logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma JVC GM-V42E - brak reakcji po włączeniu, jak zacząć naprawę?

witek0987 24 Lip 2007 11:54 4091 16
REKLAMA
  • #1 4109579
    witek0987
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam nadzieję, że w dobre miejsce umieściłem ten wpis :)
    Mam pytanie odnośnie tej plazmy.
    Pierwszy raz mam do czynienia z naprawą plazmy i nie wiem od czego zacząć i gdzie szukać. A mianowicie
    Po włączeniu do sieci nic się nie dzieje. Nie można jej uruchomić.
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w naprawie plazm, i może podzielić się uwagami co do ich napraw?

Z góry dziękuję
    Witek
  • REKLAMA
  • #2 4109590
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Jeżeli to jest OTVC to nie ten dział ale tak na poczatek to pomiar napieć.
  • #3 4109631
    witek0987
    Poziom 15  
    Jest bez tunera TV.

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Może ktoś ma schemat tej plazmy? Chociaż zasilacza?
    Nie wiem gdzie mierzyć i ile powinno być.
  • REKLAMA
  • #4 4178681
    witek0987
    Poziom 15  
    Znalazłem uszkodzony tranzystor IXTH 75N15 i moje pytanie gdzie mogę go dostać?
  • #5 4178982
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6873
    Na "dobry początek" poczytaj na
    http://remont-aud.ucoz.ru/forum/22-361-1

http://www.pioneerelectronics.com/Pioneer/CDA/ASC/Training/BasicPlasma/index.htm

http://www.dlp.com/
    *kliknij na < see short demo> albo < see long demo>

zasada pracy jako video lkip
    -wymaga wtyczki QTime od Apple

tutaj masz namiar na schemat kpl.
    http://www.nodevice.com/manual/JVC/page6.html
    ale rejestracja i sciaganie wymaga opłaty np.
    Cytat:
    Dear Mr. / Mrs,

We are glad to welcome you at our registration page. After completing this small formality, you will have the ability to get a subscription to our site and have unlimited access to our huge database. You can get subscription at the following rates:
    24 hour *gold* - $4.95
    1 month *platinum* - $9.95
    1 year *premier* - $29.95........

http://www.nodevice.com/user/register.html

to samo jest na
    http://www.manualscenter.com/advanced_search_...E&osCsid=4bc1f85764be37aa86c9be01e5d78124

co do tranzystora to
    High Current Power MOSFET N-kanal
    czyli polowy 150V ale 70A przy Rds 25miliohm
    obudowa TO-247 AD
    stoi w zasilaczu
    zasilacz podstawowy daje albo 12 lub 15V/ z tego dalej w przetwornicy imp. (scalak FA7610 = NJM2368.... + polowy ) wytwarzane są dodatk. nap. do zasilania np.:plazmy.mutimedii ..
    http://www.allcomponents.ru/njrc/3.htm

spróbuj w "
    http://eltron.pl/
    http://www.proton.com.pl/
  • #6 4179787
    witek0987
    Poziom 15  
    A czy w miejsce IXTH 75N15 mogę wstawić IXFR120N20?
    Dla porównania
    IXTH 75N15 - IXFR120N20
    Vdss - 150V - 200V
    Id25 - 75A - 105A
    Rds - 23mOm - 17mOm
    Pd - 330W - 400W

Taki znalazłem w www.proton.com.pl
  • #7 4179855
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jeżeli uszkodzenie jest w zasilaczu to należy zacząć naprawę nie od usuwania skutku ale należy zacząć szukać przyczyny czy czasem nie ma zwarcia w układach które on zasila. Często obserwując tych co próbują naprawić plazmę kupują za duże pieniądze moduły przetwornic i okazuje się że uszkodzenie jest w matrycy czyli wartość jego jest złomowa.
  • #8 4179950
    witek0987
    Poziom 15  
    Przyczyną mogły być zwęglone kondensatory (C5093, 5094, 5095, 5096) które wymieniłem wcześniej a uszkodzenie tranzystora mogło być spowodowane przez te kondensatory.
  • #9 4181838
    lisek
    Serwisant RTV
    przetwornice naprawisz na "sucho" na stole
    - nie zapomnij o obciązeniu uzw. wtornego
    - uwazaj na WN high voltage od zasilania plazmy ( stosują 5kV lub 15kV)
    jesli zadziała ... masz problem z głowy
    chyba ze masz coś uwalone dalej (pomiedzy zasilaczem a plazmą )
    czyli przyczyna istnieje ciągle dalej...??!
    i znowu posadzisz zasilacz

p.s
    czasem w przetwornicy uzywają scalaka ncp1207
    Tutaj

tranzystory: 2sk3911/ 2SK2917
    popatrz na .. moze cos dobierzesz
    mosfety mocy
  • REKLAMA
  • #10 4199420
    witek0987
    Poziom 15  
    Czym obciążyć przetwornicę? Czy w plazmach jest ta sama zasada jak w telewizorach: żarówka 220V?
  • #11 4202294
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Matryca plazmowa jest zbudowana z miliona mikro-kineskopów (pikseli) jednokolorowych, pokryte są czerwonym, zielonym, niebieskim luminoforem. Do zapalenia ich wystarcza około 200v. Problem z tymi matrycami jest taki że muszą być szybko kluczowane drajwery dostarczające to napięcie do kilku tyś linii pixeli a te IC znajdujące się na fleksach zintegrowane ze szkłem matrycy często tego nie wytrzymują i w związku że koszt matrycy jak by była w sprzedaży to by sporo przekroczył cenę nowego TV to lądują na złomie.
  • #12 4202710
    lisek
    Serwisant RTV
    z tego co do doczytałem ten bl.zasilania wytwarza nap. (+-12 v,+-15 v, +5 v ) oraz +170v do zasilania przetwornicy WN
    *chyba jest na tranzystorach > tych Twoich> duze radiatory
    powinien tam byc kondens. 1uF/630V niebieski < nie elektrolit
    czesto on jest przyczyną
    *zobacz czy czasem gdzies z boku na zasilaczu nie ma wył. WN
    pozostaja wtedy tylko podstawowe nap.

*jesli odpalisz ,a zaczną migac ledy na plazmie .. il.migań to kod błedu..ale to już inna jazda
  • REKLAMA
  • #14 4206497
    witek0987
    Poziom 15  
    Przejrzałem dokładnie (tak mi się wydaje) płytę i znalazłem jeszcze jeden uszkodzony tranzystor, tym razem IXTK 62N25.
    Mam czarne myśli, że to będzie uszkodzenie gdzieś w kierunku plazmy (może drivery). Jeśli tak to odpuszczę sobie tę plazmę.
    IXTH75N15 znalazłem w protonie (oby mieli też i te drugie).

Jak sprawdzić drivery? Jest to możliwe?
  • #15 4206702
    lisek
    Serwisant RTV
    Napisz jaka matryca ?
    Napewno coś z zasilaczem>> idż tropem kondensatora

p.s.
    Tak do poczytania
    Z tego co czytałem o serwisowaniu/z wł.doswiadczenia i przyjaciół :

-wiekszosc uszkodz. powstaje z przyczyny duzych wahań temperatury wewnatrz tego monitora zwłaszcza w pobliżu "siłowych" elementów na radiatorach..
    *zobaczcie jak to wygląda z tyły/np.w sklepie/ czesto ludzie wieszaja na scianie > ładnie sie ogląda > ale zapominaja o wentylacji!!
    * przy poborze śr. 200-250W (przez plazmy powyzej 32") gdzies to ciepło musi wyjś
    *warto sobie przypomnieć sławne pierwsze radz.OTVC Rubin tak samo pobierały moc > mimo dużej obudowy a potrafiło sie wytopić uzwoj. (aluminiowe w tych 1-ych wer.) trafa.zasilania

-słabej jakości lutowania, <<co w wyniku działań high temp. powoduje to co powoduje
    *ponadto nalezy pamietac ,ze wraz z obnizaniem cen na te plazmy
    (a idą w dół masowo nawet znanych producentów nie wiem jak w PL, w UK ..tak) stosują oni coraz tańsze komponenty wewnątrz (zasilacze z Chin,na chińskich elementach.. płyty słabszej jakosci.
    w porównaniu z plazmami sprzed 3 lat.. obecnie zrezygnowano nawet z radiatorów na driverach (tzw scan i adresowych) >> co powoduje że coraz wiecej pojawia sie z uszkodz. tego typu,
    *niektórzy idą dalej usuwają wentylatory(bo szumią?) >> czyli znowu wyzsze temperatury...

-ponadto nalezy uzywać plazm w dobrze wentylowanych pomieszczeniach

-mówią o uzytkowaniu 20 lat plazmy .?? czas zycia plazmy to wg badań firm Pionier/Panasonic ok.30-60tys.godz jezeli nadmiernie nie "uzywa "sie kontrastu ( szybsze zużycie/rozpad fosforu w matrycy)
    *w USA srednio ogląda rodzina Tv 4-6 godz/dzień co daje 13-20 lat
    w Uk jest inaczej tu oglądają ? (TV gra ,ale czy oglądają ?) czasem 10h
    ostatnio czytałem artkuł o rodz. 6osobowej mają 15szt.TV/ 6 DVD/??kompy/2notebooki/? playstat.... i płacą tylko za prąd 3000funtów/miesiąc

na
    http://intex-n.ru/tylsd.htm
    jest opis kilku matryc (nie plazma ) powyżej 26" w pdf. (Samsung i AUO)
  • #16 4206795
    witek0987
    Poziom 15  
    Wiatraczków nie ma. Płyta która zawiera te tranzystory jest firmowana przez Samsunga, kondensatory Samwha, tranzystory IXYS i Toshiba, matryca - muszę poszukać. Przydałby mi się aparat cyfrowy, aby to zilustrować :-).
  • #17 4206947
    lisek
    Serwisant RTV
    przesyłam do poczytania opracowanie w j.ang. na temat jak naprawic plasme firmy Panasonic TH-42.....
    Załączniki:
    • 223_TH-42PHD5TH-42P.rar (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Plazma JVC GM-V42E nie reaguje po podłączeniu do sieci, co sugeruje problem z zasilaczem lub uszkodzenie elementów mocy. W trakcie diagnozy znaleziono uszkodzone tranzystory IXTH 75N15 i IXTK 62N25, które są kluczowymi elementami zasilacza, a ich wymiana wymaga odpowiedniego doboru zamienników, np. IXFR120N20. Wskazano na konieczność pomiaru napięć i sprawdzenia kondensatorów (m.in. C5093-C5096), które mogły spowodować uszkodzenia tranzystorów. Zasilacz generuje napięcia ±12V, ±15V, +5V oraz około +170V do przetwornicy wysokiego napięcia (WN), która zasila drivery matrycy plazmowej. Przetwornicę można testować na stole z odpowiednim obciążeniem, jednak należy uważać na wysokie napięcia (5kV lub 15kV). Uszkodzenia matrycy lub driverów często powodują nieopłacalność naprawy. Płyta zasilacza zawiera elementy firm Samsung, Samwha, IXYS i Toshiba. Wskazano na problemy z wentylacją i wysoką temperaturą jako częste przyczyny awarii. Dostępne są schematy i materiały serwisowe, choć niektóre wymagają rejestracji lub opłat. Zaleca się rozpoczęcie naprawy od znalezienia przyczyny zwarć i uszkodzeń, a nie tylko wymiany uszkodzonych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA