Aha,czyli jak bede mial twina to moge podlaczyc wtedy wiele tunerow czy tylko 2??
Dodano po 2 [minuty]:
To nie ma jakiegos urzadzenia ktore rozdziela ten sygnal z jednego konwertera na kilka ,tylko musi byc od razu 4 kable od anteny ciagniete zeby byl sygnal???
Nie jest aż tak żle bo jak założysz zeza to będzie tylko 8 kabli od anteny,ale zakładając multiswitcha podłączasz talerz ,antene TV i radiową w pokoju gniazdo TV,SAT.R, i cieszysz się z oglądania i słuchania. Kamil
kol @S1 trochę namieszał...
Tu od samego początku Mówi sie O multiswitchu.
lukasrhcp napisał:
Aha,czyli jak bede mial twina to moge podlaczyc wtedy wiele tunerow czy tylko 2??
Masz przykład który Ci podałem Twin dla czterech tunerów.. !
Po jednym kablu dla każdego gniazda abonenckiego .
Które gniazdo jest rozgałęźnikiem tych sygnałów.
w pewnych przypadkach może Cie to całkowicie zadowolić
Wkleiłem linka ..
Teraz wkleję Obrazek ..
Mam nadzieje że nie zostanie to potraktowane jako reklama !
Pozdrawiam !
Dziwne, ale do pracy tunera potrzebne są 4 sygnały. Polaryzacja H pasmo niskie, polaryzacja H pasmo wysokie, polaryzacja V pasmo niskie oraz polaryzacja V pasmo wysokie.
Multiswich potrzebuje 4 przewody od konwertera QUATRO. I już zależnie od multiswicha można podłączyć do niego od 4 do 16 i więcej tunerów. Każdy pracuje niezależnie. Do multiswicha podłącza się dodatkowo instalację naziemną. Dzięki temu w gniazdach multiswicha pojawia się radio i telewizja naziemna.
Nie ma urządzenia, które rozdzieli jeden sygnał (jeden kabel) na kilka tunerów. Rozgałęźnikiem można spalić tunery, a odbiór praktycznie jest wcale niemożliwy (tylko 1/4 kanałów).
Do dwóch tunerów potrzebny jest konwerter z dwoma wyjściami, czyli TWIN.
Do czterech tunerów potrzebny jest konwerter z czterema wyjściami, czyli QUAD.
Na osiem tunerów, konwerter z ośmioma wyjściami, czyli OCTO. Ale tu już wysoka cena i lepiej moim zdaniem kupić multiswicha i konwerter QUATRO.
Od 1 do ∞ stosuje się multiswich.
Ilość tunerów podłączonych do multiswitchy wynika z liczby portów abonenckich dostepnych w multiswitchach, których kaskadowo można połączyć tyle, ile jest potrzebne nawet w dużej instalacji.
Jeżeli multiswitch coś "zbyt dużego" dla instalacji indywidualnej, wówczas mówimy o przełącznikach DiSEqC i konwerterach typu Single, Twin, Quad i Octo.
Tak.. sprawa jest ewidentnie jasna i prosta Kol. @fidzo wraz z
kol.@BigLammeR pomógł mi to zrozumieć:
Tym Postem... Ja ze swojej strony przepraszam za słowa mówiące nieprawdę o multiswitchu. ( Już błędne wypowiedzi poprawiłem )
Myślę że Ci którzy poprawiali mnie ( słusznie ) wytłumaczą ten wątek.
Pozdrawiam !
PS. Na dobrą sprawę nie chodzi o to aby mówić tak ma być i już... To tak jakby mówić że tranzystot NPN musi przewodzić od Bazy do Emitera i Już... Tak samo jak sprawa z tranzystorem jest jasna i prosta i tak samo musi być z multiswitchem . Szkaoda że nikt tego nie potrafił wyjaśnić.
Kolega SOLITON napisał (cyt.):
"Ilość tunerów podłączonych do multiswitchy wynika z liczby portów abonenckich dostepnych w multiswitchach, których kaskadowo można połączyć tyle, ile jest potrzebne nawet w dużej instalacji."
Chciałbym, aby ktoś wypowiedział się (najlepiej sam autor tych słów ) w związku z określeniem "kaskadowo" - mam bowiem taką sytuację: mieszkam w domu kilkurodzinnym, na którego dachu stoi patelnia z zezem oraz zwykła zbiorcza. Sygnał z tego biegnie do dużego multiswitcha który ma (chyba) 8 wyjść i 8 wejść. Do mnie do chatki dobiega pojedynczy kabel, w którym jest sygnał z dwóch satelitów (hotbird i astra) i sygnał telewizji tzw. naziemnej. Chciałbym go poprowadzić do kilku pomieszczeń, ale zwykłym rozgałęzieniem się oczywiście nie da, więc wydumałem sobie, że może kolejny multiswitch by to załatwił? Co wy na to?
Nie, kolejny multiswich ci tego nie załatwi. Kolega SOLTION pewnie miał na myśli, że do niektórych multiwswichy można podłączyć następne. Oczywiście, ale takie multiswiche mają dodatkowe wyjścia, a nie są to te same, co dla odbiorców.
W twojej sytuacji jedynie można błagać o dodatkowe podłączenie, ale to pewnie nie możliwe.
Można użyć rozgałęźnika, ale w powyższych postach już napisano jak to z tym jest.
Witam wszystkich. Mam za zadanie zwiększyć ilość kanałów w zbiorczej telewizji w niewielkim hotelu w którym zajmuję się administrowaniem i serwisem sieci informatycznej. Jestem początkującym zatem proszę o wyrozumiałość. Na początku myślałem aby kupić dwa konwertery octo na atrę i hotbirda podłączyć niezależnymi kablami do tunerów ferdek AF-3100 CK-po 8sztuk na satelitę, mają wbudowane modulatory dzięki którym będę mógł na wyściu ustawić dla każdego inną częstotliwość, a następnie sygnały z modulatorów zsumować i wpiąć jednym kablem do działającej zbiorczej kablówki. Efekt ma być taki że chcę dorzucić 16 niezależnych kanałów w tv zbiorczej. Czytając posty zrozumiałem, że można to zastąpić kupując dwa konwertery quad oraz Multiswitch który rozdziela sygnał niezależnie z 2 satelitów na 16 tunerów i osiągnę ten sam efekt przy czym dochodzi mi dodatkowe wejście tv na antenę naziemną, które bardzo mi się przyda do naziemnego polsatu. Czy to rozwiązanie będzie jak najbardziej poprawne. Czy jest potrzeba zastosowania dodatkowych wzmacniaczy i jaki sumator powinienem zastosować podłączając kable z modulatorów w tunerach do sieci telewizji kablowej.
✨ Multiswitch służy do rozdzielenia sygnału z konwertera typu Quattro, który posiada cztery wyjścia odpowiadające polaryzacji i pasmu (VL, VH, HL, HH), na wiele tunerów satelitarnych. Nie jest możliwe podłączenie wielu tunerów do jednego wyjścia konwertera bezpośrednio, gdyż każdy tuner wymaga osobnego sygnału. Konwertery typu Twin, Quad i Octo mają odpowiednio 2, 4 i 8 wyjść, co pozwala na podłączenie odpowiednio 2, 4 lub 8 tunerów. Aby podłączyć więcej tunerów, stosuje się multiswitche, które rozdzielają sygnał z konwertera Quattro na wiele wyjść abonenckich (od 4 do kilkunastu lub więcej). Multiswitchy można łączyć kaskadowo, ale tylko specjalnymi wyjściami do dalszego rozdziału, nie zwykłymi wyjściami dla tunerów. Nie istnieje urządzenie, które rozdzieli sygnał z jednego kabla konwertera na wiele tunerów bez utraty jakości i ryzyka uszkodzenia tunerów. Multiswitchy używa się również do integracji sygnału satelitarnego z telewizją naziemną i radiem. W instalacjach zbiorczych, np. w hotelach, multiswitch wraz z konwerterami Quad umożliwia podłączenie wielu tunerów i dodanie sygnału naziemnego. Modulatory mogą być stosowane do zmiany sygnału z tunerów na inne częstotliwości, co pozwala na sumowanie sygnałów w jednej instalacji kablowej. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.