logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik silnika 3-fazowego z układów BA6849FM i BA6840FP?

slodkie_ciacho 24 Lip 2007 19:12 3571 6
REKLAMA
  • #1 4110858
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam.
    Nie znam się za bardzo na elektronice.
    Posiadam takie układy wymontowane z CD-ROM-ów. Czy da się, a jeśli tak to jak zrobić z tego taki sterownik?
    Załączam opis do jednego z nich a do drugiego jest tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic173715.html#1135708 (pubus, post 4)
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • ba6840fp.pdf (127.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4111766
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 98
    nie rozumie masz schemat typowego podlaczenia tego ukladu do silnika wiec jaki problem?
    ja widze taki problem ze te sterowniki maja dobrane silniki parametrami dodatkowo sa tam 3 czujniki dajace sterownikowi informujace o stanie silnika by podczas utraty obrotow niwelowal to zjawisko
  • REKLAMA
  • #3 4112118
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Problem jest taki, że nie wiem jak to podłączyć...
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale to jest ten typowy schemat. Więc zaznaczyłem w nim to co myślę, że tak jest. Cujniki to są te co są na płytce od silnika? Co do silników to mam je wszystkie tak jak były to znaczy wiem który jest do którego układu. Jak już wspomniałem nie znam się za bardzo na elektronice. Nie wiem tez jakie wartości powinny mieć poszczególne elementy-widzę że są tam też rezystory i kondensatory.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik silnika 3-fazowego z układów BA6849FM i BA6840FP? ba6840fp.JPG (42.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4114955
    nouki
    Poziom 25  
    z tego co wyczytalem to wsztkie elemety liczone sa do konkretnego silnika wzory sa ale brak do nich paramertow silnika
  • REKLAMA
  • #5 4115523
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Czyli nie bardzo się to da zrobić?
  • #6 4117204
    nouki
    Poziom 25  
    dac sie da ale sterownik moze sie nadmiernie grzac badz beda skoki - brak plynnosci obrotow
  • #7 4118375
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Nie zależy mi specjalnie na nich-chcę to raczej tylko spróbować zrobić, a jeżeli by chodziło to wykorzystałbym to do czegoś... Skoro się da to czy ktoś pomoże z tymi elementami? Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania sterownika silnika trójfazowego z wykorzystaniem układów scalonych BA6849FM i BA6840FP, pochodzących z napędów CD-ROM. Problemem jest brak wiedzy na temat podłączenia oraz doboru wartości elementów pasywnych, takich jak rezystory i kondensatory, które są konieczne do prawidłowego działania układów. Układy te są zaprojektowane do współpracy z konkretnymi silnikami i wymagają trzech czujników do monitorowania stanu silnika, co umożliwia kompensację utraty obrotów. Brak danych dotyczących parametrów silnika utrudnia obliczenia i dobór elementów. Mimo to, możliwe jest zbudowanie sterownika, choć może to skutkować nadmiernym nagrzewaniem się układu i niestabilnością obrotów. Autor wyraża chęć eksperymentowania i prosi o pomoc w doborze elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA