logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnał z jednej anteny satelitarnej do paru dekoderów ??

mieszko1978 30 Lip 2007 15:29 9737 13
REKLAMA
  • #1 4128948
    mieszko1978
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Mam antene satelitarną z niej sygnał idzie do dekodera i dalej do telewizora - jasna sprawa.
    Czy jest możliwe żeby sygnał z jednej anteny satelitarnej szedł do paru dekoderów. Tak aby jedna satelita obsługiwała pare telewizorów - a dzięki osobnym dekoderom na każdym był możliwy odbiór różnych programów. Chodzi mi o normalne dekodery (nie POLSATU nie CYFRY)
    Czy może taki sygnał wcześniej należało by wzmocnić ??
  • REKLAMA
  • #2 4129153
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Masz dwie możliwości albo zastosować konwerter wielokrotny,twin,Quatro
    lub większy albo użyć multiswitcha i konwertera Quad.Switch w zależności
    od potrzeb wielowyjściowy np:5/4 ,5/6 itp.wybór zależy od kasy i upodobań.
  • #3 4129174
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    @Elmont - źle!!! Quatro to konwerter do multiswicha, a Quad do bezpośredniego podłączenia tunerów.

Jeśli chcesz podłączyć do 2 tunerów - konwerter TWIN.
    Jeśli chcesz podłączyć do 4 tunerów - konwerter QUAD.
    Jeśli chcesz podłączyć powyżej 4 tunerów, to konwerter QUATRO i do tego:
    jeśli do 8 tunerów, to multiswich 9/8, a jeśli do 16 tunerów, to multiswich 9/16.
  • REKLAMA
  • #4 4129784
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Jeżeli do 8 tunerów proponuję octo , nie potrzeba multiswicha .
  • #5 4129805
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Ale trzeba wtedy 8 przewodów od LNB ciągnąć.
  • REKLAMA
  • #6 4130327
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    A kiedy nie trzeba ciągnąć. Kamil
  • #7 4130867
    sq8ju
    Poziom 24  
    Jak bedzie multiswitch, przy dobrze zaprojektowanej instalacji mniej kabla pójdzie, przez co bedą mniejsze straty. Dodatkowo multiswitch aktywny wzmacnia sygnał.
  • REKLAMA
  • #8 4133929
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Coś kolego kręcisz masz Multiswitcha ,dwa konwertery Quatro to wykonaj mi instalacje nawet dobrze wykonaną ,mniej niż ośmioma kablami .Kamil
  • #10 4137499
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Na rysunku pokazałeś instalacje z jednym konwerterem to mamy cztery przewody dokładamy zeza następne cztery przewody i gdzie tu według ciebie oszczędzamy na przewodach.Ponieważ wykonałem dziesiątki instalacji w domkach jednorodzinnych to posłuże się własnym przykładem
    np:
    mamy osiem gniazd ,skrzynkę z multiswitchem na strychu od talerza do skrzynki 5metrów ,5x8=40m.Od skrzynki do gniazd średnio po 5metrów ,5x8=40m,razem około 80m.Zakładając konwerter Okto mamy 8x10m,razem około 80m.W domkach Okto odpada dlatego że dopinamy do switcha antene naziemną, radiową, ewentualnie monitoring.
    http://www.delta.poznan.pl/ tu robie zakupy .Kamil
  • #11 4137954
    sq8ju
    Poziom 24  
    A czy ja pisałem coś o zezie ? Na dobrą sprawę można i 7 LNB jeszcze dodać, tylko po co ? Też wykonałem kilkadziesiąt instalacji rozbudowanych i mam jakie takie pojęcie. Zresztą kto dziś zakłada zeza ? Chyba tylko napaleniec, który nie ma co z czasem robić i patrzy w TV 24/h. Uruchamiałem ostatnio instalke na bloku dwuklatkowym. Krajówki + Sat właśnie z zezem. Podział rozgałęźnikiem wszystkiego na dwa piony, a potem po jednym multiswitchu 5/8 na pion i wyjścia na mieszkania. Na 16 Mieszkań, w tym chyba w 14 była satka (większość C+, ale i kilka PC sie trafiło) to nikt nie korzystał z Astry...
  • #12 4140574
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Koledze mieszko chodziło o podłączenie tunerów FTA a nie Cyfry czy Polsatu to nie mając Astry co chcesz oglądać na Hot Birdzie zdrowie i urodę ,podróż czy itv .Kamil
  • #13 4140906
    sq8ju
    Poziom 24  
    A z Astry Trwam ? Sygnał z jednej anteny satelitarnej do paru dekoderów ??

A na dobrą sprawę odnośnie pytania autora tematu, to wystarczy założyć zeza z dwóch konwerterów Quattro i ewentualnie użyć rozgałęźników satelitarnych typu R-20 Telkom Telmor w zależności od ilości tunerów.
  • #14 4152531
    kamiljan1
    Poziom 24  
    I wyjdzie mniej kabla.Kamil

Podsumowanie tematu

✨ Sygnał z jednej anteny satelitarnej można rozprowadzić do wielu dekoderów, umożliwiając odbiór różnych programów na kilku telewizorach. Do tego celu stosuje się konwertery satelitarne o różnych typach wyjść: TWIN (dla 2 tunerów), QUAD (dla 4 tunerów) oraz QUATTRO (dla większej liczby tunerów). W przypadku podłączenia powyżej 4 tunerów zaleca się użycie multiswitcha, który pozwala na rozdzielenie sygnału na wiele odbiorników i jednocześnie wzmacnia sygnał, redukując straty wynikające z długości kabli. Alternatywnie, dla 8 tunerów można zastosować konwerter OKTO bez multiswitcha, jednak wymaga to prowadzenia większej liczby przewodów od LNB. Multiswitche występują w różnych konfiguracjach, np. 5/4, 5/6, 9/8, 9/16, co pozwala na dopasowanie instalacji do potrzeb i liczby odbiorników. W instalacjach domowych multiswitch jest często bardziej praktyczny, zwłaszcza gdy do systemu dodaje się sygnały naziemne lub radiowe. Do rozgałęziania sygnału satelitarnego można także używać rozgałęźników satelitarnych typu R-20 firmy Telkom Telmor. W dyskusji podkreślono, że odpowiedni dobór konwertera i multiswitcha zależy od liczby tunerów i wymagań instalacji, a także że wzmacnianie sygnału jest korzystne przy dłuższych odcinkach kabli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA