Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Diana P565E programator nie przeskakuje.

jinx 27 Jul 2007 16:20 3039 6
    jinx
    Level 15  
    Witam. Pralka Polar DIANA P565E, programator 790A nie przeskakuje, jak ręcznie przekręcę to włącza się kolejny etap prania. Bęben obraca się tylko w jedną stronę. Silniczek programatora po zdemontowaniu i podłączeniu napięcia 220V bezpośrednio kręci się. Brak napięcia na stykach silniczka w programatorze. Czy programator jest do wymiany?
    staszekf
    Level 33  
    Sprawdź styki 2 i 4 na programatorze , tam jest podłączany silniczek ale z opisu wygląda że musisz zmienić silniczek i będzie wszystko OK. Pozdrawiam.
    as53
    Level 15  
    Witam. Dostań się do wirnika silniczka i klejem np. KROPELKA wklej magnesik na ośkę. W tym przypadku obraca się magnes , a nie cały wirnik razem z zębatką.

Dodano po 8 [minuty]:

Sprawdż dokładnie magnes , może być pęknięty, wówczas klejenie nie pomoże .
    jinx
    Level 15  
    Napięcie na stykach silniczka w programatorze jednak jest. Na obu pokazuje ok 210V. Wcześniej nie było masy. Wyciągnąłem silniczek zostawiając go podłączonym do programatora i nie kręci się. Jednak jeśli podłączę żarówkę z jednej strony do masy a z drugiej do styku silniczka w programatorze wirnik silniczka zaczyna się kręcić. Zębatka silniczka się obraca, a więc raczej nie potrzeba nic kleić.
    krzysiekl
    Level 22  
    as53 wrote:
    Witam. Dostań się do wirnika silniczka i klejem np. KROPELKA wklej magnesik na ośkę. W tym przypadku obraca się magnes , a nie cały wirnik razem z zębatką.

Dodano po 8 [minuty]:

Sprawdż dokładnie magnes , może być pęknięty, wówczas klejenie nie pomoże .

Rozbierz silniczek bo tak nie sprawdzisz czy się nie odkleił .
    staszekf
    Level 33  
    Witam. Zmień silniczek i po kłopocie.Pozdrawiam.
    jinx
    Level 15  
    Silniczek jest ok. Mam inne pytanie, czy pomiędzy stykiem silniczka w programatorze ( ten w 3 rzędzie) a masą ma być połączenie? Bo u mnie omomierz pokazuje że go nie ma, natomiast jeśli zrobię taki mostek pralka działa, silniczek się kręci a programator przeskakuje normalnie.
    Być może uszkodzeniu uległo jakieś połączenie wewnątrz programatora, nie chce go rozkręcać bo nie wiem czy potem złożę :)
    Czy mogę zostawić taki mostek?

EDIT:
    Pralka pierze w kółko, tzn jak skończy całe pranie załącza jeszcze raz cały proces. Pewno programator jest padnięty.