logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kolorowy wyświetlacz lcd Nokia do komputera?

mareks99 01 Wrz 2006 23:24 5630 12
REKLAMA
  • #1 2978501
    mareks99
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Zainspirowany artykulem na stronie http://www.metku.net/index.html?path=mods/loginoki/index_eng Chcialbym podlaczyc wyswietlacz lcd z nokii do komputera. Nie chodzi mi dokladnie o podlaczenie lcd do myszki ale zamontowanie go poza obudowa komputera i wmontowanie go w ramke i uzywanie jako obrazek lcd. Na stronie podanej w linku jest dokladny opis jak to zrobic ale jest jedno ale. Wykorzystano tam gotowa plytke laczaca wyswietlacz lcd z komputerem. Wystarczylo tylko dolutowac kabelki do wtyczki portu. Plytka jest do kupienia na stronie http://www.jelu.se/shop/product_info.php?cPath=1_29&products_id=129
    Problem w tym ze jest to zagraniczna strona i koszty razem z przesylka wyjda astronomiczne...
    W internece i na forum znalazlem tylko podlacznie monochromatycznego lcd do nokii co mnie nie satysfakcjonuje :/
    Czy Macie jakis pomysl jak podlaczyc taki lcd?
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2978611
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zobacz tutaj . Koleś opisuje jak podłączyć taki wyświetlacz do Atmegi. Zdaje się, że do sterowania mógłbyś równie dobrze wykorzystać port LPT. Lwią częścią problemu jest program. Chyba na tej stronce są jakieś strzępki.

Pozdrawiam!

PS: Kolejny link. Tym razem z listingiem ;).

PS2: I jeszcze jeden, tym razem tutorial ;)

PS3: :D Przypomniało mi się, że była wersja Yampa z kolorowym wyświetlaczem. Też może warto rzucić okiem. No i ciekawa wydaje się wersja pod USB - LPT już odchodzi w niepamięć ;).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2979876
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Może nie z tej beczki: mareks99, mógłbyś podać link na stonę, gdzie znalazłeś podłączenie monochoromatycznego wyświetlacza? Będę wdzięczny.
  • #5 2985282
    mareks99
    Poziom 11  
    Po pierwsze chcialem wszystkim podziekowac za odp.

swallower Dzieki za pomoc ale mam kilka pytan. Po pierwsze czy probowales cos takiego zrobic?

Co do pierwszego linku to projekt jest ciekawy jednak z tego co zroumialem to nie ma tam niestety nic o podlaczeniu go do komputera. Moze i byloby to dobre rozwiazanie jezeli chodzi o ramke poniewaz nie trzeba by bylo ciagnac kabli do komputera jednak wolalbym opcje sterowania z kompa. Dlaczego? Po prostu nie mam pojecia o programowaniu mikrokontrolerow:/
    Po drugie wyswietlacz i jakas tam plytka uzyta w projekcie zostala zakupiona na amerykanskiej stronie.. Wysylka kosztowala by mnie raczej slono..

Co do drugiego linka to niestety jest to wyswietlacz monochromatyczny..
    Jezeli chodzi o port lpt to podlaczalem juz raz wyswietlacz lcd na HD44780 i gralo pieknie jednak to tez bylo monochromatyczne.

Ostatni projekt wyglada najlepiej poniewaz jest opisany od podstaw jednak w blizej nieznanym mi jezyku:/ O cos takiego by mi chodzilo poniewaz zeby byc szczerym nie potrafie zrobic czegos takiego od podstaw i szukam kogos kto juz cos takiego zrobil. Najlepiej po polsku lub angielsku.

W kazdym razie dzieki swallower

Mishot Dzieki juz znalazlem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic544524.html
    jednak niestety nie ma tam rozwiazania tego rpoblemu wiec nie pomoglo mi to zbytnio

syriuszblack Troche OT no i szukajka jest ale jesli moge pomoc to prosze: http://www.night-modders.com/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=226
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic356063.html

Znalazlem tez na necie jakis projekt podlaczenia wyswietlacza 5" (troche duzo) od "PSOne" do kompa ale nie czytalem jeszcze dokladnie no i musze sie rozejrzec gdzie i za ile mozna cos takiego nabyc..
    Pozdrawiam
  • #7 2985668
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Hej!

Sorki nie przyjżałem się dokładnie tym linkom. Tamta strona jest po hiszpańsku, mam w szkole więc może jakąś jedną setną mógłbym przetłumaczyć ;).

Co do wyświetlacza od PSOne, to prostrzego rozwiązania chyba nie ma - wystarczy w odpowiednie miejsca na płytce sterownika podłączyć bezpośrednio sygnał analogowy. Na sieci napewno opis tego podłączenia jest, z dokładnymi zdjęciami. Gorzej z dostaniem takiego wyświetlacza - kiedyś poszukiwałem egzemplarza do projektora LCD. To co udało mi się znaleść, to jakiś serwis PlayStation w Białym Stoku, zadzwoniłem i usłyszałem cenę ~140zł. Trochę drogo, chociaż relatywnie tanio. No i analogowe podłączenie nie daje Ci tej jakości.

Pozdrawiam

P.S: Oto link do tutoriala podłączanie LCD (po ang.):
    :arrow: http://bit-tech.net/article/136/
  • #8 2986256
    mareks99
    Poziom 11  
    Mishot juz znalazlem ten post na elektrodzie i odpowiedz jest w moim poprzednim poscie(edytowalem go wiec pewnie nie zauwazyles tego). Niestety nie ma tam rozwiazania tego problemu.

swallower
    Rozwiazanie z lcd-ekiem do PsOne bylo by najlatwiejsze pod wzgledem podlaczenia. Wystarczy podpiac ten wyswietlacz do wyjscia tv na karcie graficznej.
    No moze nie jest to az tak proste bo jeszcz chyba trzeba podac zasilanie ale i tak byloby to chyba najbanalniejsze rozwiazanie.

Link, ktory mi podales wlasnie dzisiaj znalazlem na metku. (musze jeszcze na ich forum poszukac tylko oni czesto odpowiadaja po finsku i to jest problem...)

Pozatym tak jak napisales dostanie takiego monitorka bedzie ciezkie w polsce. Na allegro znalazlem jeden razem z konsola ale wygladal inaczej niz ten w tutorialu:/
    A wogole to po co mi cala konsola:| Moze poszukam na ebay albo w jakis sklepach internetowych ale nie wiem nawet co wpisac w szukajce:/

Jezeli ktos mialby jakis opis jak podlaczyc lcd-ka od komorki to bede wdzieczny za pomoc...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2986552
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Na eBay-u jeszcze pół roku temu jakiś koleś prowadził stałą sprzedaż tych LCD'ków. Wpisz "lcd psone". Problem taki, że przesyłka może sporo kosztować, bo sam "elcedek" z tego co pamiętam to wydatek rzędu 15$.

Pozdrawiam

P.S: Łap! Tutaj masz aukcję za 20$. Lokalizacja: USA, więc trzeba by się zorientować ile chciałby za przesyłkę.

P.S2: Co do zasilania, to nie zgłębiałem tematu, ale ten LCD pochodzi z samodzielnej przystawki do konsoli, więc kwestia zasilania sprowadziłaby się do podłączenia pod zasilacz komputerowy z odpowiednim dzielnikiem napięcia i oczywiście filtracją. Ale trzeba by to sprawdzic.
  • #12 2989655
    mareks99
    Poziom 11  
    Mishot znalazlem tylko tyle. A jezeli widziales cos innego to bede wdzieczny za linka bo ja nie moge znalezc...

swallower Przegladalem to ale to nie jest 20$ ale 20 GBP czyli funtow brytyjskich. 20 * 6 = 120zl + koszty przesylki...
    A pozatym wolalbym wyswietlacz do komorki... Ale dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kolorowego wyświetlacza LCD z telefonu Nokia do komputera w celu wykorzystania go jako zewnętrznej ramki wyświetlającej obraz. Autor poszukuje alternatywy dla gotowej płytki interfejsowej dostępnej na zagranicznej stronie, której koszt zakupu i przesyłki jest wysoki. Wskazano możliwość sterowania wyświetlaczem przez port LPT lub mikrokontroler Atmega, jednak wymaga to programowania, co stanowi barierę. Pojawiły się także propozycje użycia wyświetlacza z konsoli PlayStation One, który można podłączyć analogowo do wyjścia TV karty graficznej, choć dostępność i zasilanie są problematyczne. Wspomniano również o wyświetlaczach monochromatycznych z telefonów Siemens (modele S65, M65, CX65, SK65, C65), jednak nie spełniają one wymagań kolorowego wyświetlacza. Użytkownicy dzielili się linkami do projektów i tutoriali, głównie w językach obcych, co utrudnia implementację. Podsumowując, brak jest prostego, taniego i gotowego rozwiązania do podłączenia kolorowego LCD Nokii do komputera bez konieczności programowania mikrokontrolerów lub ponoszenia wysokich kosztów zakupu specjalistycznych płytek interfejsowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA