To taki prosty układ a podczas prób można zwątpić w siebie
żeby nie wprowadzić Cię w maliny popracowałem trochę nad podobnym silnikiem wyjętym ze starego CD-roma LG 52x. Po obejrzeniu efektów od razu odradzam stosowanie wogóle takich układów jak BA68.... Wszystko wykonałem na pojedynczych, łatwych do zdobycia elementach. I odrazu dadziałało.
Efekt pracy poniżej.
Ten układ będzie na 100% działać.
Wartości elementów dobrałem "na oko" stąd można będzie w razie czego trochę je pozmieniać.
Sterowanie wykonane jest na trzech wzmacniaczach operacyjnych i trzech bramkach not do odwracania przebiegu. To odwracanie jest potrzebne w moim silniku dlatego, że hallotrony są tak ustawione by zasilane były po dwa uzwojenia jednocześnie - zwiększa to moment napędowy (i prędkość). Bez tych bramek silnik było łatwiej zatrzymać i nie osiągał tak wielkich prędkości. Hallotrony ustawione są jeden obok drugiego, pod nabiegunnikami stojana, nie są rozłożone równomiernie na okręgu.
Podwajacz na NE wytwarza podwyższone napięcie sterujące bramkami IRF-ów, rezystory 2,2k można powiększyć jeśli to napięcie za bardzo by spadało.
Kolejność łączeń faz U,V,W z hallotronami U,W,V powinna być taka jak na schemacie. Ale ponieważ trudno dojść, który czujnik halla odpowiada któremu uzwojeniu więc tu należy dojść do tego metodą prób i błędów - tak by silnik pobierał jak najmniej prądu i jak najszybciej się obracał.
A co do czujników halla - sprawdziłem i odwołuję wszystko co wcześniej napisałem - nie ma znaczenia jak się podłączy taki czterokońcówkowy czujnik - obojętna jest polaryzacja i sposób podłączenia - o ile wszystkie są podłaczonę "tą samą stroną" a nie jak wyszło
Jak tylko dorobię tachometr to zmierzę prędkość obrotową.
Zasilacz którym zasilałem silnik ma ograniczenie do 2A - maksymalne napięcie zasilania wynosiło więc 10V - silnik obracał się z bardzo dużą prędkością, no i natychmiast wchodził w pełne obroty, mimo że nie poukładały się w nim te kulki wyważające. IRF-y były tylko letnie (przy 2A / 10V)
Jest jeszcze możliwość regulacji prędkości bez zmiany zasilania - na sygnał wychodzący ze wzmacniaczy operacyjnych nakłada się przebieg PWM o częstotliwości kilkudziesięciu kHz. Wtedy wypełnienie tego przebiegu będzie decydowało o prędkości.
Zapomniałem o czymś a nie mam jak tego zmienić - te rezystory nad wzmacniaczami TL074 powinny mieć 22k lub więcej zamiast 10k
Zajrzę tu dopiero w piątek, stąd jak wykonasz ten układ to napisz jak Ci wyszło...