logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie ADuC7019: Jaki programator i oprogramowanie wybrać?

Batmanmen 26 Lip 2007 14:10 1458 10
REKLAMA
  • #1 4116654
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Poszukuje programator dla tego uC (ARM), zapewne jest to jakiś Jtag. Także do niego jakiegoś programu który umożliwi zgranie kodu, mam 30 dniowy IAR, ale coś mi się nie wydaje żeby to było możliwe...

dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4116754
    ndru_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hej :)
    Czemu miałoby nie być możliwe. IAR jest dobrym programem, ale jakoś jestem bardziej przekonany do Keila. Jeśli chodzi o programowanie tego cacka to możesz zajrzeć tutaj http://keil.com/dd/chip/3966.htm w ogóle strona Keila to skarbnica wiedzy :)
    Co do programatora jakoś nie znalazłem w sieci rozwiązań tylko gotowe moduły które niestety trochę kosztują :(. No ale nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować samemu zrobić programator (czasu poświęcisz dużo, ale wiedza jaką nabędziesz jest bezcenna :D)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4117941
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Polecam strone www.hjtag.com
  • #5 4118034
    aster11
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Nie musisz też koniecznie programować przez JTAG. Możesz programować także przez port szeregowy (chyba, że masz wersję przeznaczoną do programowania poprzez I2C). Potrzebny jest jedynie konwerter poziomów, np. MAX232 (lub specjalny kabel udostępniany przez Analog Devices) i program ArmWSD, dostępny na stronach producenta.
    Bardzo wygodne rozwiązanie, analogiczne jak dla serii ADuC8xx - sam je osobiście stosuję.
  • REKLAMA
  • #6 4119481
    Batmanmen
    Poziom 15  
    aster11 czy mógłbyś powiedzieć więcej na temat wgrywania programu za pomocą uartu. Mam program ArmWSD, jak powinien wyglądać kabel? czy tylko dopasowanie poziomów, czy coś jeszcze? czy kupiony układ Aduc7019 odrazu nadaje się do wgrywania softu przez uart?

PS. ndru_w przerzuciłem się na Keila
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4119530
    aster11
    Poziom 19  
    Wystarczy zwykłe dopasowanie poziomów (normalne podłączenie UART do PC), tak jak standardowo do komunikacji. Aby wejść w tryb downloadera, muszą spełnione być odpowiednie warunki, szczegóły w dokumencie:

http://www.analog.com/UploadedFiles/Application_Notes/3314215783216AN_724_b.pdf

Podkreślam, że takiemu programowaniu mogą podlegać układy bez oznaczenia literą "I" (te są przeznaczone do programowania przez I2C) - szczegóły w datasheet układu.
  • #8 4119996
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Po przeczytaniu obu dokumentacji (powyżej i dok. układu) nie mogę nigdzie znaleźć do jakich pinów w układzie Aduc7019 mają być podpięte Txd i Rxd Uartu.
  • #9 4120172
    aster11
    Poziom 19  
    Ja też nie wiedziałem jak to ma być w przypadku ADuC7128 :). Jakoś nie piszą tego porządnie i jawnie.
    Będą to zapewne te piny, które normalnie pracują jako wyprowadzenia UART. Tabela 46 na stronie 62 datasheet podaje dwie możliwości przypisania pinów UART (P1.0, P1.1 lub P0.7, P2.0) - jestem prawie pewien, że będzie to pierwsza z kombinacji (domyślna).

Musisz po prostu poeksperymentować trochę, ewentualnie poszukać coś gdzieś jeszcze o układzie programowania, może gdzieś będzie schemat.

Jeżeli komunikacja "zaskoczy", będzie to widać w działania programu ArmWSD.
  • Pomocny post
    #10 4120244
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    aster11 napisał:
    ...Musisz po prostu poeksperymentować trochę, ewentualnie poszukać coś gdzieś jeszcze o układzie programowania, może gdzieś będzie schemat.

Jeżeli komunikacja "zaskoczy", będzie to widać w działania programu ArmWSD.

http://www.analog.com/UploadedFiles/Evaluation_Boards_Tools/69637969AN_719_0.pdf

Piotrek
  • #11 4123825
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, w części teoretycznej temat trochę się rozjaśnił.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru programatora i oprogramowania do mikrokontrolera ADuC7019 (ARM). Użytkownicy wskazują, że programowanie przez JTAG jest możliwe, jednak gotowe programatory są drogie, a samodzielne wykonanie wymaga dużej wiedzy i czasu. Alternatywnie, można programować układ przez port szeregowy UART, wykorzystując konwerter poziomów (np. MAX232) oraz oprogramowanie ArmWSD udostępniane przez Analog Devices. W trybie downloadera konieczne jest spełnienie określonych warunków opisanych w dokumentacji producenta. Układy ADuC7019 bez oznaczenia "I" można programować przez UART, natomiast wersje z "I" przeznaczone są do programowania przez I2C. Piny UART do programowania to najczęściej P1.0 i P1.1 (lub alternatywnie P0.7 i P2.0), co wynika z tabeli w datasheet. Wskazano również przydatne źródła informacji i schematy, takie jak strona Keila, schemat Wigglera oraz dokumenty Analog Devices. Programowanie przez UART jest wygodne i stosowane praktycznie, a oprogramowanie IAR i Keil jest kompatybilne z tym mikrokontrolerem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA