logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal Lux 5597txt bifonic , poleciał dym i nie działa

pompak 07 Lip 2007 22:59 1673 10
REKLAMA
  • #1 4060550
    pompak
    Poziom 22  
    Ocena: 87
    Witam.
    Mój dziadek ma telewizor royal lux 21 cali , ( jutro podam dokładnie model i edytuje post )
    Mam przy sobie płytę główną od tego telewizora są na nim układy:
    STV5111
    tranzystor d2499 ( najbardziej upalone na nim ścieżki)
    stv348h
    stv2116
    st9291J6B1
    Ostatnio telewizor zaczął dziwnie chodzić, kolory zrobiły się wyblakłe i zwężył się trochę obraz, mój dziadek mówi że czuć było dym, ale chodził, wyłączył normalnie, na drugi dzień ( czyli dzisiaj ) przyszedłem , włączyłem go bezpośrednio z przycisku i pokazał się obraz ale był dziwny i strzelało coś w środku, miałem go już wyłączyć, gdy nagle zaczął z niego lecieć bardzo gęsty, siwy dym , zaczęło śmierdzieć, wyrwałem wtyczki i wyniosłem TV na balkon :)
    W rejonie trafa wysokiego napięcia niektóre kondensatory powybuhały( tzn mają duże wybrzuszenia) ścieżki były okopcone, a cyna na tranzystorze d2499 się spaliła. Jeszcze jeden kondensator od filtrowania głośnika jest wybrzuszony ale to może było, wszytskie inne kondy w rejonie elektroniki wygladaja ok, nic nie jest tam przyjarane ani nic. I tu moje pytanie czy w takich przypadkach zwykle idzie elektronika? bo ten st929... kosztuje 136zł i naprawa by była nieopłacalna. Jak sprawdzić czy układy są dobre ?
    Jutro podam dokładny typ tv , chociaż może wie ktoś jaki to ? i dodam zdjęcia płyty.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4060572
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Remont zasilacza,dalej wymiana wszystkich spuchnietych elektrolitow i bedziesz cos wiedzial.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 4060580
    pompak
    Poziom 22  
    Czyli mozna powiedzieć że wymiana wszystkich kondensatorów i rezystorów w przetwornicy ? niektóre rezystory w przetwornicy są okopcone i pokazują dziwne wartości. Jak już wymienie to i podłącze i znowu poleci dym, to jednak jeszcze elektronika poszła ?
  • #4 4060588
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Musisz miec sprawy zasilacz,przetestuj na zarowie.
  • REKLAMA
  • #5 4060604
    pompak
    Poziom 22  
    Ok jak mam to zrobić, pierwszy raz naprawiam TV, zarówe gdzie wepnąć , zamiast bezpiecznika ? czy na wyjście? Poodłączać go od pozostałej częsści telewizora ? ( ukłądów i sterowania, wysokiego napięcia) ?
  • #6 4060667
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Podlaczasz na napiecie +B,czyli na napiecie zasilajace WN,bedzie ciezko.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 4060679
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Podaj nam model.
    A najlepiej zamiast tranzystora końcowego odchylania poziomego (C-E).
  • #10 4061949
    pompak
    Poziom 22  
    Telewizor to Royal Lux 5597TXT bifonic.
    Telewizora już nie podłączałem, po tym jak dym poszedł, tylko wziąłem płytę główną do domu.
    Nie mogę znaleźć do niego schematu, do wersji 5599 mam ale się nie zgadza, do wersji 5597 bez bifonic tez mam ale też się nie zgadza. Może ktoś ma do 5597txt bifonic?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Royal Lux 5597TXT bifonic uległ uszkodzeniu wskutek przegrzania i wybuchu kondensatorów w obszarze transformatora wysokiego napięcia. Objawy to wyblakłe kolory, zwężony obraz, dym i zapach spalenizny. Na płycie głównej występują układy STV5111, STV348H, STV2116, tranzystor D2499 z uszkodzonymi ścieżkami oraz kondensatory elektrolityczne z wybrzuszeniami. Zalecane jest przeprowadzenie remontu zasilacza, wymiana wszystkich spuchniętych kondensatorów i rezystorów w przetwornicy. Testowanie zasilacza można wykonać przez podłączenie żarówki na napięciu +B (zasilanie wysokiego napięcia) zamiast bezpiecznika, co pozwoli ocenić stan układu. Brakuje schematu do wersji 5597TXT bifonic, dostępne są jedynie schematy do wersji 5599 i 5597 bez bifonic, które nie odpowiadają dokładnie temu modelowi. Usunięcie tranzystora D2499 i wlutowanie żarówki między odpowiednie nóżki może pomóc w diagnostyce. Wskazane jest odbudowanie zasilacza przed dalszymi próbami uruchomienia telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA