logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K800i - lampa błyskowa nie ładuje się i śmierdzi spalenizną, co robić?

vader03 29 Lip 2007 12:25 3534 25
REKLAMA
  • #1 4125167
    vader03
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam chciałem się spytać jak dokładnie działa lampa błyskowa. Mam pewien problem z flashem i nie wiem czy to od lampy czy czegoś innego.kondensatory wyglądają na zdrowe a słyszałem że lampy ksenonowe nie mogą tak poprostu się zepsuś. Mam SE k800i i tam właśnie jest taka lampa. Pewnego dnia zrobiło się jakieś zwarcie i się strasznie nagrzała i śmierdziała spalenizną.

A może jest to wima układu wyzwalającego ?? Przyjmuje tą opcje jako najmniej prawdopodobną ponieważ lampa się nawet nie ładuje to nic dziwnego że nie wyzwala błysku. Na wyświetlaczu pokazuje mi w nieskończoność ładowanie lampy. Prosze o jakieś rady... Pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #2 4125612
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Lampa błyskowa składa się z "palnika" i kondensatora w pierwszej fazie ładowany jest kondensator a następnie wszystko co zgromadził w sobie podawane jest na "palnik" który robi BŁYSK :). W K800 są wykorzystane dwie diody które świecą lub mrugają przy robieniu zdjęcia.
    P.S. diody LED charakteryzują się małym poborem prądu więc mogą być zasilane prosto z baterii.
  • #3 4125638
    vader03
    Poziom 11  
    W k750i są led a w k800i jest lampa kesenonowa więc pytam się co to mogło się tam zepsuć. Kondensatory wyglądają na zdrowe a słyszałem że taka lampa jest praktycznie nie do zniszczenia zwykłym zwarciem... Czy to prawda :)?? Niby wygląda na kondensatory ponieważ pokazuje wieczne ładowanie lampy no ale tak jak pisze są 2 kondensatory i ani nie śmierdzą nie ma wydm ani nie ma pęknięć...
  • #4 4125647
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    mogły już się wysuszyć ze starości albo jakiś inne elementy poszły nie są tam gdzieś rezystory smd przyjarane albo coś innego?
  • #5 4125653
    vader03
    Poziom 11  
    no telefon bankowo miał zwarcie !! słyzsałem strzał. Lampa okropnie się nagrzała i śmierdziała . To nie są objawy spalonej lampy :P ?? Oczywiście pewnie się myle ale tak się upewniam :P co do śmierdzących części do tylko lampa waliła, chociż nic na niej nie widać... A może coś pod spodem się zjarało :P
  • #6 4125704
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Palnik ksenonowy jest trudny do zniszczenia choć mi osobiście udało sie to kiedyś... ;-)
    Natomiast prawdopodobne jest, że uszkodziły się elementy przetwornicy wn. To właśnie przetwornica wydaje charakterystyczny cichy świst podczas ładowania. Biorąc pod uwagę, że mówimy o telefonie komórkowym, to samodzielna naprawa może być problematyczna.
  • #7 4125708
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    po oglądaj dokładnie płytkę czy coś tam nie jest przykopcone :)
  • REKLAMA
  • #8 4125717
    vader03
    Poziom 11  
    A takie rzeczy da się naprawić?? I powtarzam pytanie czy jest możliwe żeby się od takiego zwarcia praktycznie nowa lampa ksenonowa zepsuła.
  • #9 4125718
    adyrian
    Poziom 23  
    Natomiast uszkodzenie samego palnika: jego pęknięcie, rozhermetyzowanie etc, nie ma wpływu na działanie przetwornicy bo taki palnik jest przerwą w obwodzie i dopóki nie zostanie wyzwolony- zjonizowany impulsem bardzo wysokiego napięcia- jest dla układu w zasadzie "niewidoczny".

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli mówisz, że nie słychać pisku ładowania to sugeruje jednak uszkodzenie w przetwornicy.
  • #10 4125723
    vader03
    Poziom 11  
    ooo właśnie o to mi chodziło... A co tam w takim razie mogło się dokładniej uszkodzić... no co mam zwrócić uwagę... Kondensatory tak jak pisałem wcześniej wyglądają na zdrowe...

TZN. tam pisku nigdy nie słyszałem ale ładuje w nieskończonoć. Jest taka ikona która informuje o ładowaniu lampy i ona miga w nieskończoność... Naprawić taką przetwornice to chyba już niemożliwość albo poważne koszta prawda...??
  • #11 4125727
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    taką lampę trudno jest ubić ale nigdy nic nie wiadomo trzeba by było sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #12 4125739
    vader03
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze że przy zwarciu był naprawde duży chuk i duża iskra... To chyba przetweornica w takim wypadku... Jakie koszty :)??
    Jakby to coś pomogło w kosztorysie i wogóle odpowiedzi czy da się naprawić to z tego co pamiętam tam były 2 kondensatory photoflash 330V 16uF
  • #13 4125743
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    a jak doszło do tego zwarcia?
  • #14 4125751
    adyrian
    Poziom 23  
    Jeżeli już, to uszkodziły się raczej tranzystory.
    Szczerze mówiąc to nigdy nie widziałem wnętrzności takiej lampki błyskowej w komórce. Spytaj w dziale GSM tam goście się lepiej orientują.
  • #15 4125755
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    jeśli nie ma oznak ładowania to z pewnością przetwornica lub jakieś elementy koło niej koszt takiej naprawy może wynieś ok.: +/- 40zł

Dodano po 1 [minuty]:

mi sie wydaje że w dziale GSM były już takie przypadki
  • #16 4125764
    adyrian
    Poziom 23  
    Wcześniej zrozumiałm, że lampka "zamilkła"...
    Ale jeżeli mówisz, że nigdy nie słychać było świstu ładowania a teraz telefon sygnalizuje ładowanie ale lampa nie błyska, to mozliwe jednak, że uszkodził sie palnik.
  • #17 4125767
    vader03
    Poziom 11  
    lampa jest zrobiona raczej na takiej zasadzie jak w cyfrówkach. Bo to jest już telefon z aparatem bdb jakości. Stało się coś przy otwierani zaślepki jakaś część najprawdopodobniej odpadła i zrobiła zwarcie w okolicach kondensatorów. No ale kondensatory wyglądają jak zdrowe...

P.S. No tak ale wcześniej lampa ładowała się w 1 sek. a teraz po 30 sek się nie naładuje.

P.S.2 Pisze na forum bo telefon oddałem do serwisu GSM ale gość od razu mówi lampa. A nawet tam nie zajrzał... A to chyba jednak nie lampa. Owszem była nagrzana no ale nic nie stopiła także ona na 90 % też przeżyła...

Wskazówka.
    Zwarcie zrobiło się po naładowanu lampy, wtedy zrobiło się zwarcie, ja szybko wyjąłem baterie i już lampa nie błyskała...
  • #18 4125775
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    wyglądać mogą ale czy jest tak na pewno...

Dodano po 57 [sekundy]:

skoro tak długo to jest w 90% wina kontensatorów
  • #19 4125789
    vader03
    Poziom 11  
    tak tylko nie wiadomo czy wogóle z przetwornicy dochodzi do nich napięcie... Dlatego może pokazywać wieczne ładowanie bo nigdy się nie napełnią...
  • #20 4125803
    adyrian
    Poziom 23  
    To akurat dosyć łatwo zmierzyć, chć należy uważać po może "trzepnąć" :-)
    Z naprawą będzie duzo gorzej...
  • #21 4125822
    vader03
    Poziom 11  
    kurcze czyli chyba tego nikt mi nie zrobi....??
  • #22 4125856
    adyrian
    Poziom 23  
    Pytaj w dziale GSM, tam są spece od telefonów.
    A byłeś w serwisie? Nie trzeba sie od razu poddawać! ;-)
    PS no a to napięcie na kondensatorach możesz zmierzyć- wtedy sporo sie wyjaśni...
  • #23 4125861
    elektromax2
    Poziom 14  
    Może w wyniku zwarcia w pełni naładowanych kondensatorów nastąpiło ich uszkodzenie.
    Inne możliwe przyczyny:
    -Uszkodzenie ścieżek drukowanych
    -Uszkodzony tranzystor przetwornicy
    -Upalone uzwojenia trafa.
  • #24 4125872
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    pobadaj najpierw napięcia dzięki temu więcej się dowiemy :)
  • #25 4125896
    vader03
    Poziom 11  
    no nic jutro koło 16 go rozbieram jeżeli w serwisie mi tego nie zrobią

A może zna ktoś kogoś na forum kto chandluje rozbitkami ?? albo częściami z rozbitków ...
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Lampa błyskowa w telefonie Sony Ericsson K800i to lampa ksenonowa z kondensatorami ładowanymi przez przetwornicę wysokiego napięcia. Problem polega na tym, że po zwarciu i silnym nagrzaniu lampy, urządzenie sygnalizuje ciągłe ładowanie lampy bez wyzwolenia błysku, a na wyświetlaczu pojawia się migająca ikona ładowania. Kondensatory wyglądają na nienaruszone, jednak mogą być uszkodzone wewnętrznie lub wysuszone. Uszkodzenie palnika ksenonowego jest mało prawdopodobne, gdyż jest on trudny do zniszczenia i działa jako przerwa w obwodzie do momentu wyzwolenia impulsu wysokiego napięcia. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie elementów przetwornicy wysokiego napięcia, takich jak tranzystory, uzwojenia transformatora lub ścieżki drukowane. Zwarcie mogło spowodować uszkodzenie tych elementów, co uniemożliwia prawidłowe ładowanie kondensatorów i wyzwolenie błysku. Pomiar napięć na kondensatorach może pomóc w diagnozie, jednak naprawa przetwornicy jest trudna i może wiązać się z kosztami około 40 zł lub większymi. Wskazane jest skonsultowanie się z serwisem GSM lub specjalistami od telefonów komórkowych. Możliwe jest również, że iskra podczas zwarcia spowodowała trwałe zwarcie lub uszkodzenie innych elementów na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA