logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar "Diana P-565 E" napęd programatora

Pytong 13 Paź 2007 17:42 10116 13
REKLAMA
  • #1 4375205
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Potrzebuje konkretnych informacji jak szybko dostać się do programatora. Ze wstępnych oględzin chyba trzeba będzie zdejmować kołnierz :cunning: Tylko nie mówcie, że mam racje.
    Pacjent wygląda mniej wiecej tak:

Konkretnie chodzi o silnik programatora. Słychać że działa, ale nie kręci mechanizmem.

Za wszelkie info z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4375245
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Odkręć boczną blachę po prawejstronie.Zdejmij pokrętło programatora i odkręc dwie śrubki mocujace programator.Zdemontuj go.Montaż odwrotnie .Powodzenia.
  • #4 4375319
    Pytong
    Poziom 32  
    Dzieki za zainteresowanie ..

Czyli mam sie zajać tym: ?

Faktycznie elka .. nigdy nie zwróciłem na to uwagi :-)

A odpowietrznik tam jakoś mocno jest przytwierdzony? I czy musze podnosić pralke podczas usuwania blach. Aha .. czy tą plastikową zaślepke w okolicy przewodu też odkrecać?
  • #5 4375354
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Połóż pralkę na lewy bok i okręć 4 blachowkręty na spodzie. Jeszcze trzeba odkręcić śrubkę mocującą elektrozawór po prawej i plastikowy dekielek z tyłu z którego wychodzi kabel.
  • REKLAMA
  • #6 4378979
    Pytong
    Poziom 32  

OK. Dziekuje za pomoc. Jeszcze raz powpinałem wiekszość kabli od programatora. Teraz wydaje się być dobrze. Okazało się finalnie tak jakby nie widział aktualnego stanu wody i nie pozwalał na załączenie silnika programatora.

Pytanie jeszcze odnośnie paska bo okazuje sie, że jest na wykończeniu. Jaka cenka oryginału i gdzie szukać :)
  • #8 4379652
    Pytong
    Poziom 32  
    Ale o co pytać, to jakiś konkretny typ jest tego paska czy jakoś sie nazywa specjalnie?
  • #9 4379833
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Witam.
    Najlepiej stary w rękę i do hurtowni lub sklepu (na nim masz rozmiar napisany) a jeśli mnie pamięć nie myli to jest SPZ1112.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 4381676
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    W tych programatorach po czasie robił się zbyt duży luz na zębatkach i dźwigience popychającej.Pokrętło przesuwało się na następne pole,ale zamało aby przeskoczyć i cofało się spowrotem.Programator trzeba było wymieniać.
  • #11 4381709
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Roman Wosicki napisał:
    W tych programatorach po czasie robił się zbyt duży luz na zębatkach i dźwigience popychającej.Pokrętło przesuwało się na następne pole,ale zamało aby przeskoczyć i cofało się spowrotem.Programator trzeba było wymieniać.

Nie w tych, tylko w 770 w peeskach. W tych szwankuje wihajster z Al-Zn, który spowalnia programator.
  • REKLAMA
  • #12 4384182
    Pytong
    Poziom 32  
    Hmm SPZ1112 dokładnie coś takiego przeleciało mi przed oczami jak na niego patrzyłem :) Ale nie spisałem więc gdybym sie mylił to prosze mnie uprzedzić.
    Odnośnie paska o takim oznaczeniu, nie mam go nigdzie do kupienia na miejscu, no przynajmniej tam gdzie szukałem nie było. Znacie może miejsce gdzie to można kupić w internecie. Szukam ale widze, że to nie bedzie pikuś. Licze na pomoc. Odnosnie programatora, to chyba jednak jest coś nie tak. Nieregularnie ale przeważnie w tym samym miejscu w programie, silnik programatora zaczyna strasznie stukać, ale nie przenosi napedu, czyli program stoi. Bije sie teraz w piersi bo nie spisałem modelu. A przeciez nie bede tego spowrotem rozbierać. Widze, że wymieniacie modele progr., ale który jest tym faktycznym?

------------edit

LINK
    I to by chyba wszystko wyjaśniało. Gdyby jednak ktoś coś dziwnego zauważył. np że w tych pralkach były różne programatory to prosze dać znać.
  • #13 4385209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 4386237
    Pytong
    Poziom 32  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat wydaje się być wyczerpany:

Pasek Sanok SP2 1112 ZN 81 - cena 10zł
    Programator 790A - cena 160 zł

Za zamieszczenie linków - przepraszam :| obiecuje poprawe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępu do programatora w pralce Polar Diana P-565 E oraz problemów z napędem programatora. Aby dostać się do programatora, należy zdjąć prawą boczną blachę ("elka"), odkręcić pokrętło programatora i dwie śrubki mocujące. Pralkę najlepiej położyć na lewym boku, odkręcić cztery blachowkręty od spodu, śrubkę mocującą elektrozawór po prawej stronie oraz plastikowy dekielek z tyłu przy przewodzie. Problem z programatorem polegał na braku prawidłowego odczytu stanu wody, co uniemożliwiało uruchomienie silnika programatora. Wymieniono także pasek napędowy, który był zużyty; oryginalny pasek to Sanok SPZ1112 (SP2 1112 ZN 81), dostępny w hurtowniach lub sklepach AGD. Programator stosowany w pralce Polar Diana to model 790A, który może mieć problemy z wihajstrem z aluminium i cynku powodującym spowolnienie działania. Wymiana programatora i paska rozwiązała problem. Cena paska to około 10 zł, a programatora około 160 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA