Mam pilne pytanie, czy wie ktoś z was czy jest jakiś zamiennik do procesora Diory o symbolu MAB-8052 AH-2P/Z-142? Odpowiada on za sterowanie przyciskami
Takie scalaki były "onegdaj" dostępne w mieście "rodzinnym" DIORY. Możesz podzwonić do: M-M elektronik
tel. 074 831 14 67 Dzierżoniów. Być może jeszcze mają w swoich zapasach.
Witam! Jak wyżej ale dodam jeszcze ze zamiennik by się znalazł tylko trzeba by mieć program i zaprogramować.Widziałem je też czasem na allegro.
Przed wymianą sprawdz zasilanie 5V.
bo mam taki problem, że jak go włączę to przyciski są zablokowane (świecą się diody od Tunera i korektora graficznego i nic nie da się zrobić), czasem się uda go włączyć ale wtedy na każdym przycisku jest Tuner i podaje strasznie małą moc na głośniki. Serwisant mówi że to o ten scalak chodzi, ale nigdzie go nie ma :/
może to coś też podpowie:
wzmacniacz nie był podłączony do prądu. Podłączony był do Tunera (a tuner do anteny pokojowej), do głośników i do kartu dźwiękowej w komputerze, która też siadła. Komputer był podłączony do anteny satelitarnej i stało się to wszystko po burzy
✨ Procesor MAB-8052 AH-2P/Z-142 stosowany w Diora WS 504B odpowiada za sterowanie przyciskami. Zamiennik jest trudny do znalezienia, ale może być dostępny w lokalnych sklepach elektronicznych lub na aukcjach internetowych, choć wymaga posiadania odpowiedniego programu do zaprogramowania. Przed wymianą procesora należy sprawdzić zasilanie 5V oraz obecność zwarć na płycie czołowej z przyciskami, które mogą blokować procesor. Częstą przyczyną problemów są zwarcia kondensatorów 100pF przy klawiszach. Opisane objawy to zablokowane przyciski, świecące diody od tunera i korektora graficznego oraz nieprawidłowe działanie wzmacniacza po burzy, co wskazuje na uszkodzenie procesora sterującego. Wygenerowane przez model językowy.