logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik J-260 - brak reakcji wyświetlacza, co oznacza złącze J2?

andi34 30 Lip 2007 22:25 1227 2
REKLAMA
  • #1 4130367
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich, kupiłem taki mierniczek do samodzielnego montażu, układ zmontowałem podłączyłem wg. instrukcji i nie działa. Wyświetlacz ani się nie zapali, sprawdziłem zasilanie +5V wychodzi ze stabilizatora i do chodzi na wszystkie układy oraz na wyświetlacz. Na płytce wyświetlacza są miejsca oznaczone J2 ale na schemacie dołączonym do miernika nie jest to nigdzie zaznaczone. Do czego to może służyć? a może jeszcze coś trzeba podłączyć do wyświetlacza. Proszę o pomoc w uruchomieniu tego układu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4130626
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Układy na wyświetlaczach LCD powinny mieć potencjometr do ustawiania kontrastu. Jeśli taki jest to spróbuj nim pokręcić po włączeniu układu. Jak wyglądają te J2 nie są to czasem dwa punkty lutownicze ustawione blisko siebie? Jeśli tak to po zwarciu ich kroplą cyny powinno włączyć sie podświetlanie wyświetlacza.

Znalazłem schemat tego miernika i tak jak myślałem jest potencjometr. Spróbuj pokręcić nim, a może coś się wyświetli.
  • #3 4134142
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam, zgadza się z tym peerkiem jedna nóżka dokładnie nie łączyła, mierni zaczął działać i nawet udało mi się zestroić jedno radyjko a chwilę póżniej zaczęły pokazywać się jakieś krzaczki i dziwne cyferki. Przestał mierzyć. Po włączeniu pokazuje się F00000000H czyli tak jak powinien ale nie mierzy nawet jak dotykam do wejścia palcem, czy pęsetą, natomiast kiedy dotknę nóżki tranzystora BF coś tam nalicza. Czyżby tranzystorek padł niemam takiego drugiego aby podmienić. Dałem zastępczy BF254 i mierniczek działa.Dzięki za pomoc
REKLAMA