logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio podzielić Neostradę między PC z XP a laptop z Windows 98?

bboykori 01 Sie 2007 14:25 1370 12
REKLAMA
  • #1 4135613
    bboykori
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam! Mam laptopa z kartą WiFi i kompa stacjonarnego z podłączona neostradą i chciałbym mieć neta na obydwu komputerach. Moje pytanie: Czy wystarzczy dokupic zwykłą karte WiFi do kompa stacjonarnego i zrobic sieć? Czy musze kupować jakies accespointy, routery albo coś? Chciałbym, żeby to było zrobione jak najnizszym kosztem. I drugie pytanie, czy nie będzie problemów, żeby to zrealizować jeżeli na kompie stacjonarnym mam Windowsa XP, a na laptopie 98? Bo wiem, że w XP sieć robi sie łatwo ale w 98 juz troche gorzej... Próbowałem dla próby podpiąć się do kilku sieci, których sygnał wyłapywał mooj laptop, ale nie udało mi się tego zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 4135625
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Potrzebujesz routera z AP i wbudowanym modemem ADSL.

Zakupienie karty WLAN nie rozwiąże twojego problemu.

Podpinasz skrętką komputer gdzie jest Windows 98 i serwer DHCP przydzieli IP automatycznie - nic nie będziesz musiał konfigurować.

Pozdrawiam
  • #3 4135655
    bboykori
    Poziom 10  
    Tylko, ze komputer, na którym jest Windows98 to jest wlasnie laptop i wolałbym nie podpinać do niego zadnych kabli tylko, zeby działał bezprzewodowo

Dodano po 9 [minuty]:

Przepraszam, że pisze posta pod postem, ale co do tego, że karta nie rozwiąże problemu, to wiem że kiedyś mój kolega dzilił neta na dwa kompy bez routera, poprostu do jenego kompa był podłączony internet (ale nie neostrada), a drugo był do niego dołączony siecią (ale nie WiFi, tylko kablem). Warunek był tylko taki żeby na tym drugim komputerze był internet, to pierwszy musiał być włączony i wydaje mi sie, ze na podobnej zasadzie ja bym mógł to rozwiazać u mnie... i to bez routera
  • #4 4135705
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    MarekSLU napisał:
    Potrzebujesz routera z AP i wbudowanym modemem ADSL.

Zakupienie karty WLAN nie rozwiąże twojego problemu.

Nie zgodze się. Sprawdzone w praktyce - 2 laptopy, jeden podłaczony do internetu bez problemu udostępniał internet drugiemu (via WiFi).
  • REKLAMA
  • #5 4135809
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Cytat:
    Nie zgodze się. Sprawdzone w praktyce - 2 laptopy, jeden podłaczony do internetu bez problemu udostępniał internet drugiemu (via WiFi).

Jak połączenie telefoniczne z modemu Neostrady chcesz rozdzielić ?
  • #6 4136090
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Zgadza sie, można dzielić poprzez wi-fi tak jak pisze kolega wyżej, tyle tylko, żeby lapek miał net, to ten co udostępnia musi działać non-stop. Poczytaj o konfiguracji wi-fi w trybie ad-hoc.
  • REKLAMA
  • #7 4136350
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    tak jak mówi diquan - a właściwie nie musi chodzić non-stop, udostępniający musi chodzic jak drugi bedzie chciał net - zamiast ad-hoc lepiej rozważyć softAP (ale nie wszystkie karty softAP obsługują)
  • #8 4136509
    diquan
    Poziom 20  
    jaqbas2 napisał:
    tak jak mówi diquan - a właściwie nie musi chodzić non-stop, udostępniający musi chodzic jak drugi bedzie chciał net - zamiast ad-hoc lepiej rozważyć softAP (ale nie wszystkie karty softAP obsługują)

Dokładnie, nie wszystkie obsługują, poza tym, przy softap może mieć problem z otoczeniem sieciowym, tak jak w moim przypadku, dlatego polecam ad-hoc. Zero problemów.
  • REKLAMA
  • #9 4136518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4136597
    bboykori
    Poziom 10  
    Mam pożyczoną sieciówkę WiFi od kolegi i sieć śmiga, ale Internet nie do końca... otóż nie wiem jak to możliwe ale działa mi tylko google.pl :P:P i bearshare (zamula ale działa) inne strony nie działają nie wiem czemu? Nawet GG nie działa:!: adresy dns, które wpisałem to:
    194.204.159.1
    194.204.152.34

jedyne co mogę mieć źle ustawione to jakiś host mojego komputera w ustawieniach dns tak jak na screenie:

Jak tanio podzielić Neostradę między PC z XP a laptop z Windows 98?

nie wiedziałem co tam wpisać i wpisałem byle co;) dla informacji jest to windows 98, jeżeli to pomoże, pomóżcie! Plz!
  • #11 4136801
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    MarekSLU napisał:
    Cytat:

Jak połączenie telefoniczne z modemu Neostrady chcesz rozdzielić ?

Np za pomocą windowsowego udostepniania lub Kerio WinRoute. Udostepniałem neostrade przez LAN i przez WiFi, i prosze Cię, nie pisz, że jest to niemożliwe, bo to bzdura.
  • #12 4136952
    diquan
    Poziom 20  
    Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej - co to za różnica czy to neo czy cokolwiek innego, ics windowsa spokojnie to rozdzieli. Sprawdzone w praktyce.
  • #13 4137781
    bboykori
    Poziom 10  
    Ok fajnie... nawet ja w praktyce zobaczyłem ze jest to możliwe tylko czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem o którym napisałem dwa posty wyżej... że tylko google mi działa i żadna inna strona, nawet gg nie chce odpalić a transfer plików ogółem jest ok pomóżcie! Przypominam na głównym komputerze mam XP, na tym drugim 98.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny z Windows XP podłączony do Neostrady oraz laptop z Windows 98 z kartą WiFi i chce udostępnić internet na oba urządzenia bez dużych kosztów. Pytanie dotyczy, czy wystarczy dokupić kartę WiFi do PC, czy konieczny jest router z access pointem (AP) i modemem ADSL. W dyskusji pojawiły się dwie metody: tradycyjne użycie routera z wbudowanym modemem ADSL, który automatycznie przydziela adresy IP przez DHCP, oraz tańsze rozwiązanie polegające na udostępnianiu internetu z komputera z XP poprzez WiFi w trybie ad-hoc lub softAP. Tryb ad-hoc jest rekomendowany ze względu na lepszą kompatybilność i stabilność, natomiast softAP może nie być obsługiwany przez wszystkie karty sieciowe i powodować problemy z otoczeniem sieciowym. Udostępnianie internetu w Windows XP realizuje się przez włączenie funkcji udostępniania połączenia internetowego (ICS). Problemem zgłoszonym przez użytkownika jest ograniczony dostęp do internetu na laptopie z Windows 98 – działa tylko Google i Bearshare, inne strony oraz komunikatory nie działają. Podejrzewane są błędne ustawienia DNS lub konfiguracja hosta w systemie Windows 98. Wskazano, że udostępnianie Neostrady przez WiFi jest możliwe i sprawdzone w praktyce, a problem z dostępem do stron wymaga korekty konfiguracji sieciowej na laptopie z Windows 98.
REKLAMA