logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY HCD-H55 - Skoki odtwarzania CD po czyszczeniu lasera, jak skorygować?

CodeBoy 03 Lis 2003 13:03 3480 5
REKLAMA
  • #1 385061
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    mam problem z kalibracja lasera.
    wyczyscilem soczewke lasera IPA, i nadal objaw pozostal przeskakuje czasmi za duza ilosc sekund. czyli gra normalnie i nagle zasowa np o 10sekund i znow normalnie. (skoki nie sa rowne, odstepy skokow tez nie)
    Gdzie szukac usterki ? Jesli to wystarczy korekcja promienia lasera , to ktora PR ?, tam sa na glowicy 3 PR
  • REKLAMA
  • #2 386149
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Jeżeli są trzy potencjometry na głowicy laserowej to jest to KSS240A należy go wymienić a wcześniej wyczyścić trzpien po którym przesuwa się głowica laserowa ze starego smaru i nałożyć nowy i zobaczyć jaki będzie efekt, jak już zapadnie decyzja o wymianie KSS to można troszeczke podkręcić pot.tym przy elektrolicie oczywiscie tego nie polecam ale dla celów doświadczalnych.Po wymianie czytnika na nowy nie kręć żadnymi potencjometrami są ustawione fabrycznie.
  • REKLAMA
  • #3 386158
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Dzieki za wyczerpujaca informacje :).
    Ps. jaki smar jest najlepszy do tego typu mechanizmow ?
  • REKLAMA
  • #4 386170
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wydaje mi sie, ze masz podobny problem do mojego (post "W sprzecie Sony przerywa CD"). Na twoim miejscu wstrzymalbym sie z wymiana lasera, ja juz wydalem i to niepotrzebnie. Niemniej nie mam jeszcze lekarstwa na taka usterke, ale pracuje nad tym.
  • REKLAMA
  • #5 386240
    AB
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Walczę z taką samą usterką. Odtwarzacz pracuje do pewnego momentu normalnie jednak po kilku minutach zaczyna przeskakiwać do przodu o kilka sekund później o kilka minut i tak do końca płyty.Wymiana czytnika CD jak i czyszczenie prowadnic nic nie daje a odtwarzacz jest zadowolony, że szybko uporał się z płytką.
  • #6 386776
    CodeBoy
    Poziom 33  
    acha
    Czyli przyczyna lezy gdzie indziej, pytanie gdzie :)
    jak cos bedziecie wiedziec prosze napiszcie
REKLAMA