logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka do Folii, jak zrobic układ impulsowy...

operator5wp 03 Lis 2003 23:28 9621 7
REKLAMA
  • #1 385879
    operator5wp
    Poziom 16  
    Ocena: 133
    witam, chcialbym sobie srobic zgrzewake do folii ale nie moge nigdzie znalesc zadnego schemat.... jedynie takie cos jak w załaczniku. Poradzcie jak zrobic cos takiego , moze na bazie starej lutownicy i dac uklad impulsowy ktory by zalaczal co chwilke transformator z mozliwoscia regolacji impulsów z grzewczych + czas zgrzewania do paru sek. jak zrobic taki układ... moze ktos cos mi doradzi.... jakis schemat..... dzieki....
    Załączniki:
    • zgrzewarka.zip (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 386099
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    widziałm kiedyś takie urządzenia (stare dosc)
    była tam refgulacja mocy grzania (proponuję fazowa w obwodzie pierwotnym trafa) i czasu grzania (proponuję układ monostabilny na 555 sterowany krańcówką od zamknięcia zgrzewarki)
    a później zabawa z dobraniem nastaw, by zgrzewało ale nie przetapiało na wylot ;)
  • REKLAMA
  • #3 386152
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Można zastosować dowolny przekaźnik czasowy (o odpowiednim zakresie) - choćby RTx132. Oczywiście monowibrator na NE555 jest dobrym rozwiązaniem.
  • REKLAMA
  • #5 1393129
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    ja tez prosze o schemat , posiadam 2 zgrzewarki ale ktos wykrecil od tego sterowanie

elementy wykonawcze - traiaki BTA16-600B zasilanie 40V
  • #6 2163455
    BIGJack
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Kolega Czesiek ma racje, najlepszym i najbardziej niezawodnym rozwiązaniem jest zastosowanie przekaźnika czasowego RTx132.
    Ja stosuję do regulacji czasu zgrzewania szwajcarskie przekaźniki SAIA.
    Podłączenie tego ze sobą to bułka z masłem!!!!
    Jako element przełączający stosuję BTA26.
    Budowa tego jest tak prosta że nie robiłem nigdy schematu :-)
    pozdro
    BIGjack
  • REKLAMA
  • #7 6429033
    arturjarosz
    Poziom 1  
    potrzebuje schemat do zgrzewarki folli ''Spółdzielnia Rzem. ""otwock"" zgrzewarka oporowa do folli T-404A". Błagam o pomoc jestem początkującym forumowiczem. pozdrawiam :)
  • #8 6431466
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    W załączniku PDF fabrycznej zgrzewarki impulsowej ZI-500C do folii wraz ze schematem.
    Załączniki:
    • instrukcja eksploatacji zi-500c.rar (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zgrzewarki do folii z układem impulsowym sterującym czasem i mocą zgrzewania. Proponowane rozwiązania obejmują regulację mocy grzania fazową w obwodzie pierwotnym transformatora oraz zastosowanie monostabilnego układu na układzie NE555 do sterowania czasem impulsów. Alternatywnie sugerowano użycie przekaźników czasowych, takich jak RTx132, które umożliwiają precyzyjną regulację czasu zgrzewania. Elementy wykonawcze to triaki, np. BTA16-600B lub BTA26, zasilane napięciem około 40V. W dyskusji pojawiły się również gotowe schematy fabrycznych zgrzewarek impulsowych, np. ZI-500C, oraz prośby o schematy do modeli takich jak T-404A produkcji Spółdzielni Rzemieślniczej "Otwock". Całość wskazuje na popularność prostych, niezawodnych układów opartych na NE555 i przekaźnikach czasowych do sterowania zgrzewarkami folii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA