logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mat wygłuszających: Dynamat Extreme czy Stinger? Które lepsze?

20 Lip 2007 17:50 12330 25
REKLAMA
  • #1 4099055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4099070
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Stinger troche lepiej pracuje w nizszych temperaturach, ma tez mniejsza wage i jest ciut tanszy. Odnosnie boczkow polecam paste Brax-a (jest na wodzie i nic nie smierdzi), jednak trzeba jej pare warstw napchac. Najlepiej po puszce na drzwi. Nie raz pojawia sie w dobrej cenie na Alledrogo...
  • REKLAMA
  • #3 4099087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 4099094
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Ja używam obu produktów zamiennie w zależności który uda mi się taniej kupić i powiem Ci, że realnie to różnica jest nie mierzalna. Stinger ma lepszy klej myślę i wytrzymalsze na pęknięcia maty, bo dynamat jest stosunkowo delikatny i trzeba uważać dlatego polecany jest wałek gumowy do delikatnego dopasowywania materiału do powierzchni blachy i nożyk do nacinania bąbli powietrza (nic na siłę). Poważnie wybierz to co dostaniesz tańsze bo oba produkty są _ZNAKOMITE_ , auto będzie nie do poznania. Do odtłuszczania używam czegoś w spray stosowanego przez lakierników, czyści w sumie wszystko.
  • #5 4099102
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 4099127
    renegatt
    Poziom 23  
    Ideałem jest całość ale jak nie można to tak by maksymalnie ograniczyć promieniowanie tylnej części membrany do środka auta bo to jest chyba najważniejsze a więc otwory montarzowe i blacha do której głośnik jest przykręcony. Kup tańsze bitumiczne do wyciszenia wewnętrznej bo to wycisza już głównie fale dźwiękową jaka idzie przez zewnętrzną blachę na zewnątrz.
  • #7 4099132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 4099133
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    tak jak napisal kolega wyzej :) dokladniej co i jak poszlo na PW

Aby solidnie wytlumic drzwi w dobrych materialach to trzeba wydac okolo 2000zl, ale jak zrobisz tak jak napisalem bedzie SI. Nawet nie ma co porownywac do bitumu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4099148
    renegatt
    Poziom 23  
    Ja tylko dodam, że polecam kiedyś przejechać się autem w całości tak wyciszonym tzn wszystkie drzwi, podłoga dach itp, a już całkiem jak potrafi się zmienić bas w wytłumionym tym bagażniku w sedanie!
  • #10 4099151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 4099487
    renegatt
    Poziom 23  
    Do tych mat nie używaj opalarki! Nie są potrzebne a uszkodzisz klej jedynie, za poszukaj jakiś wałek mały z wygodną rękojeścią. Tak przy okazji to wcale nie musisz kupować dynamat w wersji extreeme a tej tańszej i wedle mnie nic nie gorszej np takiej:

Te droższe mają sens w dobrych autach gdzie warto walczyć o każdy db.
  • #12 4099492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4111395
    renegatt
    Poziom 23  
    Co do dynamatu to sprawdziłem i producent zaleca "Oryginal" do wytłumienia wewnętrznej cześci blachy wewnątrz dzwi a "Extreme" do zewnetrznej co ma sens bo te drugie maty są dużo plastyczniejsze (i cieższe), więc je łatwo dopasować w moim megane wygląda to tak:

https://obrazki.elektroda.pl/8_1185304805.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/99_1185304884.jpg

powodzenia bo warto
  • #14 4118770
    Pawel200_20
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Mam pytanko odnośnie wyklejania całosci zewnętrznej(pod tapicerką). Po co wyklejać całość a nie tylko otwory. Patrząc od wewnątrz drzwi tlko na otworach bedzie mata a reszta to blacha.
  • #15 4119044
    renegatt
    Poziom 23  
    Jest to ważne, ponieważ blacha drga w takt zmnian ciśnienia jakie robi tylna membrana a więc gra nakładając się na brzmnienie przedniej obie fale znoszą się przez co głośnik nie może pokazać co umie. Jeśli już rozkręcisz drzi to naprawdę nie warto oszczędzać na matach i pracy bo efekt koncowy jest wart tego. Reasumując: robisz coś jakby ubudowę zamknięta w której usuwany jest dźwięk z tyłu głośnika.
  • #16 4119105
    Pawel200_20
    Poziom 14  
    Tylko jeszcze nie wiem czy moge zastosowac na całość drzwi dekarska czy np. tak jak czytałem na innych forach dekarską i np. maty BOLLA?
    A jesli i to i to to gdzie lepiej wg.ciebie zastosować bolla a gdzie dekarską.
    A może dwie naraz tylko że wtedy wzrasta waga drzwi i... :/

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

a co do odtłuszczania przed przyklejaniem nie wystarczy rozpuszczalnikiem??
  • #17 4119361
    renegatt
    Poziom 23  
    Bolla na zewnątrz a dekarska do środka, choć nie ma tu wielkiej różnicy. Rozpuszczalnik jest b, dobry, benzyna ekstrakcyjna tez a najlepszy jest spray np do czyszczenia silnika bo to wszystko usuwa a można kupić bez problemu w sklepach, dodatkowo spray ma tą zaletę, że wszędze dociera. Waga drzwi wzrośnie ale wygoda i komfort też zobaczysz jak jadąc będziesz czuł różnicę szumów z drogi między przodem a tyłem auta, dlatego ja też wytłumiłem tylne drzwi, bagażnik a później i podłogę w aucie.
  • REKLAMA
  • #18 4119465
    Pawel200_20
    Poziom 14  
    ja tylnych drzwi nie mam, wiec ich nie wytłumie :))
    A ten spray to drogi bo w sumie rozpuszczalnik to grosze?
    I jeszcze jedno:czy wykleic tez blache tą co jest na niej tapicerka ale od wewnętrznej strony_czyli tego czego nie widać?

Dodano po 4 [minuty]:

a no i jeszcze czy jedna warstwa wystarczy?
  • #19 4119525
    renegatt
    Poziom 23  
    Nie ideałem jest wewnętrzna blacha i zewnatrzna od strony tapicerki i powinno być ok, ewentualnie później tapicerke też wyciszyć trzeba będzie ale jak masz subwoofer w bagażniku to naprawdę warto to też wyciszyć bo lepiej bas w aucie słychać i nie koncertujesz na zewnątrz tak brzęczeniem blach a to taki obciach trochę myślę. A i uważaj by klejąc wewnętrzną blachę nie zatkać otworów odprowadzających wodę na zewnątrz.
  • #20 4119553
    Pawel200_20
    Poziom 14  
    no mam suba w bagażniku, czyli samą tapicerke też wyciszyć mam taśmą?
  • #21 4119594
    renegatt
    Poziom 23  
    W dzwiach musisz wyciszyć ją jak będzie brzęczeć i rezonować, a w bagażniku to blachy pod tapicerką oczywiście. Spokojnie zrób drzwi i zobacz co się będzie działo czasem trzeba czasem nie.
  • #22 4120794
    siwekj
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    A czym lepiej będzie wytłumić w kombiaku bagażnik i nadkola? Myślałem o macie z filecem albo samym filcem, czy może po prostu zwykłymi APP?
  • #23 4121294
    renegatt
    Poziom 23  
    E nie... tylko bitumy albo kaczukowe maty, np w Omegach występujących w UK w wersji elite (super wypasione nie występujące na kontynencie i kombi i sedan) cały właśnie bagażnik i nadkola jest tym wyklejony i nic już dodać nie trzeba. Filcowe kompozyty mało warte są, poważnie szkoda kasy.
  • #24 4122799
    siwekj
    Poziom 16  
    Ja właśnie gdzieś wyczytałem, że do bagażnika i na nadkola właśnie daje się maty z filcem. Może ktoś jeszcze coś powie na ten temat??
  • #25 4122847
    renegatt
    Poziom 23  
    I tak i nie to zależy jaki masz bagażnik, jak masz gołe blachy to można znaleść coś z wykonczeniem bo ładniej wygląda i lepiej jeszcze dźwięk tłumi (jak to kompozyt z paru warstw) ale jak to pod obecny materiał idzie to nie ma sensu, np u mnie by się nie zmieściło.
  • #26 4122911
    siwekj
    Poziom 16  
    Tzn. wykończenie to jest jakiś badziewny plastik:( To jest vw passat B4 i w kombiakach z tyłu plastiki nie grzeszą jakością. Bod nimi jest goła blacha dlatego myślałem o wyklejeniu jej jakimś "gównolitem". Na allegro znalazłem maty bolla z filcem- myślę że to mogłoby się nadawać aczkolwiek chciałbym żeby wypowiedział się ktoś kto miał z tym do czynienia.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie...czym się różnią maty APP od Boll. Na zdjęciach wyglądają raczej identycznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mat wygłuszających do drzwi samochodowych o wymiarach około 60x82 cm, porównując Dynamat Extreme i Stinger. Oba produkty są oceniane jako skuteczne, z niewielkimi różnicami: Stinger lepiej pracuje w niższych temperaturach, jest lżejszy i tańszy, a jego klej jest trwalszy. Dynamat Extreme jest bardziej plastyczny i cięższy, co ułatwia dopasowanie do powierzchni. Zaleca się stosowanie wałka gumowego do aplikacji i unikanie opalarki, która może uszkodzić klej. Wygłuszanie najlepiej wykonać na wewnętrznej blasze drzwi oraz na otworach montażowych, aby ograniczyć promieniowanie tylnej membrany głośnika do wnętrza auta. Do odtłuszczania powierzchni polecane są rozpuszczalniki, benzyna ekstrakcyjna lub specjalistyczne spraye czyszczące. W przypadku ograniczonego budżetu lepiej wybrać tańsze maty bitumiczne na wewnętrzną stronę drzwi. Dodatkowo, do wyciszenia bagażnika i nadkoli rekomendowane są maty bitumiczne lub kauczukowe, natomiast maty filcowe są mniej skuteczne i mniej warte inwestycji. Maty Boll z filcem mogą być stosowane na zewnątrz drzwi, a maty dekarskie do środka, choć różnice są niewielkie. Wygłuszanie tapicerki i unikanie zatkania otworów odprowadzających wodę jest również istotne dla skuteczności i trwałości izolacji akustycznej. Całościowe wygłuszenie auta znacząco poprawia komfort akustyczny i jakość basu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA