logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada – nagłe rozłączanie internetu, gasnące diody modemu, zawieszanie komputera

Gierek.zse 25 Cze 2006 20:22 1948 24
REKLAMA
  • #1 2763237
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam neostradę i działa dobrze aż nagle diody na modemie gasną i internetu nie ma. Komputera też nie da się wyłaczyć można tylko zresetować bo gdy chce wyłączyć cały czas wyświetla się komunikat o zapisywaniu ustawień. Dzieje się to od wczoraj. Dziś zrobiłem formata i nic nie pomogło. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2763243
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podaj oznaczenie i model zasilacza. Zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz. Jeżeli możesz, spróbuj podłączyć inny zasilacz.
  • #3 2763254
    manujlo
    Poziom 14  
    a robiles formata wszykich dyskow ?
    podejrzewam ze to jest jakis wir lub uszkodzenie fizyczne dysku
    Hmm a jak dokladnie wyglada ten komunikat ?
  • REKLAMA
  • #4 2763264
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Robiłem tylko tego z Windowsem. Komunikat to standardowy windowsowski, jest wylogowywanie, potem zapisywanie ustawień i to juz zostaje, a jak wyłączam gdy internet działa to jeszcze potem jest "zazmykanie systemu windows" i komputer się wyłącza.
  • #5 2763285
    manujlo
    Poziom 14  
    A sproboj bez neostardy uruchomic i wyklaczyc komputer
    Ja sie upiream przy winie softu tzn. sterownik/program/wirus ktorego system nie moze zakonczyc i dlatego ale bardzo dziwne ze format nie pomogl
  • #6 2763325
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Gierek.zse napisał:
    diody na modemie gasną

Jedna z tych diod sygnalizuje obecność napięcia zasilającego modem, które pobierane jest z portu USB. na obecność tego napięcia ma wpływ zasilacz oraz pewne funkcje energooszczędności obsługiwane przez BIOS płyty głównej oraz przez system operacyjny. Podaj dane zasilacza, o które już prosiłem. Ponadto podaj nazwę płyty głównej oraz jakiego system operacyjny uzywasz.
    manujlo napisał:
    bardzo dziwne ze format nie pomogl

Rzeczywiście dziwne, ponieważ powszechnie wiadomo, że FORMAT C: pomaga na wszystko, łącznie z uszkodzonym zasilaczem i źle ustawionymi opcjami w BIOS-ie.
  • REKLAMA
  • #7 2763349
    manujlo
    Poziom 14  
    a czy wiesz ze dioda nr.1 ta wskazujace zasilaie da sie wylaczyc programowo wiem bo sam to uczynilem wiec nie koniecznie z powodu slabego zislania aczkolwiek miezylem juz taki modem od neo i pobiera on 450mA wiec troszke za blisko granicy mozliwosci usb(500mA) zebym mogl powiedziec z pewnoscia ze wina lezy po stronie softu
    Jak kolega ma miernik to by bylo najlepej zeby zmiezyl poszczegolne napiecia jesli nie to niech je sprawdzi w biosie(wskazania niestety sa zazwyczaj niedokladne) jes i nam poda ponadto bym prosil o opis zachowania sytemu gdy modem jest nieobecny
    a kolego jankolo jak bios mogl sam zmienc jakies opcje?lol a jakby byly zle napieca w zasilaczu to raczej jest 0,1% szans ze akurat przy wylaczaniu by sie to objawialo

Proszę poprawić błędy w poście
    [jankolo]
  • #8 2763355
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Windows XP Professional Plyta MSI MS-6712 KT4AV-L KT400A LAN
    Zasilacz Rexpower PX-300 180 W (cos jeszcze? bo nie wiedzialem co spisac).

Miernika niestety nie mam.
  • #9 2763369
    manujlo
    Poziom 14  
    jaki procek i karta graficzna ? bo 180 wat to troszke malo jak na komputer na platformie athlon/duron :| ale zalezy jaki jest procesor i karta graficzna bo jak jest jakis gf2 i duron 1400 to zasilacz w 100% jest wystarczajacy
  • #10 2763371
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Radeon 9550 i AMD Athlon 2600+
  • #11 2763380
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    manujlo napisał:
    to raczej jest 0,1% szans ze akurat przy wylaczaniu by sie to objawialo

Diody od modemu kablowego wcale nie gasną przy wyłączaniu systemu.
    Gierek.zse napisał:
    Zasilacz Rexpower PX-300 180 W

Proszę z tabliczki zasilacza spisać napięcia i prądy. Proszę odłączyć zasilanie napędu/napędów optycznych i sprawdzić, czy też będą gasnąć diody na modemie.
  • #12 2763383
    manujlo
    Poziom 14  
    heh nie powiem ze ci to wina zasilacza (choc bardzo prawdopodobne)ale jak na taka konfiguracje chlopie musisz wymienc ten zasilacz bo 180 wat to jest za slabe ..ryzykujesz bo przepiecie w sieci a cos moze poleciec
    nowy zasliacz to teraz 60 zl a masz bezpieczenstwo
  • #13 2763394
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    A ram ma cos do tego ?? Wczesniej mialem 512 a wczoraj podlaczylem dodatkowe 512 i wtedy sie zaczelo, tyle, ze czasami dziala dlugo a czasami po chwili sie wylacza.

Dodano po 9 [minuty]:

115V 60 Hz - 7A, 230V 50Hz 4A, (+3.3V - 20A, +5V - 30A)-MAX 180W, +12V - 15A, -5V - 0.5A, -12V - 0.8A, +5Vsb - 2A
  • #14 2763436
    Witkacy8
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    To odłącz kość ramu i zobacz czy problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #15 2763464
    manujlo
    Poziom 14  
    o jezu ale tys madry .. jak cos nowego podlaczysz i zaczna sie jakies problemy to znaczy ze musisz to odlaczyc i zobaczyc czy nie znikna...
    a jak po wyjeciu ramu bedzie dobrze to nie idz odrazu do sklepu/czlowiek ktory ci sprzedal ze zepsuty bo mozliwe ze zasilacz nie daje rady sobie z dodatkowym obciazeniem i powoduje niestabilna prace

ponadto zle odczytales te napiecia
  • #16 2763474
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Napisz coś więcej o Windows XP - zainstalowałeś SP?
  • #17 2763543
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    md napisał:
    Napisz coś więcej o Windows XP - zainstalowałeś SP?
    Nie. Ale jak narazie działa cały czas dobrze.
  • #18 2763552
    md
    Poziom 41  
    Jak widzisz, nie działa dobrze. Celowo pytam, bo powszechnie wiadomo, że czysty Windows XP ma kłopoty z obsługą USB, dopiero SP1 usuwa te problemy. Objawami są właśnie gasnące diody na modemie USB od Neostrady. Jeżeli nie chcesz mieć kłopotów, to zainstaluj SP, najlepiej od razu SP2. Pamiętaj, by przed instalacją SP koniecznie usunąć wszelkie wirusy i trojany.
  • #19 2764101
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Tylko, że wcześniej nie miałem żadnych problemów a także nie miałem SP.
  • #20 2764124
    md
    Poziom 41  
    Kiedyś, to ja byłem piękny i młody. W czasach, kiedy codziennie w sieci pojawiają się nowe wirusy, trojany i sposoby atkaku komputerów z sieci, skrajna nieodpowiedzialnością jest używanie niezaktualizowanego systemu przynajmniej łatkami krytycznymi. Jak popatrzysz na historię aktualizacji Windows XP, to zobaczysz dziesiątki, jeżeli nie setki łat wydanych przed SP1 i po SP2. Nie twierdzę, że Twoje kłopoty są spowodowane wyłącznie brakiem aktualizacji, ale z doświadczenia wiem, że Neostrada na modemie USB nie będzie dobrze działać bez niezbędnych aktualizacji Windows XP.
    Co do pamięci - w sieci znajdziesz program Memtest do testowania kości pamięci.
  • Pomocny post
    #21 2764477
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Po 1 w ustawieniach sprzętu koniecznie wyłącz zezwalanie na wyłączenie urządzenia w celu oszczędzania energii.
    Po 2 wymień zasilacz, 1024 ramu i napędy to za pewne za dużo na Twój.
    Po 3 jak modem "zgaśnie" wypnij go z usb i wepnij ponownie, powinien załapać, jak nie to masz problem nie związany z konfigiem programowym.
    Pozdrawiam.
  • #23 2764595
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Tomash_ek napisał:
    Po 1 w ustawieniach sprzętu koniecznie wyłącz zezwalanie na wyłączenie urządzenia w celu oszczędzania energii.
    Po 2 wymień zasilacz, 1024 ramu i napędy to za pewne za dużo na Twój.
    Po 3 jak modem "zgaśnie" wypnij go z usb i wepnij ponownie, powinien załapać, jak nie to masz problem nie związany z konfigiem programowym.
    Pozdrawiam.

1. Zrobiłem, zobaczymy czy pomoże.
    2. Pomyślałem to samo, jak jeszcze będzie się to powtarzeć to spróbuje podłączyć od jakiegoś kolegi.
    3. Nic nie dawało.
  • #24 2978864
    Cybus18
    Poziom 17  
    "md"
    Ja też mam win XP bez żadnych łatek i SP, a neostrada śmiga mi super, zero problemów z usb. Może nie jestem super informatykiem, ale nie sądzeażeby problem istniał z powodu braku łatek w systemie.
    Moim zdaniem wina leży po stronie zasilacza.
  • #25 3033520
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Problem z głowy. RAM'y sprzedałem a za pieniądze kupiłem sobie głośniki Creativa, z których działania jestem bardziej zadowolony niż z pamięci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Neostradę z modemem USB, który nagle traci połączenie, a diody na modemie gasną. Komputer zawiesza się przy próbie wyłączenia, zatrzymując się na komunikacie o zapisywaniu ustawień. Problem pojawił się po dołożeniu dodatkowej kości RAM (512 MB), a format systemu Windows XP nie rozwiązał usterki. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niewystarczająca moc zasilacza (Rexpower PX-300 180W), przeciążenie portu USB przez modem pobierający blisko 450 mA, problemy z pamięcią RAM oraz brak zainstalowanych aktualizacji systemu (Service Pack 1 lub 2). Zalecane jest wyłączenie opcji oszczędzania energii dla urządzeń USB w systemie, testowanie działania bez dodatkowej pamięci RAM, wymiana zasilacza na mocniejszy oraz instalacja najnowszych aktualizacji Windows XP. Wskazano również na możliwość uszkodzenia sprzętowego lub konfliktów sterowników, a także na konieczność sprawdzenia napięć zasilacza miernikiem. Ostatecznie użytkownik sprzedał dodatkową pamięć RAM, co rozwiązało problem stabilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA