logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie wyświetlaczy LCD z telefonów komórkowych

Pocieszny 26 Lip 2007 00:41 3274 7
REKLAMA
  • #1 4115503
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    Chciałem użyć w pewnym urządzeniu jakiegoś dużego kolorowego wyświetlacza z Nokii. Niestety wyświetlacze te mają bardzo małe złącza. Macie jakieś ciekawe "patenty" dotyczące lutowania takich wyświetlaczy? Druga sprawa: jaki w miarę duży wyświetlacz jest dobrze udokumentowany żeby można było nim sterować np. z mikrokontrolera?
  • REKLAMA
  • #2 4115580
    owurac
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    W popularnym serwisie aukcyjnym da się kupić złącze do tych wyświetlaczy. Ma to 2 x 5 wyprowadzeń, raster na oko 0.5mm. W każdym razie powinno się dać przylutować do płytki. Mi udało się jak na razie dolutować do niego kable, po czym projekt odłożyłem. Jest nawet gotowa biblioteka do eagle'a z tym złączem. Jeśli nie znajdziesz to postaram się poszukać człowieka od którego to kupiłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4115785
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ja tez polecam S65 Siemens ale juz Baskoma nie :)
    Pod ASM wszystko ładnie szybko biega, użyj opcji szukaj na tym forum a znajdziesz wszelkie dosepne info na ten temat
  • #5 4118298
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Rzeczywiście nawet niedrogi jest ten LCD z Siemensa i ma duże styki do lutowania :D Pewnie się nim zainteresuję. Szkoda, że Nokia ma takie małe złącza...
  • #6 4119379
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jeśli chodzi o sterowanie wyświetlaczami od Nokii 3310 i 3510i to znajdziesz procedury w C na AVR w kursie C Elektroniki dla Wszystkich oraz w nowym numerze Elektroniki Praktycznej plus (tej o wyświetlaczach). Tam jest wszystko bardzo dokładnie opisane.
  • #7 4122401
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Wszystkie LCD z Siemensów mają takie duże styki na złączach?
  • REKLAMA
  • #8 4135685
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Tego juz nie wiem, ale ważne, że jest opis jego uruchomienia i obsługi. Kolejna zaleta to możliwośc zasilania z baterii 2,7V-4,0 (górna granica testowana przeze mnie) więc przy procku zasilanym niższym napięciem, odpada konieczność stosowania układów dopasowania. Chociaz nieżle działało mi na dzielnikach napięcia mimo sporego zuzycia prądu i częstotliwości (SPI 4MHz).
    Wadą można nazwać konieczność podswietlania z przetwornicy bądz innego źródła 10-12V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem lutowania małych złączy wyświetlaczy LCD z telefonów Nokia, które mają raster około 0,5 mm i 2x5 wyprowadzeń. Istnieje możliwość zakupu dedykowanych złączy do tych wyświetlaczy, co ułatwia ich montaż na płytkach PCB. Jako alternatywę polecono wyświetlacze LCD z telefonów Siemens, zwłaszcza model S65, który jest dobrze udokumentowany i łatwy do sterowania mikrokontrolerem ATMega16. Dostępne są procedury w Bascom i ASM oraz liczne materiały i biblioteki, w tym linki do przykładów uruchomienia. Wyświetlacze Siemens charakteryzują się większymi stykami ułatwiającymi lutowanie oraz możliwością zasilania w zakresie 2,7V-4,0V, co eliminuje potrzebę stosowania układów dopasowujących napięcie. Wadą jest konieczność zasilania podświetlenia napięciem 10-12V z przetwornicy. Dla wyświetlaczy Nokia 3310 i 3510i dostępne są procedury sterowania w języku C na platformę AVR, opisane w kursach i czasopismach elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA