logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz ATX może działać przy zasilaniu napięciem stałym?

kiler129 02 Maj 2007 23:13 2474 17
REKLAMA
  • #1 3843155
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Czy ATX może pracować na napięciu stałym ?
  • REKLAMA
  • #2 3843169
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Mniemam, że chodzi o napięcie stałe na wejściu.
    A więc raczej nie. Na wejściu prąd musi mieć te 50 Hz, ewentualnie z małą odchyłką, ale nie stałe.
  • #3 3843172
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3843239
    ryku5
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zawsze można podłączyć napięcie stałe bezpośrednio do płyty głownej i innych komponentów wymagających zasilania, ale ten prąd musi być dość duży i dobrze stabilizowany, wiec raczej byloby ciężko.
  • REKLAMA
  • #5 3843294
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    kiler129 napisał:
    Czy ATX może pracować na napięciu stałym ?
    Jakim napięciu stałym? O jakiej wartości?
    Były już gdzieś na forum schematy przystosowania zasilacza ATX do instalacji samochodowej, ale koledze chodzi oczywiście o przystosowanie zasilacza ATX do zasilania napięciem z piwnicy w bloku, które może być prostowane jednopołówkowo, ale wcale nie musi (zależy to od zastosowanego przez administrację budynku zabezpieczenia przed "oszczędnymi" lokatorami).
  • REKLAMA
  • #6 3843384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3843510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3843526
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Głupio pisać jesli się nie wie, Ja sprawdziłem. Tak jak piszą panowie powyżej, to działa bo napiecie jest prostowane i filtrowane. Ja w domu podłączyłem przez diode aby mieć efekt "napięcia z piwnicy" i przetwornica śmigała bez zmian. Myślę że po dłuższym używaniu w taki sposób moze być to tylko uciążliwe dla diod na wejściu i dla kondensatorów. Zbyt duze przerwy w zasilaniu powodowane brakiem co drugiej połówki moze męczyć przetwornice ale jeśli ktoś chce mieć taki zasilacz specjalnei pod takie napiecie to polecam tylko dać równolegle diody do tych z pierwszego prostownika i tak samo z kondensatorami. Diody wytrzymają wtedy 2x większy prąd wynikający z obciążenia a kondensatory zgromadzą większy ładunek. Oczywiście wszystkie części polecam wyjąć z innego zasilacza ;) W ramach oszczędności :P Powodzenia. A dodam jeszcze że dodając jakiś wielki kondensator na wyjście 12V i podłaczając do niego przetwornice z UPSa mamy normalne 230V o obciążalności raczej małej ale często wystarczającej. Pozdrawiam.
  • #9 3843534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3843538
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Weź pod uwage ze te przetwornice mogą być podłaczane zarówno pod 230 jak i 110V :)
  • #11 3843543
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3843709
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Z tego co pamietam, to przy ustawieniu trybu pracy na 110V diody z Greatz'a wraz z kondensatorami filtra tworza podwajacz napiecia, ktory z napieciem stalym raczej dzialac nie bedzie ;)
  • #13 3843858
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3844093
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    A może zamiast wróżyć z fusów, zapytamy Kilera, jakie to "stałe" napięcie ma na myśli - zwłaszcza, jeśli chodzi o wartość.
  • #15 3844236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3846069
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Już speisze z odpowiedziami :D
    Oscyla niestety się jeszce nie dorobiłem. Co do napięcia to nie wiem dokłądnie, jutro sprawdzę ale napewno nie jest to 12V ponieważ żarówki na 220 działają :D
    Co przetwórnic to ja mam swoją teorię nie wiem na ile prawdziwą, są zailsacze których nie trzeba przełaczać, w środku wygląda jak normalny atx. Mam wrażnie że dizła to tak ze jak wejdzie 110V to na wyjściu ma ok. 15V i dopiero stabilizacja a jak wejdzie 220V to na wy. jest 30V z czego tez jest stabilizacja :D

p.s. Tak chodzi o piwnice ;]
  • #17 3847183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3847816
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jeżeli chodzi o piwnice to pewno masz kilka problemów. Pierwszy to prąd jednopołówkowy i to da się przeżyć. Drugi to obciążalność, gdzie wątpię aby dało sie pobrać ok 500 W mocy. I trzeci, że tak zasilone urządzenie będzie prawdopodobnie miało mniejszą wydajność. Ale próbować warto. Przy sprawnym zasilaczu napięcia na wyjściu poprawne.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz ATX standardowo wymaga napięcia przemiennego o częstotliwości około 50 Hz na wejściu, ponieważ wewnętrzny mostek prostowniczy i kondensatory filtrujące przetwarzają to napięcie na stałe, które następnie jest przetwarzane przez przetwornicę impulsową. Zasilanie bezpośrednio napięciem stałym na wejściu zasilacza ATX jest z reguły niewskazane, gdyż brak częstotliwości może powodować problemy z pracą przetwornicy. Jednakże w praktyce niektórzy użytkownicy podłączali napięcie stałe (np. z instalacji piwnicznych lub samochodowych) do zasilacza ATX, stosując dodatkowe diody i kondensatory w celu poprawy stabilizacji i rozłożenia obciążenia na elementy prostownicze. W takich przypadkach napięcie stałe powinno być odpowiednio dobrane, gdyż zasilacze ATX mogą być projektowane do pracy zarówno przy 110 V, jak i 230 V AC, co wpływa na ich wewnętrzne układy prostownicze i filtrujące. Należy również uwzględnić, że napięcie stałe o wartości około 220 V może być niewystarczające lub nawet szkodliwe dla niektórych elementów zasilacza, które normalnie pracują z napięciem przemiennym o wyższej wartości skutecznej po prostowaniu (około 300 V DC). W przypadku zasilania z instalacji piwnicznych, gdzie napięcie może być jednopołówkowe lub obniżone, zasilacz ATX może działać, ale z mniejszą wydajnością i ryzykiem szybszego zużycia elementów. Dla uzyskania stabilnego napięcia wyjściowego można zastosować dodatkowe kondensatory na wyjściu 12 V oraz przetwornice UPS, co pozwala na uzyskanie napięcia 230 V o ograniczonej mocy. Warto przed eksperymentami zmierzyć dokładne napięcie i przebieg sygnału (np. oscyloskopem) oraz rozważyć modyfikacje układu prostowniczego i filtrującego, aby zwiększyć trwałość i niezawodność zasilacza ATX zasilanego napięciem stałym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA