logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrofon pojemnościowy do 300 zł do domowego studia?

ticek18 22 Lip 2007 18:29 9688 12
REKLAMA
  • #1 4104550
    ticek18
    Poziom 12  
    Witam chce kupic mikrofon do studia domowego tak do ok 300zł najlepiej pojemnosciowke macie moze jakies propozycje??

z gory dziekuje :) Mile widziane linki!!
  • REKLAMA
  • #2 4106397
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Cięzko będzie znaleźć pojemnik do 300zł. wszelkie wynalazki typu alphard należy sobie na starcie odpuścić. proponuję dozbierać jakieś 150zł i zakupić MXL 990, lub lepiej Studio Projects B1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4106847
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    tego t-bone akurat nie słyszałem ale po tym co pokazał jego mniejszy braciszek musze stwierdzić że nic ciekawego. Na prawdę lepiej troche przyoszczędzić i kupić SP B1 i mieć kapitalny mikrofon.
    pozdrawiam
  • #5 4106953
    ticek18
    Poziom 12  
    Z tego co wyczytalem w Estrada i Studio bo byl tam Artykul o mikrofonach marki t'bone i cena do jakosci jest b.dobra ale to sie zobaczy bo juz go zamowilem.

Aha druga sprawa bede potrzebowal jakiego phantoma tak do ok. 300zł co bys polecil??

Z gory dzieki Pozdrawiam!!

ps. Caly czas nagrywalismy na mikrofonie dynamicznym za 30zl to tak czy inaczej pewnie spelni nasze wymagania :) pozdro..
  • REKLAMA
  • #6 4107072
    dsrecordss
    Poziom 18  
    hmm najprościej kupić jakiś używany mikserek;) choć myślę że z samych preampów też coś się znajdzie. Słyszałem bardzo dobre opinie o przedwzmacniaczach behringer
  • REKLAMA
  • #8 4108112
    dsrecordss
    Poziom 18  
    preamp bardzo fajny;) polecam:)
  • #9 4109059
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Sam zasilacz phantom łatwo mozna zrobić.
  • #10 4109230
    heavy
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Mogę polecić mikrofon RH-Sound HSMC001 - rok temu kosztował 270zł.
    Tu masz próbkę nagrania wokalu (nagrywane na karcie muzycznej laptopa)
    www.corral.art.pl

heavy
  • #11 4115669
    dsrecordss
    Poziom 18  
    miło widzieć że są jeszcze ludzie którzy potrafią zrobić dobre nagranie na zwykłej karcie;) Mam małe off-topowe pytanie: jaki efekt został zastosowany na wokal?od dawna próbuje właśnie dojść do takiego efektu, a nie potrafie go osiągnąć dotychczasowymi środkami.
  • #12 4115675
    heavy
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    dsrecordss napisał:
    miło widzieć że są jeszcze ludzie którzy potrafią zrobić dobre nagranie na zwykłej karcie;) Mam małe off-topowe pytanie: jaki efekt został zastosowany na wokal?od dawna próbuje właśnie dojść do takiego efektu, a nie potrafie go osiągnąć dotychczasowymi środkami.

Dokładnie już nie pamiętam, bo to moja pierwsza produkcja i próbowałem różnych rozwiązań. W każdym razie korzystam z wtyczek Waves - z tego pakietu zastosowałem RVox, RVerb, jeszcze chyba jakiś kompresor. W tym nagraniu są dwa wokale - jeden który słychać wyraźnie a drugi to głośno wyszeptany tekst.

Reszta instrumentów też była nagrywana na tym samym laptopie (perka 3 mikrofony do miksera i zapis na dwóch ścieżkach - prawej i lewej przez wejście mikrofonowe laptopa, klawisze, bas i gitara bezpośrednio przez wejście mikrofonowe).
  • #13 4116062
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Z przedwzmacniaczy to moj kumpel używał takiego firmy joemeek (chyba tak się pisze). Używał go właśnie z SP B1.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru mikrofonu pojemnościowego do domowego studia w budżecie około 300 zł. Zwrócono uwagę, że w tej cenie trudno znaleźć dobrej jakości mikrofon pojemnościowy, a tanie modele, takie jak Alphard, nie spełniają oczekiwań. Rekomendowano dozbieranie dodatkowych środków i zakup modeli MXL 990 lub Studio Projects B1, które oferują znacznie lepszą jakość. Pojawiła się propozycja mikrofonu t.Bone SC 400, jednak opinie o nim były mieszane – lepiej zainwestować w SP B1. Poruszono także kwestię zasilania phantom i przedwzmacniaczy; polecano używane miksery lub przedwzmacniacze Behringer, a także model BEHRINGER MIC200. Wspomniano możliwość samodzielnego wykonania zasilacza phantom. Dodatkowo, polecono mikrofon RH-Sound HSMC001 jako alternatywę w podobnym przedziale cenowym. Wątek uzupełniono o informacje dotyczące efektów wokalnych stosowanych w nagraniach, m.in. wtyczki Waves (RVox, RVerb, kompresor). Na koniec wspomniano o przedwzmacniaczu marki Joemeek używanym z mikrofonem SP B1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA