumulatora, laduje ja tylko podczas jazdy. Proste i mysle ze skuteczne.
  • #10 13440892
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 943
    Oczywiście dopóki ktoś nie włoży GSM jammera do tego auta...
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #11 13440903
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    misiek-888 napisał:
    Polecam dodatkowo odciąć linie can i zasilanie od gniazda diagnostycznego Tego odciecia nie używasz co dzień tylko do diagnozy, a złodziej nie da rady wyłączyc immo bez zasilania i komunikacji

Najlepsze rozwiązanie, bo to jedyne czego potrzebuje złodziej żeby odpalić twoje auto.

Do ecu nie polezie bo strata czasu.
  • #12 13441107
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    Kumpel ma założoną w A6 kostkę iso (radiową, do głośników) zamiast obd oraz stosowną przejściówkę do diagnostyki
  • REKLAMA
  • #13 13444288
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 408
    Jak komuś chce sie bawić to najlepiej sygnały silnik-komputer, bez których nie odpala. Jest to sposób zarówno na immoff jak i na podmiane kompa z zasilaniem.
  • #14 13445116
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6382
    Pati napisał:
    Jak komuś chce sie bawić to najlepiej sygnały silnik-komputer, bez których nie odpala

Czyli CAN.
    Oczywiście gniazdo diagnostycze odciąć. I zrobić kilka przekaźników dodatkowych.
    Kiedyś myślałem nad czymś takim co mam w kieszenią i jak się oddale od samochodu to sam zgaśnie.

Ale mam zardzewiałka i nikt go nie ruszy raczej zwłaszcza jak opadnie na glebe.
  • #15 13445538
    Pati
    Poziom 27  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Pati napisał:
    Jak komuś chce sie bawić to najlepiej sygnały silnik-komputer, bez których nie odpala

Czyli CAN.
    Oczywiście gniazdo diagnostycze odciąć. I zrobić kilka przekaźników dodatkowych.
    Kiedyś myślałem nad czymś takim co mam w kieszenią i jak się oddale od samochodu to sam zgaśnie.

Ale mam zardzewiałka i nikt go nie ruszy raczej zwłaszcza jak opadnie na glebe.

no nie tak czyli bo jak wsadzi swoje ECU z immoofem to już nie jest takie czyli ;)
  • #16 13445667
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1304
    Panowie !! Nieważne ile i jakich jest w aucie zabezpieczeń, jeśli auto będzie pożądane to odjedzie np . na lawecie , a potem w garażu będzie uruchomione bądź rozebrane. Jeśli auta przestępca nie uruchomi w kilka minut to go zostawi. Uważam ,że najprostsze zabezpieczenia są najskuteczniejsze tzw: pomysły racjonizatorskie.
  • #17 13446584
    Pati
    Poziom 27  
    misiek-888 napisał:
    Panowie !! Nieważne ile i jakich jest w aucie zabezpieczeń, jeśli auto będzie pożądane to odjedzie np . na lawecie , a potem w garażu będzie uruchomione bądź rozebrane. Jeśli auta przestępca nie uruchomi w kilka minut to go zostawi. Uważam ,że najprostsze zabezpieczenia są najskuteczniejsze tzw: pomysły racjonizatorskie.

Zgodzę się z tym że jak już trafi na dziuple to nic go nie uratuje, ale zawsze tłumacze klientom robie głównie VW Grupe więc i tu najwięcej mam klientów na alarmy: Mówię tak: Jak nie ma Pan dodatkowego alarmu to musi Pan kontrolować swój samochód co 20sek np w markecie na zakupach aby być pewnym że nie odjedzie, a jak ma Pan ten alarm dodatkowy to ma Pan 15 minut.
  • #18 20747987
    ekmir
    Poziom 24  
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczeń przed kradzieżą Audi A6, model TDI 4F z 2007 roku. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak odcięcie zasilania pompy paliwa, instalacja alarmu z czujnikami wstrząsowymi oraz ukryty wyłącznik. Wskazano również na konieczność odcięcia linii CAN i zasilania gniazda diagnostycznego, co utrudnia złodziejom dostęp do systemu immobilizera. Zauważono, że skuteczność zabezpieczeń jest ograniczona, a profesjonalni złodzieje mogą pokonać wiele systemów. Proponowano także użycie starego telefonu komórkowego jako lokalizatora, chociaż podkreślono, że to rozwiązanie ma swoje ograniczenia. W końcu, podkreślono, że najprostsze zabezpieczenia mogą być najskuteczniejsze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA