logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 3690 - nie odczytuje karty microSD 1GB, co zrobić?

ewaglanc 28 Lip 2007 18:21 6740 9
REKLAMA
  • #1 4123356
    ewaglanc
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    WITAM
    Jestem po raz 1 na elektrodzie - napisze od razu nie znam się na laptopach po prostu jestem kobietą - ;) chyba mówi samo za siebie :p

Mamy z mężem laptopa acer model aspire 3690 - mam z nim duży problem ponieważ nie działa nam karta odczytu pamięci - tzn jak wkładam karte pamięci głupie 256 mb to ją ''widzi'' - nie odczytuje mojej karty 1 gb z telefonu - w telefonie też odczytuje - ma problem z tą kartą :( czy może mi ktos coś poradzić ? Skąd mam wziąść jaką instalke albo jak miałaby się ona nazywać - jak szukać i co ogólnie zrobić ?
    pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #3 4123514
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Dobrze by było sprawdzić kartę w innym czytniku (np u kogoś, za pomocą "tradycyjnego" czytnika, a nie wbudowanego), bo jeśli dobrze rozumiem, to karta jest podłączana za pomocą adaptera z microSD na SD. Nie wszystkie czytniki odczytują nowsze karty (to, że wszystkie wyglądają na SD nie znaczy, że są z sobą kompatybilne, dlatego powstały takie wynalazki odczytujące dużo wyglądających tak samo kart).
  • REKLAMA
  • #4 4123743
    ewaglanc
    Poziom 10  
    Już piszę - więc tak w laptopie mam zainstalowany windows xp . Karta działała od samego poczatku tzn od grudnia - sformatowana w telefonie działa ale tylko w tym laptopie nie działa - jest jakiś błąd - mój wbudowany czytnik kart jej po prostu nie widzi . Nie wiem o co chodzi jak wkładam inne karty od razu je wyświetla a moją nie i pisze "prosze włożyć dysk ".
  • #5 4123766
    ysiulec
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Rozumiem, że ten problem nie miał miejsza w przeszłości?
    Możliwe, że czytnik nie obsługuje kart pamięci o tym rozmiarze, choć wątpię..
  • #6 4123812
    ewaglanc
    Poziom 10  
    Nie ten problem mam od kilu dni - wcześniej bez problemów odczytywał karte prawie co drugi dzień wrzucałam do laptopa ;) nie wiem co mogło stać z tym czytnikiem ? tylko tej mojej nie odczytuje :(
  • REKLAMA
  • #7 4123833
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Często zdarza się, że wbudowane czytniki w laptopach nie radzą sobie ze wszystkimi kartami, które mimo identycznego wyglądu nie są dokładnie takie same. (Stąd np czytniki "21 in 1").
    Czasem niestety czytniki odmawiają posłuszeństwa :-(.
    Jeśli czytnik nie jest zanieczyszczony (włosy/kurz/itp), to nie bardzo mogę poradzić coś konkretnego :-(.
    Może nie jest to rozwiązanie problemu, ale proponowałabym zakupienie zwykłego, zewnętrznego czytnika, jest takich sporo już od kilku/kilkunastu zł.
  • #8 4123984
    ewaglanc
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedź - może to właśnie mowa o tym moim problemie . Chciałam zaytac jak szukać tego w allegro ? Pod jakim hasłem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4124088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4129032
    ewaglanc
    Poziom 10  
    Chciałam bardzo podziękować "michna3 " - nie wiedziałam że ktos mi wprowadził hasło - był problem bo każdy bawił się telefonikiem ale odblokowałam hasło . Teraz będę uważać komu daję poogladać fonik . :) dzięki wielkie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa Acer Aspire 3690 z systemem Windows XP, którego wbudowany czytnik kart pamięci nie odczytuje karty microSD o pojemności 1 GB, mimo że mniejsze karty (np. 256 MB) są wykrywane bez problemu. Karta działa poprawnie w telefonie, jednak laptop wyświetla komunikat „proszę włożyć dysk”. Możliwe przyczyny to brak odpowiednich sterowników do czytnika kart, niekompatybilność czytnika z kartą o większej pojemności lub ustawione hasło na karcie pamięci w telefonie. Zalecane jest sprawdzenie sterowników na stronie producenta, testowanie karty w innym czytniku (zewnętrznym lub tradycyjnym), a także weryfikacja ustawień zabezpieczeń karty w telefonie. W przypadku trwałych problemów sugerowano zakup zewnętrznego czytnika kart pamięci kompatybilnego z różnymi typami kart. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez usunięcie hasła zabezpieczającego kartę w telefonie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA