logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do CB radia na uA - spadek napięcia pod obciążeniem, schemat z elektrody

andi34 21 Lip 2007 19:09 3186 11
REKLAMA
  • #1 4101875
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich, robiłem zasilacz do radyjka schemacik pobrałem z elektrody, wszystkie elementy nowe, trafo daje 17V bez podłączenia obciążenia zasilacz chodzi w momencie kiedy podłączam obciążenie napięcie zanika, czy ktoś robił już ten zasilacz i czy ten schemat nie zawiera błędów. Proszę o pomoc. Scalaczek uA podstawiałem do drugiego podobnego zasilacza i chodzi.
    Jeszcze raz proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Zasilacz do CB radia na uA - spadek napięcia pod obciążeniem, schemat z elektrody Schemat.jpg (28.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4101899
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Jak znam życie to trafo Ci nie wyrabia. Do CB trafo to min ze 3A. Ja u siebie zastosowałem trafo od zodiaka a i tak po postawieniu nośnej przysiada ze 2V.
    Spróbuj wyregulować go peerkiem jeszcze
  • #3 4101982
    andi34
    Poziom 19  
    Trafo wyrabia i to z zapasem 25A nawijane, ale chodzi o to że ja radia nie podłączam tylko narazie żarówkę 12V/15W. i wtedy wyłącza się scalak. Może jakiś błąd w schemacie.
  • Pomocny post
    #4 4103210
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Sprawdź zasilacz obciążając o na wyjściu np. żarówką samochodową 21W/12V ( od kierunkowskazu ) i pomierz napięcia gdzie się traci . Jak traci się zmienne zaraz przed mostkiem to możesz przypuszczać że trafo się nie wyrabia prądowo , jak na trafie przysiada napięcie o około 1~2 V to raczej szukałbym dalej - prostownik , tranzystor darlingtona BD 649. Może dałeś rezystor emiterowy 22 Ω zamiast 0,22 Ω i na nim masz za duży spadek napięcia. Układ jest dość prosty także nie powinno być żadnych problemów z uruchomieniem, oczywiście jak masz sprawne wszystkie podzespoły .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4103977
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Też bym obstawiał że R3 jest błędnie wstawiony (za duży) i zamiast 0,22 jest 22 Omy. W takim przypadku po podłączeniu żarówki prawie całe napięcie odkłada się właśnie na tym R3.
  • REKLAMA
  • #6 4104270
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    andi34 napisał:
    Trafo wyrabia i to z zapasem 25A nawijane

Jesteś pewien, że masz taki zapas prądu? Nawijałeś je sam? Musiałeś użyć bardzo grubego drutu nawojowego.
    Załóżmy, że trafo ma tak duży zapas mocy, ale być może jednak popełniłeś gdzieś jakiś błąd. Daj zdjęcie tej twojej konstrukcji, to spróbujemy sprawdzić co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4104412
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Panowie, nie róbcie scen. Rezystor R3 jest za duzy, na pewno nie powinno tam byc 22 omy, tylko 0,22.Sluzy on do ograniczenia pradu wyjsciowego stabilizatora, poprzez pomiar odkładającego się na nim napięcia. Zeby zwiększyć prąd wyjściowy takiego stabilizatora, mozna zastosować kilka tranzystorów mocy połączonych równolegle poprzez rezystory wyrównawcze, w takim przypadku należy zmniejszać wartość rezystora R3 stosownie do oczekiwanego pradu wyjściowego i mocy zastosowanych tranzystorów.
  • #8 4104536
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    robokop napisał:
    Panowie, nie róbcie scen. Rezystor R3 jest za duzy, na pewno nie powinno tam byc 22 omy

A kto mówi lub widzi tam taki rezystor???????????? Chyba, że ktoś nie umie czytać schematów. :|
  • #9 4105091
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    zybex napisał:
    robokop napisał:
    Panowie, nie róbcie scen. Rezystor R3 jest za duzy, na pewno nie powinno tam byc 22 omy

A kto mówi lub widzi tam taki rezystor???????????? Chyba, że ktoś nie umie czytać schematów. :|
    Poniewaz panie kolego oznaczenia rezystancji "R22" i "22R" wygladaja podobnie, latwo sie pomylic. A schematow to chyba kolega nie umie czytac skoro nie wie ze opisane objawy moga wskazywac na nieprawidlowe dobranie rezystora R3, i zle dzialanie ograniczenia pradowego, a pisze tylko po to zeby nabijac sobie posty.
  • #10 4106147
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    robokop napisał:
    Poniewaz panie kolego oznaczenia rezystancji "R22" i "22R" wygladaja podobnie

Dla mnie to zasadnicza różnica! Poza tym autor tematu nie odpowiedział w tej kwestii, tak więc poczekajmy trochę. gdyby dał jakieś fotki, to od razu można by było zauważyć ewentualny błąd.
  • #11 4106939
    andi34
    Poziom 19  
    Witam wszystkich, dziękuję za tak liczne opinie podejrzewałem ten rezystor R3 ale kratkę z elementami dałem w sklepie to tam właśnie musiała zajść pomyłka. Robiłem w tym czasie drugi zasilacz o prądzie 2,7A i tam idzie 0,22ohm, chodził od razu po podłączeniu. Nie mam chwilowo czasu aby to sprawdzić ale jutro na pewno dam odpowiedź konkretną, wieczorem siadam do zasilacza. Na razie wielkie dzięki. A co do oznaczeń na schematach to czytać umiem tylko zależy jak kto oznacza, ja podałem tak jak na schemacie i widać w sklepie im się pomerdało, nie jestem zawodowym elektronikiem ale amatorem hobbystą.
    Pozdrawiam.
  • #12 4114567
    andi34
    Poziom 19  
    Witam wszystkich pomocnych, tak jak mówiliście jednak rezystor, zmieniłem na 0,22om i zasilacz chodzi jak malowanie, 4A i 13,8V i ani deko spadku. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i chęci.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilacza do CB radia opartego na układzie scalonym uA, gdzie pod obciążeniem napięcie spadało do zera. Transformator o napięciu 17V i dużym zapasie prądowym (nawijany na 25A) był sprawny, a obciążeniem testowym była żarówka 12V/15W. Główną przyczyną problemu okazał się błędnie dobrany rezystor R3 – zamiast wartości 0,22 Ω zastosowano 22 Ω, co powodowało znaczny spadek napięcia na tym elemencie i wyłączanie scalaka. Po wymianie rezystora na właściwy 0,22 Ω zasilacz działał poprawnie, dostarczając stabilne 13,8V przy prądzie 4A bez spadków napięcia. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego doboru rezystora emiterowego w układzie stabilizatora oraz możliwość zwiększenia prądu wyjściowego przez równoległe łączenie tranzystorów mocy z odpowiednim zmniejszeniem wartości R3. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięć na poszczególnych elementach (transformator, mostek prostowniczy, tranzystor BD649) w celu diagnozy problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA