logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyżby za mało pasty termoprzewodzącej?

Gelip 26 Lip 2007 18:44 7048 7
REKLAMA
  • #1 4117415
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 608
    Witam.

Ostatnio wymieniłem chłodzenie aktywne (radiator z wentylatorem) na chłodzenie pasywne (sam inny radiator) ponieważ wkurzały mnie już te hałasy wentylatorów z obudowy. Chłodzenie wymieniłem jednocześnie na chipsecie KT266A płyty głównej Soltek i karty graficznej Nvidia GeForce2 MX 400. Kupiłem 2 niebieskie Zalmany. Stare radiatory dało się zdjąć bez problemu, następnie wyczyściłem szmatką nasączoną spirytusem starą pastę, nałożyłem nową pastę rozcierając ją po chipsecie palcem przez woreczek foliowy. Wydaje mi się że na chipset płyty głównej dałem więcej niż na grafikę.

Podejrzewam że mogłem dać za mało pasty na grafikę ponieważ komputer zawiesza się czasami - nie działa klawiatura ani mysz. Temperatura radiatora na karcie graficznej to ok. 50 stopni zmierzona kabelkiem podłaczonym do czujnika płyty głównej.

Gdzieś czytałem że za grubo pasty to źle i wystarczy aby chipset był pokryty "lekką mgiełką".

Prawdę powiedziawszy to nie mierzyłem temp. na KT266. Może to właśnie jednak wina chipsetu a nie grafiki? Może na grafice właśnie grubość pasty jest odpowiednia a na chipsecie płyty za gruba?

Co o tym sądzicie?

Oops, chyba dałem nie do tego działu. Jak tak to proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego.
  • REKLAMA
  • #2 4117577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4118405
    Avy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Z tą pastą to jest kolego drogi tak: Jak dasz za dużo to jest źle, bo tak jak powiedział transpacyfic93 może się robić zwarcie i inne bajerki.. Dasz za mało to jest nieodpowiednie odprowadzanie ciepła. Pasty powinno być tyle, żeby po nałożeniu radiatora nie "wylewała" się ona poza jądro procesora czy poza chipset. Najlepiej rozsmaruj drobną warstwę i potem załóż radiator, a pasta sama się jakby ulokuje.
  • REKLAMA
  • #4 4124669
    Gelip
    Poziom 36  
    Zdjąłem więc radiator i co się okazało (załącznik) radiator nie przylegał dobrze do chipsetu.
    Poprawiłem więc nieco zaczepy w zalmanie, aby kołki trafiały bardziej w dziurki na karcie, zebrałem pastę z chipsetu za pomocą tektury (wizytówka).
    Zostawiając pastę tylko na środku chipsetu (kwadracik 1x1 cm).
    Resztki pasty nałożyłem na środek i bez rozsmarowywania założyłem radiator.
    Po ok. 20 minutach od włączenia komputera (15 minut windows i 5 minut granie w NFS3) temp. na radiatorze doszła do 56°C, ale o dziwo teraz komputer się nie zawiesił !
    Fakt że temp otoczenia też jest niższa niż tego dnia co założyłem radiator pierwszy raz.
    Zostawić to tak czy jednak temperatura jest za wysoka?
    Co radzicie?
    Swoja drogą lepiej jak radiator jest gorący, wiadomo wtedy że chyba dobrze działa no nie.
    Przypominam że temperaturę mierzę z boku u dołu radiatora na płaskiej powierzchni nie na żeberkach.
    Czyżby za mało pasty termoprzewodzącej?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #5 4125298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4125350
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    A ja tu widzę (bynajmniej tak mi się wydaje) wybrzuszony kondensator. Jeżeli mam rację to winowajcą za temperatury jest zasilacz. Zmierz napięcia tylko miernikiem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4125394
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Kondensator jest wporządku, najwidoczniej było zbyt mało pasty i pozostały puste przestrzenie między chipem a radiatorem.
  • #8 4127744
    Gelip
    Poziom 36  
    Dobra na razie zostawiam tak jak jest. Temp 54-56 ale nie występuje zamrażanie ekranu. Kondensator nie jest wybrzuszony to wina obiektywu w aparacie którym robiłem zdjęcie a zasilacz niedawno wymieniony - nówka MODECOM.

Do Marcin230: jak to zatłuszczony - przecież zdjęcie zrobiłem nie nowego a zdjętego z chipsetu karty która jest na zdjęciu obok. Na zdjęciach widać wyraźnie że radiator nie przylegał na całej powierzchni do chipsetu mimo że pasta była rozsmarowana jak zalecasz. Wydaje mi się że ważniejsze jest aby radiator przylegał równomiernie - i to jest właśnie najtrudniejsze jeśli chodzi o tego zalmana, wbrew pozorom ciężko dopasować te zaczepy aby dokładnie trafiały w otwory w karcie. Wystarczy że jeden kołek bardziej dociąga radiator i du..

No nic jak napisałem na razie zostawiam tak jak jest, jak coś to pobawię się jeszcze tymi zaczepami i może nową pastę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zawieszania się komputera po wymianie chłodzenia aktywnego na pasywne na chipsetcie KT266A płyty głównej Soltek oraz karcie graficznej Nvidia GeForce2 MX 400 z użyciem radiatorów Zalman. Autor podejrzewał niewystarczającą ilość pasty termoprzewodzącej na karcie graficznej, co mogło powodować przegrzewanie i zawieszanie systemu. Po ponownym założeniu radiatora z poprawionym mocowaniem i nałożeniu cienkiej warstwy pasty komputer przestał się zawieszać, choć temperatura radiatora wzrosła do około 54-56°C. Wskazano, że zbyt gruba warstwa pasty może powodować zwarcia, a zbyt cienka – niewystarczające odprowadzanie ciepła. Zalecano równomierne przyleganie radiatora do chipsetu oraz odpowiednie rozsmarowanie pasty, aby uniknąć pustych przestrzeni. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z jakością pasty lub krzywym radiatorem. Pomiar temperatury wykonywano na płaskiej powierzchni radiatora, nie na żeberkach. Wymieniono także, że kondensator na płycie nie jest uszkodzony, a zasilacz MODECOM jest nowy, eliminując je jako przyczynę problemów. Ostatecznie zdecydowano się pozostawić obecne ustawienia, monitorując stabilność pracy i temperaturę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA