logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał z jednego tunera satelitarnego na dwa telewizory?

krzyhoo9 26 Lip 2007 21:27 2357 17
REKLAMA
  • #1 4117848
    krzyhoo9
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mój problem polega na tym iż mam 1 tuner i chciałbym sygnał rozdzielić na 2 tv. Wiem że nie będzie można oglądać dwóch różnych kanałów na każdym z tv ale to mi nie przeszkadza. Jak to zrobić :?:
  • REKLAMA
  • #4 4118067
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    No właśnie! Jeśli masz wyjście EURO w tunerze i 2 TV z tym wejściem, to rozdzielasz to EURO na 2 TV. I masz na 2 telewizorach ten sam kanał!

A o co ci chodziło?
  • REKLAMA
  • #5 4118092
    krzyhoo9
    Poziom 15  
    No w sumie tak. tylko które to wyjście bo u mnie w tunerze są 3 eura i mają oznaczone TV, VCR i DECODER.tyle ze jeden tv nie ma euro i mam go podłączone antenowo.To jeśli mam już jeden podłączony antenowo a drugi podłącze poprzed euro to będzie ok??
  • #6 4118708
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, jeżeli masz modulator w tunerze możesz z niego rozgałęzić sygnał. Pozdrawiam
  • #7 4119028
    michcio
    Specjalista elektryk
    Tak, jeden tak jak jest, a drugi poprzez euro z napisem TV.
  • REKLAMA
  • #9 4132150
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    A nie latwiej podłączxyć dalszy telewizor kablem antenowym niż euro?

A jeśli musisz tak zrobić jak pisałeś to poszukaj np. takiego kabla
    i dwóch wtyków euro.
    http://www.telef.pl/page_4_5.php
    Przewód 4 żyłowy + ekran wystarczy.

Powodzenia
  • #10 4132796
    krzyhoo9
    Poziom 15  
    Odpada bo tuner ma stać u mnie a mój tv nie posiada euro :/ Właśnie się zastanawiałem żeby samemu nie kupić końcówek euro, kabel i zrobić samemu ale ile żył jest potrzebne aby przesłać obraz i dźwięk? Te 4 starczą? pod jakie pin'y sie podłączyć?

ps. pobudzenie nie jest potrzebne
  • REKLAMA
  • #11 4135001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4139240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4139703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4148250
    michcio
    Specjalista elektryk
    Żeby był obraz i dźwięk, potrzebujesz 3 na dźwięk i 2 na obraz, więc w sumie 5 pinów. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozdzielenia sygnału z jednego tunera satelitarnego na dwa telewizory, przy czym na obu odbiornikach ma być wyświetlany ten sam kanał. Rozwiązaniem jest wykorzystanie wyjścia EURO (SCART) w tunerze, które można rozdzielić na dwa telewizory za pomocą rozgałęźnika lub kabla rozdzielającego sygnał. W przypadku, gdy jeden telewizor nie posiada wejścia EURO, można go podłączyć antenowo, a drugi przez wyjście EURO oznaczone jako TV. Poruszono kwestie techniczne dotyczące długości kabla EURO, jakości sygnału na dłuższych odcinkach oraz liczby żył i pinów potrzebnych do przesłania obrazu i dźwięku. Do przesłania obrazu i dźwięku wystarczą 3 piny na dźwięk (L, R, GND) i 2 na obraz, co daje łącznie 5 pinów. Zalecane jest kupowanie gotowych kabli EURO, zwłaszcza na dłuższe odległości, aby uniknąć pogorszenia jakości sygnału. Wspomniano także o możliwości wykorzystania modulatora w tunerze do rozgałęzienia sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA