logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS VR 254/55 - jak naprawić automatyczny tracking i regulację rolek?

dariuszm2 30 Lip 2007 19:04 1233 2
REKLAMA
  • #1 4129602
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    PHILIPS VR 254/55 - nie działa prawidłowo przelączanie głowic - paski poziome na ekranie - można wyregulować to jako tako położeniem rolek prowadzących, ale na innej kasecie jest już źle.
    Nie mam pilota na razie, a na przednim panelu nie ma reg trackingu.
    Czy to ustrojstwo ma tracking automatyczny?
    Dodam, ktoś już mocno kręcił położeniem taśmy - do tego stopnia, że rolki (ustawienie) chodzą bardzo luźno.
    Co można na to poradzić (z tym ostatnim dam sobie radę).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4129825
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Podejrzewam, że niepotrzebnie regulowałeś położenia rolek. W tym mechaniźmie, po kilku latach eksploatacji samoczynnie rozklejały się zespoły opasania (stąd luźne trzymanie rolek). Nie mając wprawy i doświadczenia najlepiej je wymienić w całości, jakkolwiek można je skleić ponownie.
    Gorzej po ich wymianie czy klejeniu z regulacją. Tutaj działa TRACKING automatyczny i manualny. Na czas regulacji TRACKING automatyczny należy wyłączyć a regulacje przeprowadzić wg zaleceń serwisowych, dlatego nie jest to zadanie dla amatora.
    Ps. TRACKING manualny tylko przy pomocy pilota (przyciski CHANNEL UP/DOWN).
  • #3 4136260
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Z całym szacunkiem, ale amatorem to ja takim nie jestem.
    Jednak ze względu na to że pierwszy raz mam ten model więc pytam co zrobić bardziej doświadczonych.
    Co do kręcenia to napewno było reg przez kogoś bo elektronika głowicy była odpięta od płyty.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Temat uważam za zamknięty.
    Wyreg. tor przesuwu taśmy i poszło.
    TRACKING manualny nie tylko przy pomocy pilota (przyciski CHANNEL UP/DOWN), ale również na przednim panelu (te same przyciski).
    Mocowanie rolek nie przy pomocy kleju a małych śrubek na ampule.
    Dzięki i Pozdrawiam.
REKLAMA