logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie materiały do wyciszania drgających elementów w drzwiach?

krzysiek90210 30 Lip 2007 17:50 1368 7
REKLAMA
  • #1 4129374
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam, chciałbym zapytać jakie środki stosujecie do "wyciszania" wszelkich elementów w drzwiach, które mogą drgać (spinki, kołki, złącza cięgien itp.).
    Chciałbym zakupić jakiś "kit" który skutecznie je "uspokoi".
    Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 4129399
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Pewnie wiesz, że stosuje sie maty bitumiczne. Poszukaj kilka tematów wcześniej była dyskusja na ten temat (jaka firma, jak się sprawują, która nie "spływa" w dużej temperaturze itp.)
  • REKLAMA
  • #3 4129424
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Poprostu proponuje w samochodzie nie puszczać na cały regulator
    wszelkiego rodzaju subwooferów bo to oprócz rezonansu o którym piszesz rozprasza kierującego i otoczenie (nie mówiąc o psach w okolicy, które mogą uciec z budą)
    Jeśli chodzi (już poważnie) o wytłumienie wszelkiego rodzaju drgań
    elementów drzwi przy niskich obrotach silnika to najlepiej pokryć te elementy pastą głuszącą.

Powodzenia....
  • #4 4129436
    chico
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Pasta jest conajwyzej srednia. Moze sluzyc jako dopelnienie gluszenia ale napewno nie jako podstawa. Podstawa to maty: Stinger i Dynamat z drozszych, App z tanszych + uzupelnienie ewentualne z maty dekarskiej i pasty gluszacej.
  • REKLAMA
  • #6 4129569
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Widzę że Panowie KamilMC1 oraz chico niestety nie zrozumieli o co mi chodziło.
    Ja nie pytałem o to co zastosować do zaklejenia otworów technologicznych w drzwiach czy też czym "wzmocnić cienkie blachy aby nie wpadały w rezonans. Nie pytałem też o materiały pochłaniające fale dźwiękowe.
    Bardzo proszę przeczytać co napisałem na samej górze...
    Myślę że na moje pytanie będzie w stanie odpowiedzieć ktoś kto pracuje w warsztacie car audio (jeżeli oczywiście szef nie zabronił dzielić się taką wiedzą z innymi...)

Podkreślam jeszcze raz: tutaj nie chodzi o żadne maty!!!
    Poszukuję w miarę taniego środka w formie płynnej, o dużej gęstości, lepkości i nie wysychającego! Zapytanie kieruję do fachowców, którzy na pewno będą wiedzieli w czym rzecz...

Odpowiedź może być w formie wiadomości prywatnej (jeżeli ktoś nie zechce zdradzić wszystkim swojego patentu...)
  • #7 4129654
    chico
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Po 1sze to nie sprecyzowales o co chodzi. Wiekszosc tutaj zgromadzonych jak widac zrozumiala niezbyt trafnie. Po 2 nie wiem o jakims srodku mowisz, moze jakis klej na cieplo?
  • REKLAMA
  • #8 4129664
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Jak będziesz wygłuszał matami nie dawaj ich za dużo bo obciążysz drzwi i będziesz miał kłopot z ich zamknięciem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyciszania drgających elementów w drzwiach samochodowych, takich jak spinki, kołki czy złącza cięgien. Najczęściej polecanym rozwiązaniem są maty bitumiczne, które skutecznie tłumią rezonanse i drgania cienkich blach. Wśród marek wymieniono Stinger i Dynamat jako produkty z wyższej półki oraz App jako tańszą alternatywę. Dodatkowo stosuje się pasty głuszące jako uzupełnienie wygłuszenia, choć same w sobie są oceniane jako średnio skuteczne. Autor pytania sprecyzował, że nie chodzi mu o maty ani o materiały pochłaniające fale dźwiękowe, lecz o płynny, gęsty i lepki środek, który nie wysycha i skutecznie eliminuje drgania elementów montażowych. W odpowiedziach pojawiły się sugestie dotyczące klejów na gorąco, jednak brak jest jednoznacznej rekomendacji konkretnego produktu w formie płynnej. Podkreślono również, by nie przesadzać z ilością mat wygłuszających, aby nie obciążać drzwi i nie utrudniać ich zamykania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA