logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz ATX zapewni stabilność 5V przy zmiennym obciążeniu 1mA-1A?

ilmenauer 20 Lip 2007 17:40 1262 4
REKLAMA
  • #1 4099028
    ilmenauer
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Potrzebuję zasilacza, który przy napięciu 5V będzie stabilny z pływaniem 1% albo mniej podczas gdy kluczowane będą prądy od 1mA do 1A. Czas trwania impulsu od 1us do ∞.
    ATX wydaje się być atrakcyjną propozycją bo jest tani i gotowy. Jeśli się nie nadaje to poproszę o wskazówki konstrukcyjne (na zasilacz laboratoryjny za 500zł nie mam pieniędzy).
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4099078
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    ATX ATXowi nie równy, ale jeśli eksperyment nie jest zbyt ryzykowny (kosztowny), to proponuję spróbować, tym bardziej że zasilacz komputerowy powinien spełniać tego typu wymagania.
  • REKLAMA
  • #3 4099304
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    ATX jest zadną propozycją bo jest duży i wymaga wstępnego obciążenia. Co do stabilnosci to nie mam pojęcia. Pewnie zależy od marki.

Pracuja jednak one w układzie który raczej powinien dac stabilne paramtery.

Można to rozwiązac na wiele sposobów. Kwestia końcowych paramterów. Osobiście zrealizowałbym wstępnie 7V plus stabilizator lowdrop np st1084.

W typowych przetwornicach trudno schodzi sie poniżej <100mV przy skokowych zmianach. Chociaż moja miała przy skoku 0-3A <150mV i to wcale nie na jakimś wybitnym układzie. Bo na LM2576 pracującym na 50kHz i to bez jakieś wielkiej pojemności. Ale na czyms w okolicach 100-200kHz przy step-down dałoby sie z większymi pojemnosciami zejść niżej może nawet <20mV, kwestia że nie będzie to ideał pod względem szumów. Dochodzi jeszce stabilność temperaturowa itp.

Jeżeli układ będzie pracował doraźnie, bo tak czesto jest, to po prostu zwykły stabilizator, dołaczany chociażby do ATX :)
  • REKLAMA
  • #4 4099377
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    trol.six napisał:
    ATX jest zadną propozycją bo jest duży i wymaga wstępnego obciążenia. Co do stabilnosci to nie mam pojęcia. Pewnie zależy od marki.

Pracuja jednak one w układzie który raczej powinien dac stabilne paramtery.

Można to rozwiązac na wiele sposobów. Kwestia końcowych paramterów. Osobiście zrealizowałbym wstępnie 7V plus stabilizator lowdrop np st1084.

W typowych przetwornicach trudno schodzi sie poniżej <100mV przy skokowych zmianach. Chociaż moja miała przy skoku 0-3A <150mV i to wcale nie na jakimś wybitnym układzie. Bo na LM2576 pracującym na 50kHz i to bez jakieś wielkiej pojemności. Ale na czyms w okolicach 100-200kHz przy step-down dałoby sie z większymi pojemnosciami zejść niżej może nawet <20mV, kwestia że nie będzie to ideał pod względem szumów. Dochodzi jeszce stabilność temperaturowa itp.

Jeżeli układ będzie pracował doraźnie, bo tak czesto jest, to po prostu zwykły stabilizator, dołaczany chociażby do ATX :)

Interesujący wywód, ale jakby nie na temat.
    Autor na wstępie zaakceptował gabaryty ATX'a, ponad to ATX ma już stabilizowane i to dosyć solidnie 5V. Natomiast trafną uwagą jest kwestia wstępnego obciążenia zasilacza komputerowego jeśliby założyć, że autor nie brał tego pod uwagę.
    Pozdrawiam!
  • #5 4099523
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    A skąd wiesz czy autor wziął pod uwage gabaryty, skoro nie wiesz czy wziął pod uwage wstępne obciążenie. Prosił o wskazówki i je dostał. Wiec jest jak najbardziej na temat. Jakos nie widze akceptacji gabarytów ATX, poza stwierdzeniem ze jest tani i gotowy :) Wiec całkiem możliwe że przeoczył to zagadnienie. Ja sie tutaj w jasnowidza nie bawie.

A nie znam parametrów dynamicznych ATX, jest to urządzenie do zasilania cyfrówki, której to nie przeszkadzają jakieś tam wachania na linii. Jedynie ma to stabilizować z dokładnością 5%. Podejrzewam że troche to zależy od modelu, czyli ilości pojemności na wyjściu.

Jakies skoki na pewno są, bo z tego co pamietam coś tam widzialem, ale dokładnie nie pamietam ile.
REKLAMA