logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny własnej roboty. Jak zacząć? Gotowe projekty.

leonsocio 22 Lip 2007 16:59 2125 6
REKLAMA
  • #1 4104302
    leonsocio
    Poziom 28  
    Ocena: 125
    Witam!! Chciałbym zbudować kolumny 3drożne, ale kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć. Proszę Was o linki do gotowych projektów lub Wasze projekty kolumn o mocy ok. 150W każda. Chcę włożyć w nie ok. 500-600 zł max. Chodzi mi o kolumny podłogowe, najlepiej BR. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4105603
    leonsocio
    Poziom 28  
    Ocena: 125
    Ludzie, ja nie mam zamiaru składać na Tonsilach po 200zł za sztukę!! Ponoć STX-y są w miarę dobre i nie najdroższe: GDN 30/100 - 64zł, GDM 14/100 - 27zł, GDWK-10/200 - 20zł, wszystko razy dwa - 222zł, do tego zwrotki, obudowa i reszta - na pewno się zmieszczę w 6 stówach!! Czy taki skład kolumny jest sensowny??
  • REKLAMA
  • #6 4106557
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Nie taki skład nie jest sensowny bo po pierwsze średniak stxa do niczego się nie nadaje, po drugie gdny stxa trzeba bardzo nisko ucinać (tego 30/100 też) w wyniku czego cena zwrotnicy wyniesie tyle co wszystkich użytych przetworników. Ten gdn jak prawie wszystkie stxy to zwykłe buczydła i nie są warte takich nakładów. Jak ktoś jest "wychodowany" na mini wieżyczkach to ciężki mięsisty bas stxów robi duże wrażenie po odpaleniu ale z czasem wychodzi że to nie gra basem tylko buczy. Za kasę jaką musiałbyś na to przeznaczyć sklepiesz zupełnie przyzwoite 2way
  • #7 4106848
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    A może kup używane Altusy. Nie będzie problemów z obudową i zwrotnicą wszystko wyliczone i zrobieone przez fachowców :), tymbardziej że jak wspomniałeś nie masz o tym pojęcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy kolumn 3-drożnych o mocy około 150W i budżecie 500-600 zł, preferencyjnie podłogowych typu BR. Wskazano, że za taką kwotę trudno złożyć kolumny 3-drożne, zwłaszcza z wysokiej klasy przetwornikami. Propozycja użycia przetworników STX (GDN 30/100, GDM 14/100, GDWK-10/200) jest krytykowana ze względu na niską jakość średniotonowego głośnika i konieczność kosztownej zwrotnicy, co podnosi koszty i obniża efektywność. Zamiast tego sugerowano rozważenie kolumn 2-drożnych lub zakup używanych kolumn Altus, które mają gotowe, profesjonalnie wykonane obudowy i zwrotnice, co jest korzystne dla osób bez doświadczenia. Podano również linki do forów z gotowymi projektami i poradami dotyczącymi kolumn głośnikowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA