logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A (w-168) 98r - wspomaganie wyłącza się przy mocnym skręcie kierownicy

zimek81 24 Lip 2007 19:39 7653 8
REKLAMA
  • #1 4110948
    zimek81
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam.

Jak w temacie A - klasa 98r. 166.960 1,6.

Po uruchomieniu wspomaganie dzial ale jak sie pokreci mocniej kierownica to sie wylacza, to samo dzieje sie podczas jazdy. Usterka nie wystepuje gdy kreci sie powoli kierownica. Odglos wspomagania podczas krecenia sprawia wrazenie ze pompa nie ma "sily" i wylacza sie :) Po ponownym uruchomieniu s-ka wspomaganie znow dziala i wylacza sie podczas wiekszego obciazenia.

Jesli ktos sie spotkal z podobna usterka lub wie co moze byc przyczyna prosze o podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 4111137
    Neoman
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Miałem podobny przypadek z a-klasą , raz działalo wspomaganie a niekiedy przestawało.Pod przewody zasilające pompe wpieliśmy kontrolkę i okazało się, żę występują zaniki napięcia na zasilaniu.Przyczyna okazała się banalna slaba masa, wystarczylo przeczyścić styki od strony karoseri i do dziś ok.Nie wykonywalem tego sam ale bylem obserwatorem.
  • REKLAMA
  • #3 4111151
    elekt
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    wpisz w wyszukiwarke fabia elektryczne wspomaganie ,lub opel niestety to ta sama rodzina bzdurnych pomyslow:cry:
  • REKLAMA
  • #4 4111846
    zimek81
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Tak czytalem, ale zadna z opisanych usterek nie jest podobna do mojej bo jak krece powoli kierownica to wszystko jest ok. Jezeli zaczne robic jakies gwaltowne ruchy lub skrecenie na maxa i przytrzymanie kierownicy w tej pozycji powoduje to wylaczenie sie wspomagania. Niestety nie mam mozliwosci podlaczenia go pod kompa zeby sprawdzic co to moze byc. Wydaje mi sie ze pompa ma za ciezko i wtedy sie wylacza. niestety nie wiem co moze byc przyczyna.

p.s. mase sprawdze.
  • #5 6708847
    1975Slawomir
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Przyczyna takiej obiawy jest nocne zawilgocenie ukladu sterojacego isamego silnika pompy.Poniewasz cala pompa jest marazona na dzialanie czynnikow atmosferycznych.:idea:
  • REKLAMA
  • #6 6709774
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    niestety trzeba bedzie zmienic pompe
  • #7 6810457
    folek_mz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zimek81 mam dokładnie ten sam problem w a:/ i co w końcu okazało się przyczyną zanikania wspomagania?? i drogo Cię wyszła naprawa??
  • #8 6997065
    bartuświelki
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    i co kolego z tym wspomaganiem bo u mnie to samo
  • #9 7205014
    1975Slawomir
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Mialem podobna usterke u mnie okazalo sie ze skorodowaly uzwojenia wirnika silnika pompy wspomagania . po naprawie wirnika koszt 40zl. wszystko jest ok juz trzeci rok.:D

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes A-klasa (W168) z 1998 roku, model 166.960 z silnikiem 1.6, ma problem z elektrycznym wspomaganiem kierownicy, które wyłącza się przy mocnym skręcie lub przytrzymaniu kierownicy w skrajnej pozycji. Wspomaganie działa poprawnie przy powolnym skręcie. Przyczyną mogą być zaniki napięcia zasilania pompy wspomagania spowodowane słabym uziemieniem lub korozją styków masy. Inne możliwe usterki to zawilgocenie układu sterującego pompy lub uszkodzenie silnika pompy, np. skorodowane uzwojenia wirnika. Naprawa może wymagać oczyszczenia masy, wymiany pompy lub regeneracji wirnika silnika pompy, co jest tańszą alternatywą niż wymiana całej pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA