logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dorobić odbiornik do pilota PHILIPS do regulacji wzmacniacza?

mateusz16-17 30 Lip 2007 11:21 1622 12
REKLAMA
  • #1 4128196
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Potrzebuje dorobc odbiornik do pilota od telewizora PHILIPS który bedzie sterował regulacjią głośności basu i wysokich tonów w wzmacniaczu ale żeby nie było tak prosto dodam że w wzmacniaczu mam mechcniczne potencjiometry które trzeba by chyba przerobic na elektroniczne... Czy wie ktoś zwas jak to zrobic i ile to bedzie kosztowac??
  • REKLAMA
  • #2 4128241
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Rzeczywiście nie jest tak prosto...
    Są na rynku potencjometry z silnikiem np. firmy ALPS, przeznaczone właśnie do takich zastosowań. Ale nie są tanie a przede wszystkim może być trudność z zamianą; zwłaszcza, jeżeli potencjometry sa montowane na płytce.
    Jeżeli chodzi o regulację elektroniczną to takie układy są z reguły zasilane pojedynczym napięciem i będą "obcym ciałem" w strukturze wzmacniacza, który niemal na pewno ma zasilanie symetryczne.
  • REKLAMA
  • #3 4128258
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    z zamontowaniem tego nie będzie problemu jest dużo miejsca a co do zasilania jest symetryczne a masz może jakiś najprostrzy schemat jak zrobic takie elektroniczne potencjometry?? i co z odbiornikiem??
  • #4 4128326
    adyrian
    Poziom 23  
    Poszukej w kitach AVT- robili sporo takich rzeczy. Istnieją po prostu specjalizowane układy scalone, które realizuja regulację głośności, barwy i balansu sterowaną napięciem. Jeżeli chodzi o odbiornik to skoro to Philips to RC5 a więc tez nie powinno być problemu. Problemem będzie przetworzenie komend RC5 na analogowe napięcie sterujące. Ale w AVT też to robili z tego co pamiętam. Jak coś znajdę to dam namiar ale poszukaj w kitach.
  • REKLAMA
  • #5 4128381
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    ok poszukam...

Dodano po 27 [minuty]:

Przejrzałem te kity i nic nie znalazłem ...
  • #6 4129474
    adyrian
    Poziom 23  
    Hm, zerknałem szybko i faktycznie: AVT robiło sporo takich przedwzmacniaczy ale nie pamiętałem, że nie miały sterowania pilotem.
    Robili też sterowanie pilotem RC5 ale... nie do przedwzmacniaczy... :/
    Z gotowym projektem może być problem; trzeba by kombinować z łaczeniem paru układów.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic43918.html

tu jest sporo o układach regulacji barwy, które były by konieczne

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic445405.html

a tu przykład, że takie rzeczy jednak były jako kity (Nowy Elektronik)

Dodano po 3 [minuty]:

I ciągle są dostępne w handlu:

http://www.cyfronika.com.pl/nowyelektronik.htm

Kit NE395-K
  • #7 4134579
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Witam co do tego układu to jest troche drogi myślałem nad czymś tańszym....

Dodano po 8 [minuty]:
  • #8 4134807
    adyrian
    Poziom 23  
    Ale to naprawdę nie jest proste. W mojej starej pseudo wieży Thompsonic był taki prosty układ regulacji głośności, nie pamiętam już niestety nazwy scalaka. Ale jego parametry były fatalne!
    A chyba nie o to Ci chodzi... :-)
  • #9 4135539
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Ja bardziej myślałem nie nad budowo nowego przedwzmacniacza tylko na zastąpieniu tych mechaniczny potencjometrów na jakies elektroniczne (cyfrowe) a potem do tego jakos pilocik dorobic...
  • #10 4135632
    adyrian
    Poziom 23  
    Elektroniczne potencjometry są drogie, mechaniczne z silnikiem jeszcze droższe.
    Najtańszym rozwiązaniem był by układ TDA1524 ale jego parametry... hmm pozostawiają sporo do życzenia; jest jeszcze LM1036: oba sa sterowane analogowo- barwę, wzmocnienie, balans reguluje się napięciem doprowadzanym do odpowiednich końcówek układu. Można je wykorzystać ale pomyśl jak później połączysz je ze zdalnym sterowaniem? Jak przetłumaczysz kod RC5 na napięcie sterujące? Oczywiście niezbędny będzie mikrokontroler. Czyli koło sie zamyka.
    Istnieją lepsze, nowocześniejsze układy ale one są sterowane cyfrowo: przez I2C albo inny interfejs. Żeby je wykorzystać od razu potrzebujesz mikrokontrolera a wtedy wystarczy tylko dodać odbiornik IR, napisać odpowiedni program i... masz to co w tym kicie NE395-K.
  • REKLAMA
  • #11 4135708
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Powiedzmy że narazie rezygnuje ze sterowania za pomocą pilota i interesuje mnie jedynie zastąpienie tych potencjometrów na elektroniczne to w jaki sposób mam to zrobic? za pomocą LM1036 ??

Dodano po 2 [minuty]:

Czy chodzio ci o ten kit?? http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=27199
  • #12 4135790
    adyrian
    Poziom 23  
    Możesz zastosować ten kit (na LM1036) tylko zastanów się, co chcesz osiągnąć. Poprawy jakości na pewno nie uzyskasz- wręcz przeciwnie, zdalnego sterowania nie ma.
    No więc po co ta zamiana??
  • #13 4135824
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Doszedłem do wniosku że nie będe oszczedzał i jak tylko zgromadze odpowiednio ilośc kasy postaram sie coś wykombinowac z tym kitem NE395-K...

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano możliwość dorobienia odbiornika do pilota PHILIPS do sterowania regulacją głośności, basu i wysokich tonów we wzmacniaczu z mechanicznymi potencjometrami. Propozycje obejmowały zastosowanie potencjometrów z silnikiem (np. ALPS), jednak są one drogie i trudne do integracji, zwłaszcza przy montażu na płytce. Alternatywnie sugerowano użycie układów scalonych do elektronicznej regulacji barwy i głośności, takich jak TDA1524 lub LM1036, które sterowane są napięciem analogowym, ale wymagają przetworzenia sygnału RC5 z pilota na napięcie sterujące, co zwykle realizuje mikrokontroler. Wspomniano również o nowocześniejszych układach cyfrowych sterowanych interfejsem I2C, które jednak również wymagają mikrokontrolera i odbiornika IR. W dyskusji pojawił się kit NE395-K (Nowy Elektronik) oferujący zdalne sterowanie, jednak jest to rozwiązanie droższe. Ostatecznie zasugerowano, że najprostsze jest zastąpienie mechanicznych potencjometrów elektronicznymi bez pilota, np. za pomocą LM1036, choć nie poprawi to jakości dźwięku ani nie zapewni zdalnego sterowania. Realizacja pełnej funkcjonalności wymaga złożonego układu z mikrokontrolerem i odbiornikiem IR, co komplikuje projekt i podnosi koszty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA