logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JTAG Wiggler z ADuC7026 – jakie oprogramowanie do programowania ADuC7xxx?

tomasz_wilko 30 Gru 2007 08:03 2364 10
REKLAMA
  • #1 4639031
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy ktoś próbował programowanie układu jak wyżej , poprzez jtaga wigglera? Nie mogę znaleźć oprogramowania które by pracowało z Aduc7xxx
    oraz wigglerem. Korzystam Uart, ale chcę spróbować jtag'a
    dzięki z góry
    pozd/
  • REKLAMA
  • #3 4641960
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Witam
    H-jtag , chyba nie gdyż nie wykrywa tego układu oraz nie ma go na liście programwanych. Ale jeżeli IAR obsługuje go to dzięki za pomoc.
    pozd
  • REKLAMA
  • #4 4642425
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    H-JTAG też obsługuje ten procek, nie ma go co prawda bezpośrednio na liście elementów, ale jest podrodzina do której należy, czyli ARM7TDMI.

Nie trzeba zresztą tego konfigurować, domyślnie soft ten wykrywa podłączony element i wyświetla kod podrodziny w oknie głównym.
  • #5 4643097
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Posiadam H-jtag 0.4.4 , za bardzo nie rozumiem jak dokładnie wybrać swego aduc 7TDMI. Nie jest wykrywany w H-Jtag server ani H-Jtag flasher.
    Możesz podać swoje ustawienia, albo jakieś wskazówki?
    dzieki z góry
  • #6 4643364
    megao
    Poziom 25  
    Po uruchomieniu H-JTAG pojawia się komunikat Detecting Target
    jeśli z połączeniem jest wszystko ok to powinna się pojawić sygnatura układu w oknie głównym. Sygnatura rozpoznanego elementu wyświetlana jest na niebiesko, jeśli układ nie jest widziany jest na czerwono 0xFFFFFFFF.

Można wybrać typ układu z menu
    Settings -> Target Settings
    standardowo ustawione jest Auto Detect
    przełączenie w tryb wyboru daje możliwość sprecyzowania elementu.

Jeśli jednak twój element nie jest widziany być może jest coś z interfejsem.
    Ja używałem klona z Propoxu.

PS. H-Flasher rzeczywiście nie ma serii ADuc, ale w H-JTAG Server powinno śmigać.
  • REKLAMA
  • #7 4643452
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    hmmm
    Czekaj, ale programowanie przez H-jtag server to musi być też przez H-flaser.
    Mam wigglera standardowego (bufor hc244 i tranzystor ).
    Wcześniej tym wigglerem i H-jtagiem programowałem At91sam7s64
    H-jtag server wykrywa układ a do programowania używa sie H-Flaser
    ja przynajmniej tak robiłem, czy mam racje?
    Czy może przez H-jtag server można programować? bo tego jeszcze nie próbowałem .
    pozd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4644962
    megao
    Poziom 25  
    Dokładnie, masz rację.
    H-JTAG Server spełniając funkcję debuggera mógłby również zaprogramować układ.
    Potrzebny byłby tutaj dodatkowy soft przykładowo popularny IAR albo KEIL.
    O ile IAR ma wbudowany sterownik dla Wigglera, to już w przypadku Keila może to być ciekawe połączenie.

Na początku zabawy z ARMami rozgryzałem tego typu zagadki.
    Ale od kiedy pojawił się IAR EWARM w wersji KICKSTART odpuściłem sobie.
    W przypadku dłuższego kodu można dociągnąć 30-to dniowego triala.
  • #9 4645687
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Aha, ok
    Dzięki za wskazówki , na pewno się przydadzą.
    Udanej zabawy na Sylwestra.
    Pozd.
  • #10 10711646
    kominek77
    Poziom 10  
    Cześć, odświeżę trochę temat, otóż probuję skomunikować się z ADuC7023:

Złożyłem swojego wigglera wg poniższego schematu:
    JTAG Wiggler z ADuC7026 – jakie oprogramowanie do programowania ADuC7xxx?

Probowałem go wykryć używając H-JTAGa ale nie wykrywa podłączonego urządzenia.
    Próbowałem również połączenia opisanego w manualu pin2(D0) do nTRST, wtedy RST przez 1k do 3.3V ale też bez rezultatu.

Czy posiada ktoś schemat wigglera do ADuC702x ?

Pozdrawiam
  • #11 10735270
    kominek77
    Poziom 10  
    Czyli jednak będę musiał zakupić Ulinka do Keila ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolerów z rodziny ADuC7xxx (w szczególności ADuC7026 i ADuC7023) za pomocą interfejsu JTAG i programatora Wiggler. Użytkownicy potwierdzają możliwość programowania tych układów JTAG-em przy użyciu Wigglera, jednak pojawiają się problemy z wykrywaniem układu w oprogramowaniu H-JTAG, które nie posiada bezpośredniej obsługi ADuC7xxx, lecz traktuje je jako podrodzinę ARM7TDMI. Konieczne jest ręczne ustawienie trybu wykrywania lub wyboru układu w ustawieniach programu. H-JTAG Server służy głównie do debugowania, natomiast do programowania używa się H-Flasher, który jednak nie obsługuje serii ADuC. Alternatywnie polecany jest komercyjny soft IAR EWARM, który ma wbudowaną obsługę Wigglera i ADuC7xxx, a także KEIL, choć wymaga dodatkowej konfiguracji. Użytkownicy wskazują na konieczność poprawnego połączenia sprzętowego Wigglera z układem oraz ewentualne problemy z interfejsem. Wątpliwości dotyczą także schematów Wigglera dedykowanych dla ADuC702x. W końcowej fazie dyskusji pojawia się sugestia zakupu programatora Ulink do środowiska KEIL jako alternatywy dla Wigglera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA