logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD 2x20 JE-AN KOREA JACB20201 VER. 2.0 - brak działania, co sprawdzić?

kiuba 04 Cze 2007 00:15 1617 5
REKLAMA
  • #1 3951118
    kiuba
    Poziom 10  
    Hej Ludziska!
    Jak zwykle liczę na Waszą pomoc :)

Otóż jestem w posiadaniu wyświetlaczy alfanumerycznych LCD 2x20 bez podświetlenia i nie jestem w stanie ich uruchomić... Zapala się górny rząd (czyli zasilanie jest) i to tyle. Nie jest to jakaś maksymalnie dziwna produkcja (mam nadzieję), bo kupione były jakiś czas temu w sklepie.
    Jest na nich napisane:
    JE-AN KOREA
    JACB20201
    VER. 2.0
    Szukałem w sieci karty katalogowej, ale nie znalazłem. Połączenia sprawdzałem tysiące razy i nic. Inny - 2x16 smiga jak się patrzy, a ten nic. Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim? Kiedyś miałem wyświetlacz o zamienionych stykach masy/zasilania/kontrasu, więc zaczynam się zastanawiać, czy ten nie ma pomieszanyc styków sterujących :/

Wielkie dzięki za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 3951141
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Witam mam podoobny problem, mam taki wyslwietlacz 2x20 bez podswietlenia i objawy takie jak pisal kolega wyzej...2x16 idzie bez problemu...

Wiem tyle ze GND napewno jest na 1 pinie, 2 pin to VCC a trzeci to kontrast. Kontrast reguluje sie bez problemu ale tylko tyle nic wiecej nie dalem rady osiągnąc.
  • REKLAMA
  • #3 3951150
    kiuba
    Poziom 10  
    Tak jak piszesz: układ trzech pierwszych to standard.
    Zacząłem próbować podłączać wszystkie sygnałowe pojedyńczymi przewodami na chybił-trafił :|.. na razie bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #4 3960279
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Na necie można znaleźć dużo informacji na temat podłączenia takiego wyświetlacza oraz jego topografie interfejsu. Ale najprawdopodobniej nie w podłączeniu leży błąd. Sprawdź lepiej dokładnie program sterujący.
  • REKLAMA
  • #5 3960400
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Problem może być w procedurze inicjalizacji wyświetlacza. Jeden zareaguje
    prawidłowo a inny wcale nie musi. Może jest tam jakiś błąd na który niektóre
    wyświetlacze są czułe.
  • #6 3960421
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 69
    Niektore potrzebuja bardzo dlugiego czasu inicjalizacji. Proponuje w czesci inicjujacej wyswietlacz wszystkie petle czasowe zwiekszyc np. 10x.

Dodano po 3 [minuty]:

Poza tym - czy procedury obslugi wyswietlacza, ktore uzywacie, wykorzystuja sygnal RW i czytaja sygnal BUSY? Czy tez korzystaja wylacznie z kierunku do wyswietlacza (sygnal RW zwarty) i pracuja 'na pale' tylko z opoznieniami?
REKLAMA