logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat Familijny – dostęp do kanałów obcojęzycznych na dekoderze Echostar DSB-717

Kysiu 25 Lip 2007 20:52 3576 14
REKLAMA
  • #1 4114668
    Kysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czy w cyfrowym polsacie można oglądać inne kanały poza tymi które są przedstawoione w pakiecie familijnym??

Chodzi mi o kanały obcojęzyczne itp...

U mnie w mieście maja tylko echostar DSB-717. Czy to dobry wybór ?? :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4114735
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Możesz oglądać wszystkie kanały niekodowane, nie tylko te z oferty.

Jeśli chcesz tylko oglądać to każdy dekoder z oferty wystarczy.
    Sam go mam i nie narzekam, poza tym, że się popsuł 3 dni po zakupie ale wymienili mi na nowy i już pół roku śmiga.

Pozdrawiam.
  • #3 4114959
    Kysiu
    Poziom 12  
    A mam jeszcze jedno pytanie :
    Jak długo przełączają się kanały w tym dekoderze??
    Po jakim czasie pojawia się nowy program od chwili przełączenia ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4115630
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Samsung chodzi dużo lepiej i szybciej .
    Co drugi Echostar idzie na gwarancji do serwisu ... ZGROZA .
    Zamiast pracować to bawię się tym badziewiem .
  • Pomocny post
    #5 4116186
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Potwierdzam.Echostary sypią się okrutnie i serwis....Zcałą mocą radzę śamsunga mimo że nie ma klawiatury lokalnej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4116670
    Yorc
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja sam mam pod kontrolą serwisową 4 szt. Echostarów i wszystkie działają jak należy, kanały b. szybko się przełączają. Pozdro
  • Pomocny post
    #7 4116926
    markzg
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz mieć większą liczbe kanałów to radze załozyc 2 konwertery na Astrę i Hotbirda bo przy jednym bedziesz miał tylko Hotbirda. Na Astrze jest sporo programów niemieckich.
  • #8 4117971
    Kysiu
    Poziom 12  
    A jak byłem u gościa w punkcie się pytać czy lepiej echostar czy samsung to powiedział że echostar ;] I że na gwarancję przyszły mu 2 samsungi ;P
    Powiedział jeszcze że samsung to pudło na którym nic nie można przelączyć i nie ma ekranu itp...

I ja już niewiem co wziąć....

A i mam jeszcze pytanie czy przy montażu opłaca się brać fachowca za 100zł aby umieścił satelite w odpowiednim miejscu !!??

Ja biore dekoder razem z satelitą czy będe mógł dorobić do niego drógi konwerter ??
  • Pomocny post
    #9 4118035
    03041957
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Najlepiej od razu zamontować drugi konwerter na Astrę, montaż jest dość niebezpieczny jeśli to wysoko, lepiej w takim wypadku wziąć fachowca, satelity się nie ustawia bo jest on zawieszony na orbicie geostacjonarnej nad Ziemią i nie mamy wpływu na jego położenie, należy zatem ustawić tak antenę, aby sygnał odbity od niej trafiał w konwerter, jeśli będą dwa, należy zastosować odpowiedni przełącznik tzw. disecq, błąd ustawienia anteny profesjonalnie nie powinien przekraczać 0,5 stopnia dla azymutu i elewacji, życzę powodzenia, R.
  • REKLAMA
  • #10 4118087
    Kysiu
    Poziom 12  
    Sorki przejęzyczyłem się i napisałem satelita :P

Mieszkam na parterze :PP Więc chyba daruje se fachowców i sam się pomęcze z ustawainiem :D
  • Pomocny post
    #11 4119151
    markzg
    Poziom 12  
    Przy montazu musisz zwrócić uwage, zeby konwerter do Astry był po prawej stronie (stojąc za anteną). Powodzenia!
  • Pomocny post
    #12 4119866
    Yorc
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ponieważ sygnał z Astry jest mocniejszy:D
  • #13 4123637
    Kysiu
    Poziom 12  
    markzg napisał:
    Przy montazu musisz zwrócić uwage, zeby konwerter do Astry był po prawej stronie (stojąc za anteną). Powodzenia!

Nic z tego nie rozumiem ale spoko jakoś dam sobie rade z montarzem ;] Chyba...
  • Pomocny post
    #14 4124013
    markzg
    Poziom 12  
    To całkiem proste, masz 2 konwertery, jeden mocujesz na końcu rurki centralnie i ten jest przeznaczony dla HOTBIRDA, potem mocujesz 2 konwerter nieco z boku tego pierwszego, tak, żeby w momencie kiedy stoisz za anteną był po prawej stronie tego pierwszego, ten będzie do Astry. Póżniej łączysz kable idące od konwerterów do przełącznika Diseq (taka odzielna puszka, która ma 2 wejścia i jedno wyjście). Kojeny kabel wychodzący z puszki (wyjście) podłączasz do dekodera i już. Teraz trzeba jeszcze trochę pokręcić anteną i z głowy. Nie wiem jak dokładnie przeprowadzić instalację bo nie znam tego dekodera ale pewnie trzeba wybrać w ustawieniach liczbę konwerterów (w tym przypadku 2) i pózniej sposób przełączania (w tym przypadku Diseq). Póżniej wybjerasz satelity (Astra i Hotbird) a później porty. Najpierw ustawiasz sygnał na Hotbirda, później dokręcasz antenę i sygnał na Astrze ustawiasz tylko konwerterem (tym zamocowanym z boku, po prawej). Jeśli nie możesz złapać sygnału na Hotbirda to spróbuj zamienić porty w ustawieniach dekodera. Mam nadzieję, że wszystko jasne. Ja też przy pierwszym ustawianiu anteny miałem problemy ale później jest już łatwo. I jeszcze jedno anteny nie ustawia za bardzo w niebo, powinna być prawie pozimo w stosunku do ziemi. Może to głupia uwaga ale jak ja pierwszy raz instalowałem satelitę to właśnie tak zrobiłem:) Powodzenia.
  • #15 4124177
    Kysiu
    Poziom 12  
    Aha teraz rozumeim :D:D:D

A anteny źle nie ustaowe bo dookoła pełno anten więc będe wiedział mniej wiecej w jakim kierunku ;] :P

dzięki za rady...

Wziałem samsunga :D:D:D

W 100% sprawny wszystko działa jak narazie...

A z nastawianiem anteny to wziąłem "specjaliste" dużo nie wziął bo 50 zł :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość oglądania kanałów niekodowanych spoza pakietu Familijny w Cyfrowym Polsacie, w tym kanałów obcojęzycznych. Użytkownicy potwierdzają, że dekoder Echostar DSB-717 umożliwia odbiór wszystkich kanałów niekodowanych, jednak pojawiają się opinie o częstych awariach tego modelu i konieczności serwisowania. Alternatywnie polecany jest dekoder Samsung, który cechuje się szybszym przełączaniem kanałów, choć ma mniej funkcji, np. brak klawiatury lokalnej. Aby uzyskać dostęp do większej liczby kanałów, zaleca się instalację dwóch konwerterów na antenie satelitarnej – jeden na Hotbirda, drugi na Astrę – oraz zastosowanie przełącznika DiSEqC. Montaż i precyzyjne ustawienie anteny jest istotne dla jakości sygnału, a w przypadku trudnego dostępu warto rozważyć pomoc fachowca. Użytkownicy opisują sposób montażu dwóch konwerterów i konfiguracji dekodera pod kątem wyboru satelitów i portów DiSEqC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA