logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć wsad BIOS do laptopa Toshiba SA60-122?

svoraa 26 Lip 2007 23:11 3612 9
REKLAMA
  • #1 4118246
    svoraa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    z góry chciałbym przeprosić jeśli pomyliłem dział - jest ich tu taka mnogość, że mam nadzieję, iż będzie mi to wybaczone :)
    Przejdę od razu do sedna sprawy - mam laptopa Toshiba SA60 - 122 i niestety ktoś już wcześniej próbował ją naprawiać... No i rozgrzebał BIOS do tego stopnia, że komputer się nie uruchamia. Dostęp do programatora mam, więc z zaprogramowaniem pamięci nie będzie problemu, gdyby nie to, że nie mam zupełnie pomysłu skąd wziąć wsad do tegoż biosu. Czy mogę prosić o pomoc/jakieś wskazówki gdzie mogę znaleźć to, czego szukam?
    Pozdrawiam całą społeczność elektroda.pl i z góry dziękuję :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4120636
    svoraa
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc - byłem na tej stronie już wcześniej, jednak znalazłem tam tylko programy do aktualizacji biosu (które rozłożyłem na czynniki pierwsze i i tak nie znalazłem tego czego szukam).
    Potrzebuję wsad do pamięci, prawdopodobnie o wielkości 512 KB, a to co się tam znajduję niestety nie działa.
    Pozdrawiam
  • #4 4120776
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    To słabo szukałeś.Pobierz plik Bios Update,rozpakuj go i wtedy masz do dyspozycji dwa sposoby,ze stacji dyskietek lub CD.Zrobiłem próbę i uruchomiłem plik B190.exe z katalogu Update - 3.5" Disk i na dyskietce jest cały komplet,program flashujący i bios.Identycznie będzie z plikiem ISO do wypalenia na płycie.
  • #5 4120875
    svoraa
    Poziom 10  
    Dzięki, istotnie źle szukałem - przegrzebywałem plik 1A60V19.ima.
    Tak z innej beczki pytanie - czy ktoś zna się na Toshibach na tyle, żeby powiedzieć mi o nazewnictwie modeli? Bo SA60 - 122 nigdzie nie mogę znaleźć. Są: A60-S1072, A60-S1173, A60-S156, A60-S1561, A60-S1591, A60-S1591ST, A60-S1592ST, A60-S166, A60-S1661, A60-S1662, A60-S1691ST

A mojego niestety nie ma. Jakaś wskazówka?
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #7 4122666
    svoraa
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie, muszę sobie chyba okulary kupić.
    Co do komputera - bios udało mi się wgrać, jednak komputer w ogóle się nie uruchamia. Rozebrałem go na dwie części - górę (matryca i klawiatura) i dół (dolna obudowa, płyta główna). Podłączyłem zasilacz, multimetrem sprawdziłem zasilanie (i jest - na baterii, w usb, przy bezpiecznikach, dosłownie wszędzie!), nawet włącznik sprawdziłem - niestety komputer nie wstaje. Co robić? Pękniętych ścieżek nawet jeśli są, to nie znajdę, bo niektóre idą przez środek przekroju płyty.
    Jakieś pomysły?
    Z góry dzięki
  • Pomocny post
    #8 4123157
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź,podmień procesor,uruchom bez pamięci z podłączonymi głośnikami.
  • #9 4123880
    svoraa
    Poziom 10  
    To jest myśl. Głośniki są cały czas podpięte, procesor wyglądał na sprawny, żadnych uszkodzonych nóżek. Jednak po przyciśnięciu włącznika nie dawał żadnego znaku życia. Wiatraki stały w miejscu, nic nie piszczało... Zero reakcji.
  • REKLAMA
  • #10 4851254
    qczi
    Poziom 11  
    Wiec masz kolego uszkodzona plyte.
    Mam to samo. Wymiana plyty to koszt 600-800zl
    za uzywana na allegro, lub ok 453 Eur w serwisie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z odzyskaniem wsadu BIOS do laptopa Toshiba Satellite A60-122, którego BIOS został uszkodzony podczas wcześniejszej naprawy, uniemożliwiając uruchomienie komputera. Użytkownik posiada programator pamięci, ale nie ma oryginalnego wsadu BIOS. Wskazano, że na oficjalnej stronie Toshiby dostępne są pliki aktualizacji BIOS, które po rozpakowaniu zawierają kompletny wsad oraz program do flashowania, dostępne zarówno w formie obrazu dyskietki (B190.exe) jak i ISO do nagrania na płytę CD. Podano również link do wyszukiwarki Google dla modelu Satellite A60-122. Użytkownik miał trudności z identyfikacją modelu, gdyż Toshiba stosuje różne oznaczenia serii A60 (np. A60-S1072, A60-S1591ST), a jego model nie figurował na liście. Po wgraniu BIOS-u komputer nadal nie uruchamiał się, mimo poprawnego zasilania i sprawdzenia włącznika. Zaproponowano testy z podmianą procesora oraz uruchomienie bez pamięci RAM z podłączonymi głośnikami, jednak brak reakcji wskazywał na poważniejszą usterkę płyty głównej. Ostatecznie zasugerowano, że płyta główna jest uszkodzona i wymaga wymiany, co wiąże się z kosztami rzędu 600-800 zł za używaną lub około 453 euro w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA