logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[HotSpot] - Captive portal/strona powitalna + squid + linux

Vieslav889 31 Maj 2013 09:22 3738 12
REKLAMA
  • #1 12365033
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Firma udostępnia hotspot, jednak coraz częściej jest to nadużywane. Obciąłem prędkość z poziomu AP (nie bijcie, nie ja to stawiałem), ale nadal widzę, że torrenty latają jak szalone. Osoba, która to stawiała niezbyt miała pojęcie co do czego. Sprzęt, jaki mam do dyspozycji to AP Tp-Link TL-WR543G oraz pecet. Wpadłem na pomysł, aby na pececie zainstalować linuxa (jeszcze nie wiem jaka dystrybucja, to do ustalenia) + squid i postawić to jako transparentne proxy. Tym sposobem będę mógł ograniczyć ruch tylko do www oraz ustawić timeout dla sesji. Chciałbym jednak dodatkowo, aby po pierwszym uruchomieniu przeglądarki u klienta pojawiła się strona startowa przygotowana przeze mnie. Nie chodzi mi o autoryzacje, tylko o poinformowanie, na jakiej zasadzie działa hotspot (strona z regulaminem i przyciskiem w stylu "akceptuje"). Nie oczekuję, że ktoś mi napisze gotowy skrypt. Liczę jednak na jakieś podpowiedzi. Czy zrobię to z poziomu squida, czy jakoś inaczej?
  • REKLAMA
  • #2 12365080
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    A nie możesz zablokować portów ? Wtedy nawet jak ci torrenty puszczą to i tak nie będzie żadnej transmisji bo nikt się z nikim nie połączy.
  • REKLAMA
  • #3 12365093
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Mogę, ale chciałbym jeszcze timeout dla sesji ustawić. Można sobie ciągnąć z serwerów www co również będzie obciążać łącze.
  • #5 12366304
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    @Krzysiek99 Użytkownik sam sobie wybiera jaki port używa w kliencie.
    Chyba, że zablokuje cały zakres nie używanych portów przez standardowe usługi.
  • REKLAMA
  • #6 12366344
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    O tym właśnie napisałem, blokada w routerze całego zakresu. Albo inaczej w routerze musimy sobie odblokować dany zakres portów by działał zdalny pulpit, z tego co wiem by torrenty działały też tak musimy zrobić.
  • #7 12366460
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Chodzi mi tylko o to, żeby działały strony www, no ewentualnie jeszcze https. Ale timeout jak najbardziej by się przydał, co skutecznie zlikwiduje pijawki używające internetu z hotspota w domu (na sprzęt do odbioru wart 300-400zł ich stać, ale 50zł na neostrade to już szkoda).
  • REKLAMA
  • #8 12366471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 12366568
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Lekko mija się z celem hotspota - latanie po kimś w celu zaakceptowania regulaminu, jak chcemy skorzystać tylko na sekundę.
    Również polecę Mikrotika - zamiast prądożernego PC i routera masz malutkie urządzenie, które odwali za Ciebie całą robotę. Jedyne co musisz zrobić (jak chcesz) to zmienić stronę hotspota. Jako potwierdzenie regulaminu dasz hasło i nikt już nie powie, że go nie czytał.
    Jak masz mały obszar do pokrycia, to spokojnie RB951-2n, jak trochę większy to 751 i zewnętrzna antenka.

Jeśli koniecznie musisz użyć PC to faktycznie jakikolwiek linux (znajdź jakiś lekki) + jakiś Captive Portal + trochę rzeźby + dużo prądu.
  • #10 12366579
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Wybrani pracownicy mają dostęp do sieci wifi wewnątrz firmy, zaszyfrowanej WPA2, która jest integralną częścią całej sieci lokalnej. Istnieje taka potrzeba, ponieważ część osób pracuje z urządzeniami przenośnymi i potrzebuje danych z serwera. HotSpot natomiast to zupełnie odrębna sieć, wyrzucona antena na zewnątrz i korzysta kto chce. Pierwotnie miało to być w ramach "gościnności", ale znalazły się cwaniaki, porobili instalacje antenowe i korzystają z tego na zasadzie "internet domowy". Nawet obcięcie prędkości do 256kb/s (nie może być mniej, według wytycznych) nikogo nie odstraszyło.
  • #11 12366624
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Masz listę Adresów MAC w routerze i ilość przesyłanych pakietów, obserwuj tę listę przez 2 dni i na tej podstawie zablokuj dane urządzenia. MAC można zmienić ale nie każdy to potrafi i nie każde urządzenie daje taką możliwość. Bez wydania zł szybko pozbędziesz się "gości"
    Mógł byś też zmieniać hasło codziennie, a hasło było by w "portierni/recepcji" Szybko wtedy byście zlokalizowali "gości"
  • #12 12366630
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ja bym w to PCta nie mieszał to za gruba armata i za wiele żre prądu.
    Kupił bym jakiś returek na którym można posadzić tomato i odfiltrować wszystko poza pocztą i www.
    Do tego tomato ma jakieś tam wsparcie dla captive portal.

Ale co powinieneś zrobić to przypilnować gnid i odfiltrować mac adresy, potem znowu.
  • #13 12367004
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Firma udostępnia hotspot, który jest nadużywany przez użytkowników, co prowadzi do obciążenia łącza, mimo ograniczenia prędkości. Użytkownik planuje zainstalować Linux na komputerze z Squid jako transparentnym proxy, aby ograniczyć ruch do stron www oraz ustawić timeout dla sesji. Dodatkowo, chce stworzyć stronę powitalną informującą o zasadach korzystania z hotspota. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym blokowanie portów, użycie Mikrotika z wbudowanym hotspotem, oraz alternatywne oprogramowanie takie jak DD-WRT i OpenWRT. Wskazują również na potrzebę monitorowania adresów MAC oraz zmiany haseł, aby ograniczyć dostęp nieautoryzowanych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA