logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system operacyjny i technologia najlepsze do budowy własnego Hot Spota?

witold23 25 Lip 2007 15:48 4722 15
REKLAMA
  • #1 4113669
    witold23
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam szanowne grono

Pytanie jest proste jak zbudować hot spota na jakim systemie
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4114344
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Co rozumiesz przez pojęcie HotSpot?
    Bo ja rozumiem to jako punkt dostępu do sieci bezprzewodowej.
    Na jakim systemie( (???). Teoretycznie do tego wystarczy Access Point, ewentualnie dodatkowa antena. Kupujesz Access Pointa, konfigurujesz go ale tak, żeby nie był zabezpieczony (brak filtrowania mac, IP nadawane automatycznie, brak ukrywania SSID itp.), potem opcjonalnie podłączasz lepszą antenę (nie podałeś nam szczegółów - zasięg działania, założenia, do czego konkretnie i gdzie to ma służyć).
    Podaj szczegóły, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4115420
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    A ja zapytam z drugiej strony tak przy okazji (mysle ze autor tematu sie nie pogniewa a uzyska tez dodatkowe informacje)
    Jakich uzywac kart do laptopa do takich hot spotów aby mialy jak największy zasięg i tez
    aby mozna bylo sie za pomocą takich kart łączyc tez nie koniecznie z hot spotami lecz z normalnymi sieciami wifi
    Dziękuje.
  • #4 4117299
    michal_549
    Poziom 18  
    Wystarczą zwykłe karty Wi-Fi (do sieci bezprzewodowych). Opcjonalnie można dopiąć inną antenę w celu polepszenia parametrów sygnału. Karty mogą być w formie karty rozszerzeń na PCI, klucza USB, w laptopie PCMCIA lub wbudowane.
  • #5 4117464
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Hotspota można fajnie na MT zrobić :)
  • #6 4117582
    witold23
    Poziom 15  
    Witam Panowie

Na myśli miałem sam ruter serwer, o stronę WIFI to mały problem.
    Jak kierować ruchem i ewentualne mieć nadzór nad tym aby się nie narazić w sieci

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4117638
    michal_549
    Poziom 18  
    Nie rozumiem o co chodzi z kierowaniem ruchem. Do HotSpot'a podpina się każdy kto chce...
  • #8 4117675
    witold23
    Poziom 15  
    Witam Panowia

Chodzi mi o to że jest np.3 osoby to pasmo na być podzielone na trzech userów a nie tylko jeden dochodzi 1 user to pasmo jest podzielone na 4 itd. Co do bezpieczeństwa to chodzi aby nie było z tego hot spota włamań i innego hakowania w necie

Pozdrawiam
  • #9 4117695
    michal_549
    Poziom 18  
    Jak chcesz mieć zabezpieczoną sieć WLAN, to nikt się do HotSpota samodzielnie nie podepnie...
  • #10 4117709
    witold23
    Poziom 15  
    Witam Panowie

To w jaki sposób się zabezpieczyć od strony nie dopuszczenia do hakowania innych w necie

Pozdrawiam
  • #11 4118301
    Ryski
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Co do dzielenia łącza to HTB, NiceShaper. Co do zabezpieczeń sieci WIFI: WEP, WPA, Radius, najprostsze - filtrowanie MAC.
    Z tego co zrozumiałem do zabezpieczenia "hakowania innych w necie" czyli klienta w internecie, to juz na każdym komputerze firewall, antywirus.
  • #12 4118335
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Ryski - nic nie zrozumiales. Pan Heniek bedzie podchodzil do kazdego, pytal czy korzysta aktualnie z hotspota, a nastepnie instalowal mu firewall i antywirus? To samo w wymiana kluczy czy MAC?

witold23 - ogranicz usługi do www i mail. Ew jakies inne usługi/porty ograniczone tylko np do serwerow gg/tlen/spik/jabber. Przydzielaj IP przez DHCP np na 1h, mocno ograniczaj ilosc polaczen na 1 klienta, ew wrzuc filtr/proxy z usuwaniem nieodpowiednich tresci.
  • REKLAMA
  • #13 4124324
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Prawdziwy hotspot ma odpowiednie ograniczenia i nie można ot tak sobie budować hotspotów.
  • #14 4126999
    fhuslaw
    Poziom 11  
    Przy budowie hotspot-a trzba podjąć decyzję czy udostępniamy cały net czy podcinamy tylko do przeglądania strone.2-ga sprawa hotspot darmowy czy płatny.Darmowy to wiemy jakie łacze możemy "podarować" do podziału.Wiedząć że mamy 1 mega i udostępniając stronki na ruterze (w zależności od ceny jeśli tani problem z podziałem łącza, droższy można na nim ustawić prędkość i ilość "gości jednocześnie).Jeśli mamy dobry serwer to wystarczy zwykły tani AP z włączonym DHCP od strony klienta,wiedząc co przydzieli AP-ek zakres adresów na serwerze ustawiamy parametry dla gości hotspot-a.
    Więcej pracy wymaga hotspot płatny gość wysyła sms-a i dostaje odp. z numerem (hasełkiem).Program ustaia odpowiedni czas do kwoty Sms-a,to bardziej skąplikowane,ale możliwe.
  • #15 4127206
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Sprawa wygląda tak, że strona sprzętowa implikuje stronę programową. Sprzęt możesz zrobić na dwa sposoby - AP podłączony do routera na kompie, lub odpowiednia karta w komputerze robiąca za AP (nie wszystkie to potrafią). I teraz musisz zdecydować jakiego rodzaju hotspot to ma być - wszystko dla wszystkich i proszenie się o kłopoty (jeden użyszkodnik zapcha łącze), lub popracowanie nad opinią :) że wszystko działa jak Najwyższy przykazał i zrobienie jak radził -> Platon: ip na godzinę, ograniczona ilość połączeń na usera oraz ograniczone usługi do www, mail, irc, czaty i takie tam.
  • #16 4973221
    Bilyboy
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    a ja mam pytanie
    czy ktos ma dokładny opis jak zrobic HotSpota?
    tzn
    konkretny sprzet ,
    oprogramowanie,
    konfiguracja urządzeń (mam tu na mysli sieć zabezpieczoną tzn www,meil,gg,skype)
    jak po wyłanczać wszystkie porty, a zostawic otwarte tylko te na www, gg itd

ja chce zrobic cos takiego w kawiarence i własnmie szukam optymalnego rozwiazania.

mam łącze 2Mb na to.

Dodano po 7 [minuty]:

w usupełnieniu

mam łącze internetowe z kablówki 2Mb

router wifi DL-524

czy ten sprzet wystarczy do skonfigurowania i do uruchomienia HotSpot-a?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnego HotSpota, czyli punktu dostępu do sieci bezprzewodowej z możliwością zarządzania ruchem i zabezpieczeniami. Do podstawowego działania wystarczy Access Point (AP) z włączonym DHCP i ewentualnie lepszą anteną dla zwiększenia zasięgu. HotSpot można zrealizować na różnych systemach, w tym na routerach z oprogramowaniem typu MikroTik (MT). Kluczowe jest zarządzanie ruchem – dzielenie pasma między użytkowników, ograniczanie liczby połączeń, przydzielanie adresów IP na określony czas (np. 1 godzina) oraz filtrowanie usług i portów (np. tylko www, mail, komunikatory). W zakresie zabezpieczeń sieci Wi-Fi stosuje się WEP, WPA, filtrowanie MAC oraz serwery RADIUS. Dodatkowo, zabezpieczenia klientów w internecie realizuje się na poziomie ich komputerów (firewall, antywirus). W praktyce hotspoty wymagają ograniczeń i kontroli, aby uniknąć nadużyć i ataków. Przykładowy sprzęt do budowy HotSpota to router Wi-Fi D-Link DL-524, który może obsłużyć podstawową konfigurację z łączem 2 Mb. W przypadku hotspotów płatnych stosuje się systemy autoryzacji przez SMS i kontrolę czasu dostępu. Oprogramowanie do zarządzania ruchem to m.in. HTB, NiceShaper. Ważne jest ograniczenie usług i portów do niezbędnych oraz stosowanie proxy i filtrów treści.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA