logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RX morski Debeg 2800 - niestabilne 5V, zanik sygnału i przygasanie wyświetlacza

sp1loi 20 Lip 2007 00:11 2239 11
REKLAMA
  • #1 4097219
    sp1loi
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.Mój temat z zapytaniem o schemat został usunięty-no to z innej beczki hi!W wymienionym odbiorniku mam niestabine 5V zasilające część cyfrową.Objawia się to cyklicznym zanikom sygnału i przygasaniem wyświetlacza.Zasilacz to przetwornice na każde napięcie zasilane z 12V.Bieda polega na tym że każda z nich to zalana żywicą kostka i nie wiadomo co tam siedzi.Może ktoś spotkał się z czymś takim?Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4097254
    sp1loi
    Poziom 14  
    Tak trafił tam.Wydaje mi się jednak że ten dział jest bardziej odpowiedni-tutaj zaglądają ludzie praktycznie na co dzień obcujący z takimi zabawkami-daleko nie szukać wystarczy twoja obecność HI!Zasilacz wolałbym pozostawić w miarę oryginalny.Jeśli nie dam rady to to zrobię.
  • REKLAMA
  • #5 4097558
    sp1loi
    Poziom 14  
    Michał zrobienie nowego zasilacza traktuję jako ostateczność.7805/lm317 podparty BD załatwiłby sprawę.Musiałbym troszkę pokombinować z załączeniem całego interesu ze st by i z zegara[posiada takowy]-to też jest do zrobienia zwykłym kluczem.Wiąże to się z totalnym wywaleniem starego zasilania i wstawieniem nowego.Jedną przetwornicę trzeba zrobić 30V na varicapy.Sam widzisz że troszkę kombinacji jest a może powtarzam może uda się to zrobić po mniejszej lini oporu.Człek z natury jest leniwy,ale czyż nie leniwi są motorem postępu[Bellowi nie chciało się chodzić do sąsiada to wynalazł telefon].Całkiem poważnie-mam czas i może go uruchomię tak jak jest.Leszek.
  • #7 4099900
    sp1loi
    Poziom 14  
    To byłoby zbyt proste-wymieniłem wszystkie w zasilaczu i na wszelki wypadek tantale w gałęzi 5V!!!
  • REKLAMA
  • #8 4100013
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Wsadź do piekarnika hybrydę odpowiedzialną za 5V.
    Proszę się nie śmiać! Czasami puszczają luty w takich zalanych kostkach i to może pomóc choć to oczywiście ryzykowne posunięcie. Trzeba sprawdzić zalewkę i korpus hybrydy grotem rozgrzanej lutownicy czy nie ulega roztopieniu.
  • REKLAMA
  • #9 4100189
    sp1loi
    Poziom 14  
    Dość śmiały pomysł.Jeszcze z takim patentem nie spotkałem się!!Oczywiście spróbuję.Zostawię to jednak na sam koniec jako ostateczność przed decyzją przeróbki zasilacza.Tutaj muszę dodać,że druk jest podwójny i jak to w rx-ach morskich całość jest pokryta jakimś lakierem w celu zabezpieczenia przed słoną wodą.Wylutowując elektrolity napociłem się trochę-lakier trzymał z każdej strony.Przy tym wszystkim narobiłem kupę smrodu w chałupie HI!
  • #10 4100313
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Uwierz że nie takie cyrki stosuje się w serwisie jak brak innych środków. Nie ćwiczyłem tej metody na takim urządzeniu więc to tylko hipoteza.....
  • #11 4100336
    sp1loi
    Poziom 14  
    Opalarki do farby,młotki gumowe to dla mnie nie nowość-sam robię w serwisie.Wiele patentów już widziałem i myślałem,że trudno mnie zaskoczyć czymś nowym-gratuluję!Kuchenkę elektryczną używałem już do wylutowywania scalaków-piekarnika jednak w zastosowaniu do elektroniki nie używałem.
  • #12 4174571
    sp1loi
    Poziom 14  
    Nic konstruktywnege chyba się nie wymyśli na ten temat.Robię dzisiaj pomiary wszystkich potrzebnych napięć i wsadzam moduł do piekarnika[mam nadzieję,że XYL-ka nie pomyli to z ciastem!!!!].Zobaczymy jaki to da efekt-Nie omieszkam zdać relacji.Leszek.

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku morskim Debeg 2800 występuje niestabilne napięcie 5V zasilające część cyfrową, co objawia się cyklicznymi zanikami sygnału i przygasaniem wyświetlacza. Zasilanie realizowane jest przez przetwornice impulsowe zasilane z 12V, jednak są one zalane żywicą, co uniemożliwia identyfikację i naprawę. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę wszystkich elektrolitów, w tym tantalowych w gałęzi 5V, bez poprawy. Rozważano przeróbkę zasilacza na układ liniowy z 7805 lub LM317 wspierany tranzystorem BD, co wymagałoby jednak znacznych modyfikacji i wyeliminowania oryginalnego zasilania. Zaproponowano także nietypową metodę termicznego podgrzania hybrydowego modułu zasilacza (zalanej kostki) w piekarniku, aby przywrócić połączenia lutowane, co jest ryzykowne, ale stosowane w serwisach jako ostateczność. Druk dwustronny i zabezpieczenie lakierem przeciwko korozji morskiej utrudniają demontaż i naprawę. Obecnie planowane są dalsze pomiary napięć i testy po podgrzaniu modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA