Witam
Mam nadzieję, że w dobre miejsce umieściłem ten wpis Mam pytanie odnośnie tej plazmy.
Pierwszy raz mam do czynienia z naprawą plazmy i nie wiem od czego zacząć i gdzie szukać. A mianowicie
Po włączeniu do sieci nic się nie dzieje. Nie można jej uruchomić.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w naprawie plazm, i może podzielić się uwagami co do ich napraw?
We are glad to welcome you at our registration page. After completing this small formality, you will have the ability to get a subscription to our site and have unlimited access to our huge database. You can get subscription at the following rates:
24 hour *gold* - $4.95
1 month *platinum* - $9.95
1 year *premier* - $29.95........
co do tranzystora to
High Current Power MOSFET N-kanal
czyli polowy 150V ale 70A przy Rds 25miliohm
obudowa TO-247 AD
stoi w zasilaczu
zasilacz podstawowy daje albo 12 lub 15V/ z tego dalej w przetwornicy imp. (scalak FA7610 = NJM2368.... + polowy ) wytwarzane są dodatk. nap. do zasilania np.:plazmy.mutimedii ..
http://www.allcomponents.ru/njrc/3.htm
Jeżeli uszkodzenie jest w zasilaczu to należy zacząć naprawę nie od usuwania skutku ale należy zacząć szukać przyczyny czy czasem nie ma zwarcia w układach które on zasila. Często obserwując tych co próbują naprawić plazmę kupują za duże pieniądze moduły przetwornic i okazuje się że uszkodzenie jest w matrycy czyli wartość jego jest złomowa.
Przyczyną mogły być zwęglone kondensatory (C5093, 5094, 5095, 5096) które wymieniłem wcześniej a uszkodzenie tranzystora mogło być spowodowane przez te kondensatory.
przetwornice naprawisz na "sucho" na stole
- nie zapomnij o obciązeniu uzw. wtornego
- uwazaj na WN high voltage od zasilania plazmy ( stosują 5kV lub 15kV)
jesli zadziała ... masz problem z głowy
chyba ze masz coś uwalone dalej (pomiedzy zasilaczem a plazmą )
czyli przyczyna istnieje ciągle dalej...??!
i znowu posadzisz zasilacz
p.s
czasem w przetwornicy uzywają scalaka ncp1207
Tutaj
tranzystory: 2sk3911/ 2SK2917
popatrz na .. moze cos dobierzesz
mosfety mocy
Matryca plazmowa jest zbudowana z miliona mikro-kineskopów (pikseli) jednokolorowych, pokryte są czerwonym, zielonym, niebieskim luminoforem. Do zapalenia ich wystarcza około 200v. Problem z tymi matrycami jest taki że muszą być szybko kluczowane drajwery dostarczające to napięcie do kilku tyś linii pixeli a te IC znajdujące się na fleksach zintegrowane ze szkłem matrycy często tego nie wytrzymują i w związku że koszt matrycy jak by była w sprzedaży to by sporo przekroczył cenę nowego TV to lądują na złomie.
z tego co do doczytałem ten bl.zasilania wytwarza nap. (+-12 v,+-15 v, +5 v ) oraz +170v do zasilania przetwornicy WN
*chyba jest na tranzystorach > tych Twoich> duze radiatory
powinien tam byc kondens. 1uF/630V niebieski < nie elektrolit
czesto on jest przyczyną
*zobacz czy czasem gdzies z boku na zasilaczu nie ma wył. WN
pozostaja wtedy tylko podstawowe nap.
*jesli odpalisz ,a zaczną migac ledy na plazmie .. il.migań to kod błedu..ale to już inna jazda
Przejrzałem dokładnie (tak mi się wydaje) płytę i znalazłem jeszcze jeden uszkodzony tranzystor, tym razem IXTK 62N25.
Mam czarne myśli, że to będzie uszkodzenie gdzieś w kierunku plazmy (może drivery). Jeśli tak to odpuszczę sobie tę plazmę.
IXTH75N15 znalazłem w protonie (oby mieli też i te drugie).
p.s.
Tak do poczytania
Z tego co czytałem o serwisowaniu/z wł.doswiadczenia i przyjaciół :
-wiekszosc uszkodz. powstaje z przyczyny duzych wahań temperatury wewnatrz tego monitora zwłaszcza w pobliżu "siłowych" elementów na radiatorach..
*zobaczcie jak to wygląda z tyły/np.w sklepie/ czesto ludzie wieszaja na scianie > ładnie sie ogląda > ale zapominaja o wentylacji!!
* przy poborze śr. 200-250W (przez plazmy powyzej 32") gdzies to ciepło musi wyjś
*warto sobie przypomnieć sławne pierwsze radz.OTVC Rubin tak samo pobierały moc > mimo dużej obudowy a potrafiło sie wytopić uzwoj. (aluminiowe w tych 1-ych wer.) trafa.zasilania
-słabej jakości lutowania, <<co w wyniku działań high temp. powoduje to co powoduje
*ponadto nalezy pamietac ,ze wraz z obnizaniem cen na te plazmy
(a idą w dół masowo nawet znanych producentów nie wiem jak w PL, w UK ..tak) stosują oni coraz tańsze komponenty wewnątrz (zasilacze z Chin,na chińskich elementach.. płyty słabszej jakosci.
w porównaniu z plazmami sprzed 3 lat.. obecnie zrezygnowano nawet z radiatorów na driverach (tzw scan i adresowych) >> co powoduje że coraz wiecej pojawia sie z uszkodz. tego typu,
*niektórzy idą dalej usuwają wentylatory(bo szumią?) >> czyli znowu wyzsze temperatury...
-ponadto nalezy uzywać plazm w dobrze wentylowanych pomieszczeniach
-mówią o uzytkowaniu 20 lat plazmy .?? czas zycia plazmy to wg badań firm Pionier/Panasonic ok.30-60tys.godz jezeli nadmiernie nie "uzywa "sie kontrastu ( szybsze zużycie/rozpad fosforu w matrycy)
*w USA srednio ogląda rodzina Tv 4-6 godz/dzień co daje 13-20 lat
w Uk jest inaczej tu oglądają ? (TV gra ,ale czy oglądają ?) czasem 10h
ostatnio czytałem artkuł o rodz. 6osobowej mają 15szt.TV/ 6 DVD/??kompy/2notebooki/? playstat.... i płacą tylko za prąd 3000funtów/miesiąc
Wiatraczków nie ma. Płyta która zawiera te tranzystory jest firmowana przez Samsunga, kondensatory Samwha, tranzystory IXYS i Toshiba, matryca - muszę poszukać. Przydałby mi się aparat cyfrowy, aby to zilustrować .
✨ Plazma JVC GM-V42E nie reaguje po podłączeniu do sieci, co sugeruje problem z zasilaczem lub uszkodzenie elementów mocy. W trakcie diagnozy znaleziono uszkodzone tranzystory IXTH 75N15 i IXTK 62N25, które są kluczowymi elementami zasilacza, a ich wymiana wymaga odpowiedniego doboru zamienników, np. IXFR120N20. Wskazano na konieczność pomiaru napięć i sprawdzenia kondensatorów (m.in. C5093-C5096), które mogły spowodować uszkodzenia tranzystorów. Zasilacz generuje napięcia ±12V, ±15V, +5V oraz około +170V do przetwornicy wysokiego napięcia (WN), która zasila drivery matrycy plazmowej. Przetwornicę można testować na stole z odpowiednim obciążeniem, jednak należy uważać na wysokie napięcia (5kV lub 15kV). Uszkodzenia matrycy lub driverów często powodują nieopłacalność naprawy. Płyta zasilacza zawiera elementy firm Samsung, Samwha, IXYS i Toshiba. Wskazano na problemy z wentylacją i wysoką temperaturą jako częste przyczyny awarii. Dostępne są schematy i materiały serwisowe, choć niektóre wymagają rejestracji lub opłat. Zaleca się rozpoczęcie naprawy od znalezienia przyczyny zwarć i uszkodzeń, a nie tylko wymiany uszkodzonych elementów. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.