logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i wyregulować wskaźnik temperatury w Passacie '93?

ulzana 29 Lip 2007 08:51 3480 17
REKLAMA
  • #1 4124710
    ulzana
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, od jakiegoś czasu borykam sie z problemem w pasacie z 93roku, benzyna/gaz. Wymieniłem silnik i po wymianie, wskaźnik pokazuje podczas jazdy, wg podziałki 100 stopni i nawet ponad, jak w panice sie zatrzymam i auto pochodzi na wolnych obrotach to za moment włącza się wentylator,wygląda na to że wszystko jest ok bo nic nie wybucha, nie kipi, a może czujnik na chłodnicy jest do kitu, albo to jest przekłamanie na elektronice, wymieniłem czujnik na wyjsciu z bloku , dalej to samo, hm, teraz nie wiem, wolałbym aby pokazywana temperatura była wiarygodna, jak mam zrobić pomiar faktycznej temperatury silnika i porównać z pokazywaną, i jak wyregulować wskaźnik na kokpicie abym z lepszym samopoczuciem jeździł. Z góry dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4124722
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4124729
    pioszym6
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam sprawdz termostat czy nie otwiera się zapózno
  • REKLAMA
  • #4 4124736
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Czy czujnik wskaznika temperatury przełożyłes od starego silnika?
  • #5 4124963
    ulzana
    Poziom 12  
    W zasadzie, to czujnik uległ uszkodzeniu przed wymianą silnika, jak wymieniłem silnik, to załeożyłem też nowy czujnik, ale zaraz po odpaleniu zaczeło sie z tą temperaturą i pomyslałem, ze kupiłem uszkodzony, więc kupiłem drugi i jako że miałem wolne miejsce na jeszcze jeden czujnik to go tam wstawiłem i przełozyłem kabelki, na tym drugim mam to samo.Pozdrawiam
  • #6 4125392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4125458
    ulzana
    Poziom 12  
    Dzięki za wypowiedzi, może się wytłumacze dlaczego i skąd moje obawy z tą temperaturą, przed wymianą silnika temperatura wg wskazań wachała się tylko i wyłącznie w okolocach 90 stopni, a tu nagle 100 i mam się do tego przyzwyczaić, skoro mówicie że niemam sie czego obawiać to pewnie wiecie co mówicie, mam nadzieje. Bardzo dziękuje za zainteresowanie, wypowiedzi, pozdrawiam.
  • #8 4125575
    ptasznik
    Poziom 12  
    A uszczelka głowicy nie poszła?
  • REKLAMA
  • #9 4125625
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Hmmm,widziałem wiele samochodów,ale nigdy nie spotkałem się z takim,żeby wskaźnik temperatury pokazywał 100 stopni w normalnych warunkach pracy silnika.No i wypowiedz kolegi Elektritra,że 100 stopni to wcale nie wysoka temperatura.A przy jakiej ntemperaturze zaczyna się gotować woda?Jak w silniku temperatura wody wyniesie 100 stopni,to już jet za późno na cokolwiek.A najgorsze,to stanąć i zgasić silnik.Temperatura na wskaźniku zawsze jest w okolcach 90 stopni.A jak wskaźnik pokazuje 100 stopni,to woda zaczyna się już gotować.Być może jest faktycznie uszkodzony termostat.Możesz to sprawdzić na dwa sposoby - domowym,starym sposobem - włożyć zdemontowany termostat do garnka z wodą i podgrzewać wodę.Powinien się otworzyć w okolicach 87 stopni.Temperaturę wody mierzymy oczywiście termometrem.Drugi sposób - to zdemontować termostat i troszkę pojeździć autkiem i obserwować wskaźnik temperatury.Jak będzie w okolicach 50 stopni,to raczej i czujnik i wskaźnik są dobre,co może sugerować uszkodzenie właśnie termostatu.Temperatura silnika jest raczej w porządku,ponieważ,piszesz,że woda się nie gotuje,a jak pochodzi na wolnych obrotach,to włącza się wentylator.A wentylator zawsze włącza się w okolicach 95 stopni(oczywiście przy sprawnym włączniku).

Dodano po 1 [minuty]:

Hmmm,widziałem wiele samochodów,ale nigdy nie spotkałem się z takim,żeby wskaźnik temperatury pokazywał 100 stopni w normalnych warunkach pracy silnika.No i wypowiedz kolegi Elektritra,że 100 stopni to wcale nie wysoka temperatura.A przy jakiej ntemperaturze zaczyna się gotować woda?Jak w silniku temperatura wody wyniesie 100 stopni,to już jet za późno na cokolwiek.A najgorsze,to stanąć i zgasić silnik.Temperatura na wskaźniku zawsze jest w okolcach 90 stopni.A jak wskaźnik pokazuje 100 stopni,to woda zaczyna się już gotować.Być może jest faktycznie uszkodzony termostat.Możesz to sprawdzić na dwa sposoby - domowym,starym sposobem - włożyć zdemontowany termostat do garnka z wodą i podgrzewać wodę.Powinien się otworzyć w okolicach 87 stopni.Temperaturę wody mierzymy oczywiście termometrem.Termostat musi się całkowicie otworzyć.Nie może być na wpół uchylony.Drugi sposób - to zdemontować termostat i troszkę pojeździć autkiem i obserwować wskaźnik temperatury.Jak będzie w okolicach 50 stopni,to raczej i czujnik i wskaźnik są dobre,co może sugerować uszkodzenie właśnie termostatu.Temperatura silnika jest raczej w porządku,ponieważ,piszesz,że woda się nie gotuje,a jak pochodzi na wolnych obrotach,to włącza się wentylator.A wentylator zawsze włącza się w okolicach 95 stopni(oczywiście przy sprawnym włączniku).
  • #10 4125657
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    Albercik 321 napisał:
    Hmmm,widziałem wiele samochodów,ale nigdy nie spotkałem się z takim,żeby wskaźnik temperatury pokazywał 100 stopni w normalnych warunkach pracy silnika.No i wypowiedz kolegi Elektritra,że 100 stopni to wcale nie wysoka temperatura.A przy jakiej ntemperaturze zaczyna się gotować woda?

Albercik weź audi te auta kręcą się w okolicach 100°C i to norma
    a co do gotowania wody to masz rację, ale nie w układzie pod ciśnieniem
  • #11 4125800
    boby0
    Poziom 11  
    wszystkie passaty z jeśli dobrze pamiętam z lat 92 chyba do 96 bardzo żle znoszą wode jako czynnik chłodzący taka ich uroda (konstrukcja głowicy) przerabiałem to kilka razy płyn chłodzący lub koncentrat w dużym stężeniu.
  • #12 4125805
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 4125935
    goldwinger
    Ocena: 2104
    elektrit napisał:
    Chciałbym widzieć jakikolwiek samochód, w którym termometr na desce pokaże 50 st, bo przeważnie startuje od 70.

audi C3, B3, B4, natomiast A4 startuje ze wskazaniami od 60°C
    (ale się uparłem na te audiki :D)
  • #14 4126493
    pioszym6
    Poziom 16  
    Zgadzam się z kolegami ale twierdzę że wskaznik nie powinien pokazywać (przy normalnej jezdzie) temperature 100°C i wyższą jak kolega pisał
  • #15 4126557
    ulzana
    Poziom 12  
    Panowie, może w końcu dowiem się co mam z tym zrobić, ja proszę o poradę !!!!
  • #16 4126588
    pioszym6
    Poziom 16  
    Może się uparłem ale na początek sprawdz termostat
  • #17 4126597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4126607
    Błażej
    Ocena: 3627
    Wiecie co? Tak żeście się zagalopowali, że dyskusja całkiem sie zrobiła OT.
    Pozostaje to zamknąć. A autora prosić o ponowne rozpoczęcie dyskusji. I tym razem regulaminowe!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nieprawidłowego wskazywania temperatury silnika w Volkswagen Passacie z 1993 roku (benzyna/gaz) po wymianie silnika. Wskaźnik temperatury pokazuje około 100°C lub więcej, co budzi obawy, mimo że wentylator chłodnicy włącza się prawidłowo, a silnik nie przegrzewa się ani nie wykazuje objawów awarii. Sugerowano sprawdzenie termostatu, który może otwierać się z opóźnieniem, oraz potwierdzenie prawidłowości działania czujników temperatury – zarówno tego na chłodnicy, jak i na bloku silnika. Podkreślono, że temperatura 100°C jest normalna dla pracy silnika w układzie chłodzenia pod ciśnieniem, gdzie płyn chłodniczy wrze w wyższej temperaturze niż woda. Wskazano, że temperatura silnika jest zwykle wyższa niż chłodnicy, a wentylator uruchamia się około 97–98°C. Zalecano test termostatu poprzez podgrzewanie go w wodzie i obserwację momentu otwarcia. Dyskusja zawierała także uwagi o specyfice układu chłodzenia Passatów z lat 1992–1996 oraz porównania do innych marek, takich jak Opel i Ford. Ostatecznie brak jednoznacznej metody regulacji wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej, a problem może wynikać z konstrukcji układu lub czujników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA