logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa spryskiwacz reflektorów w samochodach? Czy ma osobny włącznik?

elmer2 03 Lis 2003 15:55 2971 7
REKLAMA
  • #1 385251
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Chodzi mi o spryskiwacz przednich reflektorow. czy jest on uruchamiany tym samym wlacznikiem co spryskiwacz szyby czy osobym, czodzi mi to o oryginalne rozwiazania spotykane w samochodach. I czy do wyczyszczenia reflektora wystarczy takie cisnienie plynu jak dla szyby?
  • REKLAMA
  • #2 385328
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    W tych co robiłem to włącznik jest ten sam podczas ur. spryskiwacza szyby reflektory też były myte
    Co do ciśnienia to zapomnij o normalnej pompce , to są specjalne pompki bardzo wydajne wlot ok.12-15 mm. Zbiornik 7l.idzie bardzi szybko
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 385422
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    to z tego co napisales to plyn jest rozpylany z duzym cisnieniem. czy jest mozliwosc uzyskania takiego cisnienia w jakis niezbyt trudny sposob, moze poprzez przerobienie zwylkej pompki. Albo moze moglbys podac orientacyjny link do jakis stron o tej tematyce
  • REKLAMA
  • #4 386355
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Z linkami to problemik, a co do pompki to możesz poszukać gdzieś na złomowiskach lub giełdzie można też nabyć w sklepie kosztu nie znam.
    Zwykłej pompki do spr. nie przerobisz bariera techniczna.
    Pozdrawiam
  • #5 6086036
    zibi195
    Poziom 11  
    Witam, mam problem. Niedawno kupiłem Opla Astrę kombi z 97 roku właśnie ze spryskiwaczami przednich reflektorów i mój problem polega na tym że nie wiek którym przyciskiem je uruchomić. Z góry mówię że próbowałem tym samym co przednią szybę jednak nie działa on na reflektory. Z góry dzięki za odp
  • #6 6086098
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    Sprawdź przy włączonych światłach
  • #7 6087807
    mabos1
    Poziom 19  
    Ocena: 145
    Na ogół spryskiwacze reflektorów załączają sie dopiero przy włączonych światłach mijania i po dłuższym przytrzymaniu przełącznika wycieraczek w pozycji uruchomienia spryskiwaczy szyby przedniej. Chyba że zamontowany jest dodatkowy przełącznik.
    Co do zastosowania zwykłej pompki spryskiwaczy szyb do spryskiwania reflektorów to niestety ale za małe ciśnienie i zbyt mały wydatek wiec nie ma co kombinować. Pompka taka nawet nie jest droga. Możesz znalezć je na aukcjach internetowych.
  • REKLAMA
  • #8 6089442
    enricofatal
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    mabos1 ma racje nowa pompka z grupy VW. 170pln.
    cena w serwisie, na allegro taniej.

Podsumowanie tematu

✨ Spryskiwacze reflektorów w samochodach zazwyczaj uruchamiane są tym samym włącznikiem co spryskiwacz szyby przedniej, jednak działają tylko przy włączonych światłach mijania i po dłuższym przytrzymaniu przełącznika wycieraczek w pozycji spryskiwania szyby. W niektórych modelach może być zastosowany osobny przełącznik. Do skutecznego czyszczenia reflektorów wymagana jest specjalna pompka o wysokim ciśnieniu i dużym wydatku (wlot około 12-15 mm, zbiornik około 7 litrów), gdyż zwykła pompka spryskiwaczy szyb nie generuje wystarczającego ciśnienia ani przepływu. Takie pompki można znaleźć na rynku części zamiennych, np. w grupie VW, gdzie koszt nowej pompki to około 170 PLN, a także na aukcjach internetowych lub złomowiskach. Przeróbka zwykłej pompki spryskiwaczy szyb na potrzeby reflektorów jest technicznie trudna i niezalecana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA