logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak emulować klucz USB dla programu CAD/CAM z jedną licencją?

przemo12 26 Lip 2007 12:02 38714 5
REKLAMA
  • #1 4116282
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie !

Mam problem posiadam program komputerowy kategorii CAD / CAM do projektowania to drogi program mam go na własność ze wspólnikiem jednak z zakupioną pojedyńczą licencją na jedno stanowisko. Często jednak zachodzi potrzeba, aby to ja albo mój wspólnik (oczywiście nie jednocześnie - czego licencja zabrania) używał tego programu zamiennie...taka wymiana klucza jest mało wygodna i czesto wspólnie o tym zapominamy nie mogąc uruchomić programu na swoim komputerze. Mam pytanie czy da się skopiować jakoś zawartośc tego klucza USB, aby można było uruchomić program ? Klucz jest potrzebny tylko na czas uruchomienia programu potem jest już niepotrzebny. Czy istnieje jakaś możliwośc emulowania portów usb lub opcja kopiowania ? Bardzo proszę o pomoc w w/w. sprawie. Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich !
    Moderowany przez TONI_2003:

Już kolego przemo12 znalazłeś rozwiązanie !
    Zgodnie z treścią zawartą na poniższym linku otrzymujesz ostrzeżenie #2.
    Ogłoszenie: Zanim zadasz Pytanie o hasła - przeczytaj to !

• REKLAMA
  • #2 4116348
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Klucze mogą być przenośne (kopiowalne) bądź nieprzenośne (których nie da się skopiować nawet jeśli są w postaci pliku). Zapewne ten klucz jest nieprzenośny, i jego skopiowanie nie jest możliwe.
    Poza tym, czy próba skopiowania klucza usb nie narusza umowy licencyjnej?
  • REKLAMA
  • #3 4116396
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Oczywiscie wcale nie chcesz piracic programu, tylko "zamiennie" uzywac. Pomijajac juz ta kwestie, to klucz jest tak stworzony, zeby zabezpieczyc sie przed takimi "wspolnikami", ktorzy chca korzystac "zamiennie" (lub nie).
  • REKLAMA
  • #4 4116531
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Nie skopiujesz, to byloby za proste, zapewne siedzi tam mikrokotroler zabezpieczony przed odczytywaniem i podczas proby wyciągnięcia danych uszkodzi sie.

offtopic
    KAPUS <- kto ma wiedziec ten wie o kim mowa

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • #5 16260846
    Agent A
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Podłącz klucz USB do swojego komputera i jeżeli będzie widoczny jako dysk wymienny to pobierz dd for Windows. Wejdź do okna mój komputer i uruchom wiersz poleceń z uprawnieniami Admina i przejdź do katalogu z programem dd for Windows i następnie wpisz komendę (gdzie H to litera klucza USB)
    dd if=\\.\H: of=C:\klucz_usb.bin
    a kopia klucza USB będzie w pliku C:\klucz_usb.bin
  • #6 16260961
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    10 lat minęło a ludzie nadal nie wiedzą o tym że klucz USB nie jest pamięcią masową ale urządzeniem szyfrującym/deszyfrującym?
REKLAMA