logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD SONY CDP-690 - Kapryśne odtwarzanie, przeskoki i komunikat No disc

mwa66 01 Sty 2025 19:20 654 13
REKLAMA
  • #1 21372334
    mwa66
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam. Poczatkujący hobbystycznie.

Mam na stole CD SONY CDP-690 z kapryśnym odtwarzaniem.

1. Kondensatory sprawdzone i wymienione z racji słabych parametrów pojemnościowych i ESR poprzedników.
    2. Laser działa
    3. TOC odczytywany aczkolwiek chwilkę to trwa.
    4. Startując odczyt od pierwszego utworu niestety układ startuje i przeskakuje od razu na kilkadziesiąt sekund dalej. Odtwarza też z przeskokami.
    5. Zmiana na kolejny utwór aż do 6-ego (akurat na tej płycie na której testowałem) daje podobny efekt - zawsze start od dalszych sekund, aż do komunikatu No disc od czasu do czasu - wtedy wyłączenie i włączenie od nowa pomaga przywrócić funkcjonalność.
    6. Od utworu 6-ego działa płynnie i równo.

Aktualnie nie mam dostępu do oscyloskopu i płyty testowej (pomiar RF) i innych parametrów. (jaką płytę sugerujecie jako erzac płyt testowych oryginalnych - niestety ceny są dość wygórowane z tego co widziałem)

Na czym się skupić w międzyczasie. Serwis dla siebie w celach naukowo-edukacyjnych a jak zagra to na półkę do mini kolekcji.

Głowica KSS-213A wygląda na nie kręconą potencjometr zalany lakierem plomba nie zerwana. Wyczyszczony kolimator górny i dolny w miarę dostępu. Uszkodzeń mechanicznych nie widać.

Z góry dziękuję za wskazówki i na start Najlepszego na ten nowy 2025 - oby był lepszy od poprzedniego.
    Pozdr. MArek
  • REKLAMA
  • #2 21372336
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21372355
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21372336 Dziękuję ale ten pakiet wiedzy już mi wysłałeś ostatnio i w większości przypadków sprowadza się on do wymiany lasera co jest ostatnią czynnością. Jest tam kilka użytecznych informacji ale nie pomaga zbytnio ponieważ kończy się sugestią wymień laser.
  • Pomocny post
    #4 21372532
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Niestety oscyloskop analogowy jest podstawą jakichkolwiek pomiarów i stawiania diagnozy w przypadku odtwarzaczy cd, bez tego nie ruszysz do przodu

Pomiar RF daje ogrom informacji o stanie głowicy, jego ustawieniu i ewentualnych niedomaganiach.

Sygnał RF musi mieć odpowiedni poziom, na przeciętnej jakości płytach w odtwarzaczach Sony jest to ok 1Vpp, wszelkie odkształcenia sygnału są oznaką problemów.

Do kompletu wypada zrobić pomiar mocy optycznej, niestety odtwarzacze ciężko jest diagnozować i naprawiać jako hobbysta.

Jesli chcesz się czegoś nauczyć to niestety musisz zainwestować w oscyloskop, jako płytę mogę polecić Faithless - The Dance, oryginalne wydanie z 2010r, ma poziom sygnału jedynie 10% niższy od Sony YEDS-18

Ps. Temat o diagnozie jest mocno nie aktualny, pochodzi z czasów gdy właśnie jedynym remedium każdego było wymienić laser, 0 konkretów o diagnostyke i zasadzie działania, budowie odtwarzaczy.
  • #5 21372577
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21372532
    Zgadza się widzę to na starszych filmach Mariusza F. na YT. Tak oscyloskop analogowy jest mi znany problem dla pomiarów CD. Na razie bardziej się bawię dla zabicia czasu (PESEL) i odświeżam stare idee.
  • #6 21372581
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    mwa66 napisał:
    >>21372532
    Zgadza się widzę to na starszych filmach Mariusza F. na YT. Tak oscyloskop analogowy jest mi znany problem dla pomiarów CD. Na razie bardziej się bawię dla zabicia czasu (PESEL) i odświeżam stare idee.

To mój kanał :)
  • REKLAMA
  • #7 21372617
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21372581
    Jaki świat jest mały dzisiaj. Jeszcze nie widziałem filmu o tym Technics Z-1000 tylko zajawka na FB Audio-Muzo. Płytka Faithless zamówiona w UK. (mam tam rodzinkę) Analogowy oscyloskop się znajdzie (cyfrowy zamówiłem sobie na urodzinki - a co ;) ). Pozwoli Pan, że pozostanę w kontakcie. Gratuluję wiedzy i umiejętności w tak młodym wieku - pełen szacunek i podziw. (małe dzieci - moje ma już 34 !!! a ja już czekam emerytury powoli - 6 lat)). Mały sukces już mam przywróciłem do życia CA 340 ale tam kondensatory chińskie NCD to był złom w 100% - wymiana pomogła w ciemno. Działa jak złoto. Przyjaciel szczęśliwy. Pozdr. Noworocznie i dziękuję za wsparcie. Marek

Może powinien Pan kursy internetowe dla hobbystów zorganizować ;) :)
  • #8 21374012
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21372581
    Bardzo pomogło czyszczenie wew. lustra głęboko w tulejce poniżej kolimatora (KSS213A) TOC odczytuje błyskawicznie. Niestety nadal przeskakuje szczególnie na pierwszym utworze. Robi skok o 30 sekund i jedzie dalej. Może to lustro zapaprane jest bardziej i czyszczenie aż do skutku jest potrzebne. Pobawię się. Sam odtwarzacz był zapylony jakby stał w stolarni. Bardzo dużo białego pyłu typowego dla pyłu drzewnego wewnątrz obudowy i mechanizmu. Pozdr. Działam dalej.
  • Pomocny post
    #9 21374103
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    To nie lustro a pryzmat z częściowo odbijającą a częściowo przepuszczającą powierzchnią. Wszystkie jego płaszczyzny muszą być idealnie czyste, to jest też bardzo istotne do prawidłowego odczytu. Tylko nie próbuj przypadkiem rozbierać głowicy do czyszczenia bo po jej złożeniu, w warunkach domowych, nie zestroisz już prawidłowo jej optyki.
    Sprawdź dokładnie prowadzenie samej głowicy, czystość i smarowanie kół zębatych przekładni oraz samej prowadnicy. Może na odcinku bliżej środka płyty występują jakieś opory mechaniczne i to powoduje te przeskoki.
  • REKLAMA
  • #10 21374218
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21374103
    Dziękuję. Tak moja wiedza jeszcze poczatkująca. Nie mniej zwał jak zwał lustro-pryzmat a czyszczenie metodą pokazaną przez AV-Service na YT pomogło. Co prawda musiałem zrobić dwa razy (bez rozbierania) i pomogło musze powiedzieć. Skoro działa wrzucam na odsłuchy kilkanaście płyt i na półkę. Tak mechanikę też już czyściłem ale jeszcze raz spróbuję wyczyścić zębatki prowadzące głowicę. Dziękuję i pozdr.
  • #11 21380765
    mwa66
    Poziom 5  
    Jeszcze jedna rzecz mi wpadła w oko. W drugim sprawnym moim SONY zębatki na laserze na głowicy są przesunięte względem siebie o 1 ząbek w ten sposób, że górna jest cofnięta czyli wystaje o ten ząbek w kierunku tyłu napędu. W tym z problemami, o którym jest post mam odwrotnie - być może sam tak przesunąłem przy składaniu po czyszczeniu - może to jest też powód kłopotów z odczytem. Czytałem w tej starej instrukcji powyżej że zaleca się napięcie-przesunięcie tych zębatek względem siebie o 1-2 ząbki tylko w którym kierunku ?
    Zbliżenie na mechanizm lasera w urządzeniu SONY z widocznymi zębatkami i sprężyną.
    Zbliżenie na mechanizm zębatek w odtwarzaczu CD marki SONY z widocznym przesunięciem zębatek.
  • #12 21387357
    mwa66
    Poziom 5  
    Szkoda, że dyskusja umarła.
  • #13 21387782
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    Umarła bo nie wiadomo co można jeszcze podpowiedzieć w tej sprawie. To przesunięcie zębatki dolnej i górnej plus do tego sprężynka ma za zadanie jedynie niwelować luz na przekładni zębatej przesuwającej głowicę. Jeśli jest to prawidłowo ustawione i nie ma tam luzu to tutaj nie masz co szukać przyczyny.

Sprawdź jeszcze czy soczewka głowicy przesuwa się równolegle wzdłuż średnicy płyty. To znaczy czy w stanie wyłączonym, gdy przesuwasz ręcznie głowicę, to odległość między soczewką a płytą na całej powierzchni płyty jest mniej więcej taka sama.
  • #14 21389158
    mwa66
    Poziom 5  
    >>21387782 Tylko co to znaczy prawidłowo ustawione ? I mógłbym to pytanie zamknąć.
    Jeżeli ma o jeden ząbek "napiąć" ten układ to w którą stronę przesunąć górną zębatkę ? Do osi silnika czy na zewnątrz płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odtwarzaczem CD SONY CDP-690, który ma kapryśne odtwarzanie, przeskoki utworów oraz komunikat "No disc". Po wymianie kondensatorów i stwierdzeniu, że laser działa, użytkownik zauważa, że TOC jest odczytywany, ale odtwarzanie zaczyna się od dalszych sekund utworu. W dyskusji podkreślono znaczenie oscyloskopu do diagnozowania problemów z odtwarzaczami CD, a także konieczność czyszczenia pryzmatu i mechanizmu. Użytkownik uzyskał poprawę po czyszczeniu wewnętrznych elementów, ale nadal występują przeskoki. Wskazano na możliwość przesunięcia zębatek na głowicy jako potencjalny problem. Użytkownik planuje dalsze testy i czyszczenie.
REKLAMA