logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Tosca aws 303 zniekształcenia w jednym kanale.

Krzychu_185 20 Lip 2007 14:32 1663 4
  • #1 4098479
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich
    Mam mały problem ze wzmacniaczem w tym amplitunerze.
    Jeden kanał gra dobrze na rezystorach drutowych jest napięcie 10mV , drugi kanał również gra ale ma liczne zniekształcenia i napięcie na rezystorach drutowych sięga nawet 200mV w trakcie grania. Gdy chce ustawić prąd spoczynkowy po odłączeniu sygnału i głośników nie pokazuje wcale napięcia na tych rezystorach . Dodatkowo ciągle pali bezpieczniki. Tranzystory mocy są dobre i dioda zenera też
    proszę o pomoc
  • #2 4098520
    elektro27
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie mam w tej chwili przed sobą schematu , miałem kiedyś podobny przypadek ale z tego co pamiętam to problem był w przedwzmacniaczu.
  • #3 4098566
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Przy ustawianiu prądu spoczynkowego nie potrzebny jest przed wzmacniacz porostu nie pokazuje napięcia na tych rezystorach to na pewno nie zależy od przed wzmacniacza lecz gdy włączę sygnał i podepnę głośnik gra ale rezystory robią sie czerwone

Dodano po 19 [minuty]:

Juz sam znalazłem usterkę :) ktoś wsadził gwoźdź do wejścia na słuchawki
  • #4 4098647
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Oczywiście przedwzmacniacz a wzmacniacz końcowy to oddzielne rzeczy. Tym niemniej ten wzmacniacz to nie tylko tranzystory mocy i dioda zenera. Zmierz pozostałe półprzewodniki i rezystory w tym uszkodzonym kanale - od wyjścia na głośnik do wejścia sygnału z przedwzmacniacza.

Dodano po 36 [sekundy]:

Niezły numer! Ale to wszystko? Końcówka sprawna?
  • #5 4099052
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Tak to wszystko. Zauważyłem ze zepsute było wejście na słuchawki i nie rozłączało na kolumny i ktoś wsadził gwoźdź do środka co prawda może mu to pomogło ale postawił mocniej tuner gwoźdź sie ruszył i połączył masę z prawym kanałem i dlatego mi szalały tranzystory i nie wiedziałem co tu zrobić. Rezystory to były takie czerwone ze iskry były . Zwarciem tego nazwać nie mogę bo była rezystancja 1,1ohm na wyjściu bez kolumny. Wziąłem rozmontowałem to wejście tak ze kolumny będą grały ciągle, ustawiłem prądy . Pograłem nim godzinę i jest wszystko ok. :):):)
REKLAMA