Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opticum 3000 brak połączenia

29 Jul 2007 11:01 5276 19
  • Level 11  
    Witam

    Dostałem w prezencie cały komplet satelitarny (chyba na nieszczeście)
    W tym komplecie jest opticum 3000 ale prawie wszystkie kanaly nie maja obrazu....Kupiłem kabel RS232 i podłączyłem tuner do komputera aby zaaktualizować wszystko co się da(kanały ,soft,)Niestety tuner nie łączy się z komputerem mimo ,że postępowałem według instrukcji znalezionych na stronie globo...posiadam wersję taką oprogramowania:
    S/W VER VGA0 3.2.78
    H/W VER 8 5.3.0
    LOADER VER 1.0.7
    FDD VER 1.0.8

    DATA POCZĄTEK 2005 ROKU

    PRÓBOWAŁEM POŁĄCZYĆ TUNER ZA POMOCĄ "Upgrade tools 1.0.7 " potem za pomocą "Opticum upgrade 1.0.07B-V002" a soft miałem taki "Software 3.3.50+lista kanalow" niestety nic z tego ...nie łączy się i nic sie nie dzieje ...próbowałem wgrać loadera 1.0.7 ponownie i też nic ...
    Także nie łączy się odwrotnie (zgranie softu),kanał co jest tu proponowany 9339 nie włącza się tak jak to opisane ...nie mam zadnej możliwości wejść w menu--instalation---kod0937(bo nie mam tego )wchodząc w menu mam ---akcesoria---a w nich "Informacja o systemie" "Aktualizacja oprogramowania" aktualizacja listy kanałów "aktualizacja systemu"...Menu mam po polsku.Czy go wyłącze (tuner) czy go włączę według opisów zlalezionych na forum i tak to nic nie daje ...

    może ktoś przeszedł już etap wgrania nowego softu (listy kanałów ,kluczy ) do tego modelu i może mnie poprowadzić za rekę ...niestety mam zestaw 2 dni ,wiec słabo się orientuję
    ale mam duzo zapału

    dziękuję (chwilowo) z góry za pomoc

    PS: przejrzałem forum kilka razy poświęconego opticum i powiem ,że prawie nic nie rozumiem ,...
    Tomasz
  • Level 29  
    Napisz coś więcej, co się dzieje podczas próby łączenia tunera z kompem: jakie są kominikaty, jakie błędy itp.
    Czy masz dobrze ustawiony COM?
  • Level 11  
    Dokładnie sprawdziłem ustawienia w biosie płyty głownej (enabled)reszta także włączona(ecp-eep) Dokładnie sprawdziłem ustawienia portów w panelu sterowania (system,menedzer urządzeń)mam włączone, nie ma żadnego konfliktu ...najgorzej ,że nic sie nie pokazuje zadnych komunikatów o błedach poprostu program ma napisane connectting a w tunerze mam włączone połączenie ... i klapa:)

    Tomasz

    Dodano po 4 [godziny] 57 [minuty]:

    Może dokładniej opiszę jak to robię :

    Wyłączam tuner wyłączam komputer ,podłączam do komputera kabel i tunera odpalam komputer.uruchamiam program do ładowania ,podaję scieżkę dostępu do pliku naciskam start i się łączy ...podłączam tuner do prądu i czekam ...i nic...:(

    tak samo jak wyzej tylko że po podłączeniu tunera wchodze w menu i naciskam aktualizacja oprogramowania ,potem bo to nic nie daje naciskam aktualizacja systemu...też nic nie daje ...itd w kółko inne kombinacje...
  • Level 15  
    fuzuczu wrote:
    Dokładnie sprawdziłem ustawienia w biosie płyty głownej (enabled)reszta także włączona(ecp-eep) Dokładnie sprawdziłem ustawienia portów w panelu sterowania (system,menedzer urządzeń)mam włączone, nie ma żadnego konfliktu ...najgorzej ,że nic sie nie pokazuje zadnych komunikatów o błedach poprostu program ma napisane connectting a w tunerze mam włączone połączenie ... i klapa:)

    Tomasz

    Dodano po 4 [godziny] 57 [minuty]:

    Może dokładniej opiszę jak to robię :

    Wyłączam tuner wyłączam komputer ,podłączam do komputera kabel i tunera odpalam komputer.uruchamiam program do ładowania ,podaję scieżkę dostępu do pliku naciskam start i się łączy ...podłączam tuner do prądu i czekam ...i nic...:(

    tak samo jak wyzej tylko że po podłączeniu tunera wchodze w menu i naciskam aktualizacja oprogramowania ,potem bo to nic nie daje naciskam aktualizacja systemu...też nic nie daje ...itd w kółko inne kombinacje...


    Mam pytanie próbowałeś zgrać soft z tunera? jeżeli tak i wszystko odbyło się poprawnie to bedziesz wiedział czy z tą wersją loadera będzie działał.
    U ciebie podejrzewam że to wina softu który wgrywasz polecałbym raczej soft trumana niż ten który podajesz
    linki znajdziesz na
    Code:
    http://forum.vipersat.pl/ 
    
    oraz http://sputnik-sat.vipersat.pl/

    lub na
    Code:
    http://forum.dvhk.pl/
  • Level 11  
    Nie moge wgrać ani zgrać softu ,nie łączy się wcale tuner z komputerem .A ten soft trumana to gdzie można znaleść może jakiś link...albo pełniejszą nazwę ...
  • Level 15  
    fuzuczu wrote:
    Nie moge wgrać ani zgrać softu ,nie łączy się wcale tuner z komputerem .A ten soft trumana to gdzie można znaleść może jakiś link...albo pełniejszą nazwę ...


    Nie pytam się o wgrywanie tylko o zgrywanie
    czyli kierunek odwrotny do wgrywania.

    Zgraj soft który siedzi w tunerze na komputer
  • Level 29  
    fuzuczu wrote:
    Nie moge wgrać ani zgrać softu ,nie łączy się wcale tuner z komputerem .A ten soft trumana to gdzie można znaleść może jakiś link...albo pełniejszą nazwę ...


    Loader masz 1.07, więc ten soft: TRUMAN-SW3[1].3.71 (najnowszy) napewno będzie pasował. Musisz w pierwszej kolejności uzyskać połączenie, bo ani nic nie zgrasz, ani nie wgrasz. Sprawdź jeszcze raz połaczenia i ustawienia. Poczytaj trochę o programowaniu tego tunera, są tam pewne uwagi - może pomogą.
  • Level 39  
    Podstawowe pytanie to dlaczego kolega manipuluje z softami? O co chodzi? Czy tuner odbiera cokolwiek( z treści pytania wynika że tak)? Czy chodzi o jakieś szczególne własności? Jeśli odbiera to tylko aktualizacja (przeszukanie nieba) obsady. Kolejne pytanie to czy przewód połączeniowy jest wykonany odpowiednio? Słynne połączenie masy z pinu (bodajże 5) z korpusem złącza i oczywiście skrzyżowanie pinów 2 i 3. Później skracanie ścieżki dostępu. I wreszcie jeśli nie będzie sukcesu to może być wynik uszkodzeń oprogramowania i programowanie przy pomocy JTAG.
  • Level 11  
    wyraznie juz napisałem ,że nie moge zgrać:)

    cytuje "Nie moge wgrać ani zgrać softu "

    cytuje post wyzej"Także nie łączy się odwrotnie (zgranie softu)," poprostu kompletnie nie reaguje zaraz zobaczę z linkami co mi podałeś...o na laki jest podobny temat poczytam jest jakis opticumaespatcher
    i trochę opisu ...może to coś w końcu da...zabieram się za lekturę...dam znać jak coś "sknocę":)lub nic nie pójdzie...dziękuję dzięki Tobie może coś ruszy

    hehe ..odbiera ze 70 kanałów z telefonami i w tle z kobietami a nie odbiera np:polsatu2 a powinien poloni 1 ,tv poloni ...stąd te pytania o soft nowy ...klucze mnie nie interesuja..skanowanie nic nie daje satelity ,bo kanały są ale nie ma obrazu...kabel jest to nullmodem wiec taki jak trzeba ...
  • Level 15  
    fuzuczu wrote:
    wyraznie juz napisałem ,że nie moge zgrać:)

    cytuje "Nie moge wgrać ani zgrać softu "

    cytuje post wyzej"Także nie łączy się odwrotnie (zgranie softu)," poprostu kompletnie nie reaguje zaraz zobaczę z linkami co mi podałeś...o na laki jest podobny temat poczytam jest jakis opticumaespatcher
    i trochę opisu ...może to coś w końcu da...zabieram się za lekturę...dam znać jak coś "sknocę":)lub nic nie pójdzie...dziękuję dzięki Tobie może coś ruszy

    hehe ..odbiera ze 70 kanałów z telefonami i w tle z kobietami a nie odbiera np:polsatu2 a powinien poloni 1 ,tv poloni ...stąd te pytania o soft nowy ...klucze mnie nie interesuja..skanowanie nic nie daje satelity ,bo kanały są ale nie ma obrazu...kabel jest to nullmodem wiec taki jak trzeba ...


    A próbował kolega dodać ręcznie te transpordery na których odbierają te kanały? (duże prawdopodobieństwo że tuner poprostu nie ma tych transporderów na liście)
    Tele5
    HOT BIRD 7
    Poprzez cyfrowe odbiorniki satelitarne, oraz dekodery CYFRA+ na kanale 9 i Cyfrowy Polsat na kanale 29.
    Pozycja: 13°E
    Transponder: 15
    Częstotliwość: 11.487 GHz
    Polaryzacja: pozioma
    SR: 27500 msymb/s
    FEC: 3/4
    Network id: 318
    Transponder id: 1500
    Service id: 51.02
    PCR PID: 161
    Video PID: 161
    Audio PID: 84

    Polecam lekturę na tej stronie
    Code:
    http://www.lyngsat.com/hb7a.html


    Poprostu podejrzewam brak aktualizacji transporderów po zmianach na satelicie
  • Level 11  
    no nic ...sprawdziłem wszystkie programy jakie mogłem otrzymać z internetu (nawet od innych modeli) nie łączy się nadal ...przewiduję ,jak napisano wyżej,że to wina kabla już mam schemat połączeń takiego kabla i dziś go zbuduję od podstaw jeżeli to nic nie da ,poprostu przestanę już walczyć z nim oddam też komuś a sam kupię inny mniej oporny na modyfikacje:),ustawienie tak jak opisano tranfpondera nic nie dało...kanał jest ale obrazu nie...:(
  • Level 39  
    Rady trudno udają się kiedy radzący nie do końca zna sytuację. Ja jakoś nie pojmuję cóż to za stan kiedy są jakieś programy odbierane a na innych (poprawnie zaprogramowanych) nie ma obrazu. Coś w tym tłumaczeniu nie pasuje. Prawdopodobnie mowa o dawnych lokalizacjach programów, gdzie teraz jest pustka (domniemanie). I stąd mowa o dodaniu transponderów i ich scanowanie. Gdybyśmy chociaż dowiedzieli się o jakich lokalizacjach mowa. Oczywiście nie dotyczy to możliwości programowania przez komputer, gdzie spodziewam się jak w poprzednim poście.
  • Level 15  
    Taka powinna być częstotliwość po zmianie satelity na HotBird 7A
    Opticum 3000 brak połączenia
    F oznacza kanał nadawany jako FTA

    Prawdopodobnie ustawiłeś sobie na kanał ze starej częstotliwości, po przeskanowaniu na liście kanałów powinny znajdować się 2 kanały o tej samej nazwie jeden na starej częstotliwości, a drugi na nowej.
  • Level 11  
    Dokładnie tak ...o dziwo kanały już są jedne są puste drugie są z obrazem:)przestawienie ręczne poskutkowało ,kabel zbudowałem ale nawet na nim tuner nie łączy się z komputerem teraz mam 14 programów polskich dodatkowo(wprowadzone ręcznie),jest już zdecydowanie lepiej niż było :)Jestem już zadowolony ,ale do pełni szczęścia jednak chcę podłączyć tuner do komputera ,mimo ,że "on" tego nie chce...poprostu uwziąłem się ...
  • Level 39  
    Tego tunera nie miałem na tapecie więc nie mogę pisać pewnie. I coś mi nie pasuje z oprogramowaniem o którym była mowa. I to trzeba będzie sprawdzić na fachowych forach. Wcale nie jestem pewien czy soft 3.3.50 pójdzie na tym odbiorniku. Coś gdzieś słyszałem o jakichś 10.72 xx. Trochę unikasz podawania informacji pod kątem pytań. Przewód rozumiem połączony: 2-3, 3-2, 5-korpus/masa odbiornika.
    Sprawdziłem i okazuje się, że oprogramowanie jest prawidłowe więc chyba jesteś skazany na sukces.
  • Level 28  
    Po pierwsze jak nie działa rs232 to tranzystory BA/SOT23/BCW61A/PNP lub drugi HF/SOT/2SC3124/NPN a można je uwalić jeżeli tuner jest podłączony do prądu wraz z komputerem a ty lub poprzednik łączył je kablem nulmodem i na styku tuner kabel wyrównał sie potencjał i uwalił port rs232 czyli ten pierwszy tranzystor ale jest możliwość że naprzykład kondensatory w zasilaczu C15,C13 470mf/10 sa już prawie kaput czyli do wymiany a pisze o nich bo ty nie piszesz jaki ten tuner stary może poprzednik założyl 1000mf na 25V i będą problemy lub z odzysku.
    Opticum 3000 brak połączenia
    Podajesz takie info
    S/W VER VGA0 3.2.78
    H/W VER 8 5.3.0
    LOADER VER 1.0.7
    FDD VER 1.0.8
    Ja jak posiadałam globo to miałam takie info
    S/W ver. VGA0 3.2.67
    H/W ver. YW5518 5.3.0
    LOADER ver. 1.07
    FDD ver. 1.0.2

    Czyli softy z http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=891
    akurat ten pasuje posiadasz loadera 1.0.7 i wgrywaj softy tylko do 1.0.7 a ty masz soft jeszcze orginalny czas go zmienić na edukacyjny.
    Sprubuj ściągnąć nowego Upgrade 1.0.7 może ten co masz jest problematyczny i poczytaj ten temat http://www.globo.home.pl/viewtopic.php?t=2933
    a ten optikum to klon GLOBO i wsio robisz jak do globo
  • Level 11  
    Witam

    Dokładnie sprawdziłem kondensatory ,nie są "spuchnięte" i ich wartość to 470mf/10v ten c-15 to jest w innym miejscu a ten opisany wyżej to jest u mnie c-13...ale sprawdziłem i jeden i drugi ,ale dla pewności kupię dwa nowe 1000mf/16v i je tam wlutuję.Zrobiłem zdjęcia tej części zasilacza ,oraz środka i przodu tunera ,może to pomoże w identyfikacji co to za "stworek"...

    Podaję to co spisałem z płyty głównej
    YW-968-VER 3.0
    DATE : 2005-03-21

    Niestety popełniłem błąd w rejestracji na stronie globo i zarejestruję się jutro :(...(pech)


    Mam nadzieję ,ze te dane oraz zdjęcia pomogą ,jutro wejdę na podane linki i zdam relację

    dziękuję
  • Level 28  
    No i troszke inaczej wygląda popatrz czy przy rs232 jest układ max232 bo jak niema to obsługa rs232 jest na tranzystorach wtedy daj foto właśnie z tego miejsca w dobrej rożdzielczości
  • Level 11  
    Zarejestrowałem się, poczytałem ,ale tam kompletnie nie ma nic na temat tego klona co mam .Wszyscy radzą robić upgrade poprzez włączenie tunera do prądu po odpaleniu programu z softem ,kluczami ,itd...i grzecznie czekać aż się połączy ...w tym modelu co mam ,jak pisałem wyżej,są kompletnie inne opcje aktualizacji .Nie mam obok wejścia RS 232 tego układu ...i ponownie klapa .Druk SMD wiec ledwo widzę co tam jest ,ale układ (scalak) to bym zauważył:/Dokładam zdjęcie tego miejsca.Ot sie model trafił...

    Mam pytanie poza tematem co to za punkty mi dodało automatycznie?pod zdjęciem ...?
  • Level 28  
    Model dobry edukujący słabi w te klocki popatrz na to foto i zrób jak tam pisze Opticum 3000 brak połączenia odczytaj z nich symbole np HR , BA.
    A tak masz w globo http://img290.imageshack.us/my.php?image=tranzystoryrh8.jpg
    Quote:
    Wszyscy radzą robić upgrade poprzez włączenie tunera do prądu po odpaleniu programu z softem ,kluczami ,itd...i grzecznie czekać aż się połączy ...w tym modelu co mam ,jak pisałem wyżej,są kompletnie inne opcje aktualizacji .Nie mam obok wejścia RS 232 tego układu ...i ponownie klapa

    I dobrze radzą tu masz jak to robić tylko tam jest jeszcze z loaderem 1.0.6 ale tak samo sie to robi http://laki.dvhk.pl/faq/tomy/5000/globo.html
    A tu masz wzór budowy rs232 na tranzystorach lub na układzie max232
    Opticum 3000 brak połączenia