logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra I 1997 - lokalizacja sterownika elektrycznej szyby pasażera?

electroNICK 24 Lip 2007 13:56 4118 7
REKLAMA
  • #1 4109924
    electroNICK
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam!!! Mam problem z oplem astra I r.1997. Problem polega na tym ze nie działa mi prawa elektryczna szyba. Da się ją tylko zamknąć. Natomiast nie da się jej otworzyć. Z początku myślałem ze padł silniczek albo coś się zatarło ale rozebrałem mechanizm i okazało sie ze silniczek jest sprawny mechanizm też. Podpiąłem silniczek do akumulatora bezpośrednio i szyba opuszcza sie i podnosi bez problemu. Nie jest to też wina przycisku sterowania szyby. Rozbierałem też ten przełącznik i jest sprawny. Myślę że jest jeszcze gdzieś jakiś sterownik silnika szyby i to on uległ uszkodzeniu. Tylko pytanie gdzie go szukać??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4110188
    electroNICK
    Poziom 14  
    Jak pisałem wyżej sprawdzałem przełącznik w drzwiach.
  • REKLAMA
  • #4 4110215
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Ale sprawdź jeszcze w LEWYCH drzwiach.
  • #5 4110223
    electroNICK
    Poziom 14  
    W lewych też sprawdzałem. Nawet rozebrałem cały przełącznik i sprobowalem zewrzec styki. Nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #6 4110234
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Sprawdź, czy RZECZYWIŚCIE z przełącznika wychodzi 12V na przewód otwierania. Poza tym, Astra F to bardzo proste auto. Ma jedynie taki feler, że gniją w niej wiązki ułożone pod dywanikami z przodu. Zerknij na nie. Przy okazji popatrz na prawy słupek w nogach pasażera. Tam jest moduł centralnego zamka i być może będzie "coś" od szyb. A pytanie na koniec. Szyby oryginał, czy dokładane? Ile masz przycisków w aucie do sterowania szybami?
  • #7 4110255
    electroNICK
    Poziom 14  
    Elektryczne szyby sa na 99% fabryczne. Tylko prawa szyba była wymieniana bo jest innej firmy niż pozostałe. Od sterowania szybami po prawej stronie są dwa przełączniki (jeden od prawej drugi od lewej szyby. Po prawej stronie jest tylko jeden przełącznik.
  • #8 4110262
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Co by to nie było, do zdiagnozowania i zrobienia w godzinę. Sprawdź przewody w przepuście drzwiowym kierowcy i wiązkę po dywanikiem kierowcy i pasażera z przodu. Trzy wkrętaki, probówka i zrobione. Bez sensu takie gdybanie, gdy auto 500 km ode mnie.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra I z 1997 roku występuje problem z prawą elektryczną szybą pasażera, która można tylko zamknąć, ale nie otworzyć. Silnik szyby i mechanizm są sprawne, a bezpośrednie podłączenie silnika do akumulatora działa poprawnie. Przełączniki sterujące szybą, zarówno po prawej, jak i lewej stronie, zostały sprawdzone i są sprawne. Sugerowano sprawdzenie przewodów w przepuście drzwiowym oraz wiązek elektrycznych pod dywanikami, które w modelu Astra F często ulegają korozji. W okolicy prawego słupka w nogach pasażera znajduje się moduł centralnego zamka, który może zawierać elementy sterujące szybami. Elektryczne szyby są fabryczne, z wyjątkiem prawej szyby, która była wymieniana na inną firmę. W aucie znajdują się dwa przełączniki po stronie kierowcy (do obu szyb) oraz jeden przełącznik po stronie pasażera (do prawej szyby). Zaleca się dokładne sprawdzenie napięcia 12V na przewodzie otwierania szyby oraz kontrolę wiązek elektrycznych pod dywanikami i w przepuście drzwiowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA