Hmmm,widziałem wiele samochodów,ale nigdy nie spotkałem się z takim,żeby wskaźnik temperatury pokazywał 100 stopni w normalnych warunkach pracy silnika.No i wypowiedz kolegi Elektritra,że 100 stopni to wcale nie wysoka temperatura.A przy jakiej ntemperaturze zaczyna się gotować woda?Jak w silniku temperatura wody wyniesie 100 stopni,to już jet za późno na cokolwiek.A najgorsze,to stanąć i zgasić silnik.Temperatura na wskaźniku zawsze jest w okolcach 90 stopni.A jak wskaźnik pokazuje 100 stopni,to woda zaczyna się już gotować.Być może jest faktycznie uszkodzony termostat.Możesz to sprawdzić na dwa sposoby - domowym,starym sposobem - włożyć zdemontowany termostat do garnka z wodą i podgrzewać wodę.Powinien się otworzyć w okolicach 87 stopni.Temperaturę wody mierzymy oczywiście termometrem.Drugi sposób - to zdemontować termostat i troszkę pojeździć autkiem i obserwować wskaźnik temperatury.Jak będzie w okolicach 50 stopni,to raczej i czujnik i wskaźnik są dobre,co może sugerować uszkodzenie właśnie termostatu.Temperatura silnika jest raczej w porządku,ponieważ,piszesz,że woda się nie gotuje,a jak pochodzi na wolnych obrotach,to włącza się wentylator.A wentylator zawsze włącza się w okolicach 95 stopni(oczywiście przy sprawnym włączniku).
Dodano po 1 [minuty]:
Hmmm,widziałem wiele samochodów,ale nigdy nie spotkałem się z takim,żeby wskaźnik temperatury pokazywał 100 stopni w normalnych warunkach pracy silnika.No i wypowiedz kolegi Elektritra,że 100 stopni to wcale nie wysoka temperatura.A przy jakiej ntemperaturze zaczyna się gotować woda?Jak w silniku temperatura wody wyniesie 100 stopni,to już jet za późno na cokolwiek.A najgorsze,to stanąć i zgasić silnik.Temperatura na wskaźniku zawsze jest w okolcach 90 stopni.A jak wskaźnik pokazuje 100 stopni,to woda zaczyna się już gotować.Być może jest faktycznie uszkodzony termostat.Możesz to sprawdzić na dwa sposoby - domowym,starym sposobem - włożyć zdemontowany termostat do garnka z wodą i podgrzewać wodę.Powinien się otworzyć w okolicach 87 stopni.Temperaturę wody mierzymy oczywiście termometrem.Termostat musi się całkowicie otworzyć.Nie może być na wpół uchylony.Drugi sposób - to zdemontować termostat i troszkę pojeździć autkiem i obserwować wskaźnik temperatury.Jak będzie w okolicach 50 stopni,to raczej i czujnik i wskaźnik są dobre,co może sugerować uszkodzenie właśnie termostatu.Temperatura silnika jest raczej w porządku,ponieważ,piszesz,że woda się nie gotuje,a jak pochodzi na wolnych obrotach,to włącza się wentylator.A wentylator zawsze włącza się w okolicach 95 stopni(oczywiście przy sprawnym włączniku).