logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór najlepszego uC z sampli: ISP, 20 mA, dużo I/O, darmowe IDE

volender 23 Lip 2007 13:59 1703 10
REKLAMA
  • #1 4106793
    volender
    Poziom 13  
    Witam. Zastanawiam się, jaki można dostać najlepszy uC w samplach.
    Ponieważ jestem tylko hobbystą, więc dobrze gdyby miał
    wielokrotne programowanie przez ISP, dobrą obciążalność pinów (20 mA podobnie jak atmega), duża ilość I/O w miarę szybki, architektura dowolna ('51, coś motoroli, ARM?) jeżeli tylko jest dostępna dokumentacja i darmowe środowisko języka wysokiego poziomu.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4106815
    bobbyAIR
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Polecam MC13213 Freescale'a. Ma na pokładzie nawet modem ZigBee tylko paskudnie się lutuje
  • REKLAMA
  • #3 4107055
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    No ok, weźmiesz sample. Ile sztuk? 2, 3? A potem będziesz chciał sobie zrobić na tym samym kontrolerze inne urządzenie albo nawet to samo, ale czwartą sztukę. I co? Lepiej weź może atmegę, którą kupisz prawie wszędzie. Albo ARMa - Philips chyba najpopularniejszy. Popatrz też na Analog Devices i firmę Alfine - można od nich kupić niektóre układy w ilościach mniejszych niż wagon. No a co do konkretnej firmy - zależy, co cię interesuje, co chcesz z mikrokontrolerem zrobić.
    Firmy wysyłające sample mają tą denerwującą cechę, że wysyłają sample, a potem nagle przestają.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4107113
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Aduc8xx, jedyne czego nie ma z Twoich wymagan to obciazalnosci portow rzedu 20mA. Poza tym jest idealnay:)

BF
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4107430
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    A moze PICki? Z samplami nie ma najmniejszego problemu, paczke z Anglii dostajesz szybciej niz jak bys mial z Polski kupowac;) A procki bardzo podobne do AVRow:)
  • Pomocny post
    #6 4107967
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Wg mnie tak jak to napisał BigFoot dobre było by coś z serii Aduc8xx

Tylko nie wiem jak Analog rozsyła sample , czy każe sobie płacić za coś ...
  • Pomocny post
    #7 4109317
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Dostaniesz od Analoga dwie sztuki, za nic nie placisz.

BF
  • #8 4116050
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Znalazłem dla siebie ciekawy uC i chciałem go zamówić ale jakoś nie potrafię chyba :/ mam taki komunikat .

Wybór najlepszego uC z sampli: ISP, 20 mA, dużo I/O, darmowe IDE

Co to oznacza?
  • Pomocny post
    #9 4116071
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Musisz mieć email nie komercyjny czyli albo firmowy albo z uczelni
  • #10 4116340
    volender
    Poziom 13  
    Wysyłają sample (analog) na prywatny adres, czy tylko instytucji/uczelni ?
    A inne firmy?
  • Pomocny post
    #11 4116726
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Wyślą ci na adres domowy i inne firmy też :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego mikrokontrolera dostępnego w formie sampli, spełniającego wymagania hobbysty: wielokrotne programowanie przez ISP, obciążalność pinów około 20 mA, duża liczba linii I/O, szybka praca oraz dostępność darmowego środowiska programistycznego i dokumentacji. Wskazano kilka propozycji: mikrokontroler MC13213 firmy Freescale z wbudowanym modemem ZigBee, seria Aduc8xx od Analog Devices, która jest polecana ze względu na funkcjonalność, choć ma mniejszą obciążalność pinów, oraz popularne PIC od Microchip, które są łatwo dostępne w samplach i mają podobną architekturę do AVR. Zwrócono uwagę na problemy z dostępnością sampli, które niekiedy są ograniczone ilościowo i mogą być wysyłane tylko na adresy firmowe lub uczelniane, choć niektóre firmy wysyłają je również na adresy prywatne. Philips i Alfine również oferują mikrokontrolery w małych ilościach. Podsumowując, wybór zależy od potrzeb projektowych, dostępności sampli i preferowanej architektury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA